PUUST JA PUNASEKS Ekspert selgitab, mida tähendab Drelli klubivahetus NBAs

Copy
15. märtsi esimestel tundidel Bullsi särgis NBAs platsile jooksnud Henri Drellist sai Martin Müürseppa järel teine Eesti korvpallur Põhja-Ameerika korvpalliliigas.
15. märtsi esimestel tundidel Bullsi särgis NBAs platsile jooksnud Henri Drellist sai Martin Müürseppa järel teine Eesti korvpallur Põhja-Ameerika korvpalliliigas. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti korvpallikoondislane Henri Drell liitus hooajaeelseks treeninglaagriks NBA klubi Portland Trail Blazersiga. Kuigi ta on klubi veebilehel nimistusse sisse kirjutatud, pole kindel, kas ta tuleval hooajal unelmate liigas platsile jookseb.

2022. aastal läks eestlane USAsse õnne otsima, esmalt sai ta mänguaega Chicago Bullsi tütarklubis Windy Citys, kus säravate etteastetega jäi ta silma esindusmeeskonna treeneritele.

Tänavu kirjutas Drell Eesti spordi ajalooraamatusse uue peatüki, kui ta jooksis 15. märtsi esimestel tundidel Bullsi särgis NBAs platsile ning temast sai Martin Müürsepa järel teine Eesti korvpallur Põhja-Ameerika korvpalliliigas.

Drell mängis tänavu ka Bullsi eest NBA suveliigas, kuid järgmiseks hooajaks kahepoolset kontrahti ei pakutud ning eestlasest sai vabaagent. Huvi tundis tema vastu just Trail Blazers, kes kutsus eestlase oma juurde hooajaeelsesse treeninglaagrisse. Portlandi kubi ajaloo kohta saab rohkem lugeda siit.

NBA ekspert Otto Oliver Olgo rääkis Postimehele, et see on tavaline praktika, mida Põhja-Ameerika korvpalliliiga tiimid teevad augustis ja septembris: «Võetakse pigem G-liigas mänginud mehi oma palgalehele, treeninglaagris kärbitakse viis või seitse korvpallurit ära ning need mehed lähevad selle sama tiimi tütarklubi juurde.

Ma spekuleerin, et Blazers otsustab Drelli võtta endale verinoore tütarklubi üheks paremaks mängijaks, liidriks, kes hakkab seda satsi vedama järgmisel hooajal. Blazersi G-liiga tiim ja kogu see programm, seda alles rajatakse. Seda ei saa võrrelda Windy City Bullsiga, mis on juba aastaid tegutsenud,» nentis Olgo.

Miks Drell lahkus Chicagost?

Klubi või süsteemi vahetades peab korvpallur alustama uuelt lehelt ja hakkama end vaat et nulist tõestama. Drelli-suguse väga ambitsioonika noormehe eas pole see nii suur teema, aga see on ikkagi raske.

«Kindlasti oldi Portlandis mingil tasemel kursis Drelli tugevuste ning nõrkustega, kuid ma väga kahtlen, et see teadmus oli sama sügav kui Bullsil. Kui ma vaatan Trail Blazersi seisu läänekonverentsis, siis neil pole mingeid ootusi peale selle, et noored areneks. Seda arvesse võttes, ei tule ka Drelli siirdumine sinna üllatusena. Konverentsi mudaliiga tiimis on kõige parem šanss saada minuteid ja mängupraktikat,» rääkis ekspert.

Drell on kirjutatud NBA ametlikul lehel Trail Blazersi nimistusse sisse, kuid see ei tähenda, et tal kahepoolne leping oleks taskus. Samale kohale käib klubis kõva konkurents.

NBA ametlikul veebilehel on Drell üles antud Portlandi Trail Blazersi mängijana. 
NBA ametlikul veebilehel on Drell üles antud Portlandi Trail Blazersi mängijana. Foto: NBA / Kuvatõmmis

Drell peab lepingu eest hakkama võitlema äsja olümpial Austraaliat esindanud Duop Reathi, tugeva hooaja lõpu Portlandi eest teinud Ashton Hagansi ning NBAs Charlotte Hornetsi eest tublisti mängupraktikat saanud Bryce McGowensiga. «Nende kolme vastu hakata võitlema kahepoolse lepingu nimel on karm katsumus, aga ma loodan, et Drellil läheb hästi,» lausus Olgo.

