Keenia jooksjate supertulemustele jätavad pitseri lõputud dopinguprobleemid

Johannes Lokotar
Copy
Dopinguga patustamise eest kuueaastase võistluskeelu saanud Keenia jooksja Rhonex Kipruto.
Dopinguga patustamise eest kuueaastase võistluskeelu saanud Keenia jooksja Rhonex Kipruto. Foto: Fredrik Sandberg/EPA/Scanpix

Üleeile kirjutas Postimees sellest, kuidas Keenia esindaja Emmanuel Wanyonyi jooksis 800 meetri distantsil viimase kaheteistkümne aasta kiireima aja 1.41,70. Ka enamikule spordisõpradele on selle riigi sportlased tuntud eelkõige just väga heade kesk- ja pikamaajooksjatena. Sellele suurele edule viskab kaikaid kodarasse aga Keenia sportlaste väga laiaulatuslik probleem positiivsete dopinguproovidega.

Pilguheit maailma hooaja edetabelile näitab, et Keenia atleedid on enne Pariisi olümpiamänge väga heas hoos. Naiste arvestuses kuulub vähemalt üks Keenia sportlane staadionijooksudes esikolmikusse 800, 3000 ja 10 000 meetri jooksus, meeste arvestuses 100, 800 ja 1500 meetri jooksus. Ka poolmaratonis ja maratonis on sellel aastal triumfeerinud eelkõige just Keenia jooksjad.

Imeaja jooksnud Emmanuel Wanyonyi emotsioonid vahetult pärast jooksu.
Imeaja jooksnud Emmanuel Wanyonyi emotsioonid vahetult pärast jooksu. Foto: LUIS TATO/AFP/Scanpix

Üheks säravamaks sportlaseks Keeniast võibki olümpiamängude eel pidada imejooksu teinud Wanyonit. Pärast jooksu ütles mees, et tema sihid on olümpiale suunatud ning ta on kõigile toetuse eest väga tänulik, vahendab Keenia portaal Nation. Samal võistlusel esines väga hästi mõnevõrra üllatuslikult ka Keenia 100 m jooksja Ferdinand Omanyala, kes paigutus ajaga 9,79 maailma hooaja edetabelis esimesele kohale.

Puhtad sportlased tunnevad muret

Neisse supertulemustesse tuleks siiski suhtuda mõningase ettevaatlikkusega, sest Keenia sportlased on ajalooliselt tuntust kogunud dopinguga patustamisega. 

Alles 5. juunil kirjutas Postimees sellest, kuidas dopingureeglite rikkumise tõttu määrati võistluskeeld lausa 26-le Keenia kergejõustiklasele, kellest kõige nimekam oli mullune Amsterdami maratoni võitja Joshua Belet. Ta jäi vahele anaboolsete steroidide, testosterooni, adiooli ja teiste keelatud ainete kasutamisega.

Dopinguprobleemide tõttu on viimastel aastatel arutatud ka seda, kas riigile tuleks näidata punast tuld tiitlivõistlustel osalemiseks, vahendab uudisteagentuur AP. Varasemalt on sellist karistust kandnud näiteks Venemaa sportlased.

Seetõttu on olukorra pärast muret tundnud ka need Keenia sportlased, kellel pole dopingukontrollides kunagi probleeme olnud. Näiteks on naiste 1500 m maailmarekordiomanik Faith Kipyegon eelmisel aastal öelnud: «Koostöös sportlaste ja antidopinguagentuuriga püüame oma riiki dopingust puhastada.» 

Dopingut ei tarbita medalite võitmiseks

Kergejõustikueetikat jälgiv Athletics Integrity Unit'i (AIU) juht Brett Clothier ütles probleemi analüüsides, et Keenia puhul ei seisne dopingu tarvitamise juurpõhjus üldsegi mitte riigi dopingulembelises käitumises. Selle asemel on Keenia sportlastel kujunenud ajalooliselt välja väga suur kiusatus tarvitada dopingut, et nii enda sportlikke saavutusi parandada.

«Valdav osa sadadest Keenia treeningväljakutelt tulevatest jooksjatest ei treeni mitte maailmameistrivõistluste ja olümpiamängude kuldmedalite nimel, vaid nende esimene eesmärk on end võimalikult kiiresti vaesusest välja joosta,» sõnas Clothier probleemi analüüsides. Mees lisas, et Keenia sportlased võtavad oma majanduslike vajaduste rahuldamiseks erakordseid riske.

Keenia antidopinguagentuuri töö muudab keeruliseks ka see, et kui teistes riikides on enamjaolt kõikide pikemate jooksualade peale kokku üks või kaks sportlast, kes on potentsiaalselt võimelised medalikolmikusse tulema, siis Keenias on sadu kesk- ja pikamaajooksjaid, kes võivad triumfeerida väga paljudel jooksualadel. Seetõttu tuleb pidevalt testida väga palju sportlasi, mis on majanduslikult väga kulukas.

Dopingukontroll on uus nähtus

Olulist rolli dopingujuhtumite arvukuses mängib ka see, et Keenia sportlased ei ole dopingukontrolliga kodustel võistlustel harjunud, mistõttu ei oska nad patustamisest tulenevaid tagajärgi karta. Nimelt asutati Keenia antidopingukeskus alles 2016. aastal ja tõsiste kontrollidega alustati umbes aasta aega tagasi. 2022. aastal kontrolliti Keenias vaid ligikaudu 40 sportlast ning 2023. aastal umbes 300 atleeti. Kasv oli enam kui seitsmekordne!

Dopinguga patustanud Keenia jooksja Joshua Belet.
Dopinguga patustanud Keenia jooksja Joshua Belet. Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL/REUTERS/Scanpix

Keenia antidopinguagentuur (ADAK) on öelnud, et nende eesmärk on probleemile riigis võimalikult kiiresti lahendus leida. Viimasel ajal on Keenia valitsus suurendanud investeeringuid dopingukontrolli, mis on võimaldanud testida sportlasi laagrites üle riigi. Samuti on suudetud edukamalt testida ka väiksematel võistlustel osalejaid, vahendab portaal Nation.Africa. Lisaks ei saa dopinguga vahele jäänud sportlased enam välismaale võistlema minna, sest nende reisidokumendid markeeritakse erimärgisega.

Kõik Keenia eliitsportlased on hetkeseisuga viidud väga range kontrolli alla. Clothier on öelnud: «Kenya jooksjad on maailmas absoluutselt ühed kõige põhjalikumalt testitud sportlased.» Mees lisas, et lähiajal on karmistunud kontrolli tõttu oodata aina enam positiivseid dopinguproove, mis on ühtlasi loogiline tee dopinguprobleemist vabanemisel, vahendab BBC. 

Tagasi üles