Läänekonverentsi rist ja viletsus

Trail Blazers kaotas möödunud hooajal 82 mängust 61 ning nad jäid läänekonverentsis viimasele kohale, kuid nad polnud liiga kõige kehvem võistkond. Näiteks Washington Wizards ja Detroit Pistons kaotasid vastavalt 67 ja 68 matši. Olgo märkis, et kui vaadata Portlandi mängijate rivistusele otsa, siis on tegu väga korraliku meeskonnaga: «See on läänekonverentsi selline rist ja viletsus, isegi kõige nõrgemad tiimid on tegelikult väga tugevate satsidega koos, lihtsalt keskmikute parimad on veel tugevamad.

Selleks, et Drell kahepoolse mängijana seal platsile saaks või üldse, et kahepoolse lepingu saaks, peab ta sügisel kõvasti vaeva nägema. Samuti peab ta hooaja vältel lootma, et Portlandi hooaeg ei lähe kõige tervislikumalt. Selle abil saab ta oma variandid kätte.»

Kahepoolne ehk two-way leping võeti NBAs kasutusele 2017. aastal. Sellega loodi tiimidele võimalus enne 15 mängijast koosnenud koosseisu laiendamiseks. Samas ei lähe pigem vähe minuteid teenivad mehed rooste, sest neid saab tõsta põhi- ja duubelmeeskonna vahel edasi-tagasi kogu hooaja vältel. Kahesuunalise kontrahti saab sõlmida vähem kui neli hooaega NBAs mänginutega. Lepingu pikkus on maksimaalselt kaks aastat. Ühel tiimil võib korraga olla kolm sellist mängijat.

Kohati on keeruline Trail Blazersi mängustiili kirjeldada, sest see on olnud mitu aastat pidevas muutumises ning mängijad vahetuvad väga hoogsalt. Peale tulevad noored, olgu selleks siis tänavu draft'is valitud tsenter Donova Clingan või mullu valitud mängujuht Scoot Henderson, kes mõjutavad olulisel määral mängupilti.

«Esindusmeeskonna peatreener Chauncey Billups lähtub väga kaitsest. Talle ei meeldi mängijad, kes on ainult ründepõhised ja kes kaitsesse sörgivad või teevad poole vinnaga tööd. Kui Drell jätkab oma trumpkaartide väljanäitamist, nagu ta on Bullsis teinud, siis on Drellil šansid olemas. Portlandi satsis on kaitsva suunitlusega noori ääri palju. Kui nad nüüd mõne leegionäri ära ei saada, siis on Drellil päris suur väljakutse,» ütles ekspert.

Kui Drell võtab asja ette, siis ta selle ka saavutab

Olgo arvates võiksid Eesti korvpallisõbrad Drelli liikumise üle pigem rõõmustada. «Drell on igal aastal G-liigas mängides muutunud paremaks mängijaks ning kui ta ühe hooaja veel teeb, siis muutub ta veel paremaks, isegi kui ta ei peaks mingil põhjusel esindusmeeskonna eest minuteid saama.

Henri Drell
Henri Drell Foto: Windy City Bulls / Facebook

Kui aga eesootav hooaeg päädib Drellil Portlandis sellega, et esindustiimi juures ta väga minuteid ei saa, siis G-liiga teekond saab tal lihtsalt otsa. Üle 25-aastastele mängijatele annavad tiimid vähem võimalusi, nad on olnud liigas juba mitu aastat. Küll Drell tuleb Euroopasse mängima, kui ta tunneb, et aeg on selleks küps. Praegu peaks Eesti kossusõbrad olema optimistlikud. Kui Drell võtab asja ette, siis ta selle ka saavutab. Ma ise arvan, et ta Blazersis saab mingid minutid kätte,» lausus Olgo.

NBA uus hooaeg algab 22. oktoobril.

Tagasi üles