Kodusel MMil maailmameistriks kroonitud Rene Zahkna: minu jaoks on see tiitel väga tähtis

Copy
Rene Zahkna
Rene Zahkna Foto: Eero Vabamägi

​Täna jätkus Otepääl suvebiatloni MM, kus meeste ühisstardiga sõidus võitis maailmameistritiitli Eesti laskesuusataja Rene Zahkna. Pärast võistlust rääkis tänane päevakangelane, et kodusel suurvõistlusel tuli tal järgmine tase korraks välja.

Mis tunded sind praegu valdavad? «Võimas! Üllatavalt hea sõiduvorm. Ma nägin sõidu ajal, et hea õnnestumise korral võitlen ma medali eest. Rullsuuskadel tuleb mul praegu hästi välja. Otepää rada sobib mulle. Siin tuli lihtsalt jalalt jalale suruda,» vastas Zahkna.

Taktikaliselt õnnestus eestlasel tänane sõit suurepäraselt: «Ma ei läinud kordagi ette kedagi vedama. Eriti pärast teist tiiru. Ma panin Claude'i (Prantsusmaa laskesuusataja Emilie Claude – T.G.) vedama. Meil oli nii suur edu neljanda ees, et tegime koostööd. Vaheldumisi hakkasime sõitma, mis oli väga äge. Kumbki ei hakanud kavaldama ja hoogu maha võtma üksteisel.»

Selle üle on palju arutatud, et kas suvebiatlon on ikka päris laskesuusatamine. Zahknale tähendab suvise laskesuusatamise maailmameistritiitel väga palju. «Tahtsin siin heas seisus olla ja lõpuks olin ka. Raske on kontrollida, mis seisus sa suvel oled,» märkis ta.

Viimasel lasketiirul võttis Zahkna aega, kuid kolm märki jäid tal kahjuks üles. Meelelahutust oli täie raha eest, sest ka tema järel tulnud konkurendid eksisid lasketiirus ning pidid samuti trahviringile minema. «Tiiru tulles oli väga tugev tuul. Seepärast tahtsin ka esimest lasku kindla peale teha. Terve kehaga hoidsin seda lasku ära. Enne kui ma esimest märki tabasin, siis kuulsin juba keppide klõbinat ning kohe see vahe mul konkurentide ees sulab. Teisele märgile sain samuti pihta. Peale seda lõi juba väsimus sisse.

Iga teine päev karistatakse kolm trahvi ära. Minu õnneks ei saanud teised samuti tuulega hakkama. Nähti võimalust ja riskiti rohkem. Trahviringile läksin hõbemedali teadmisega ning põgenesin Marečeki (Tšehhi laskesuusataja Jonáš Marečekm kes sai hõbeda – T.G.) eest,» nentis Zahkna. 

Lõpuks teenis kulla ikkagi eestlane, mille järel tundis ta kergendust. «Kaks nädalat tagasi polnud üldse seis nii roosiline. Proovisin MMiks vormis olla. Kui aus olla, siis ma laagrites Kristole (Kristo Siimer, kes treenib koos Zahknaga Stefan Lindingeri käe all – T.G.) sõidus vastu ei saa. MMil tuli mul järgmine tase korraks välja,» lausus Zahkna.

Eestlane mõtles hõbeda peale sõita, aga mis hetkel sai ta teada, et ta on esimene? «Viimane tõus Tehvandi hotelli juures. Kalev Ermits (Eesti järelkasvukoondise treener – T.G.) hüüdis mulle konkurentide aegu. Seejärel hüüdis Soome laskesuusataja Otto Invenius: kuldmedal tuleb! Sellel hetkel jõudis see mulle kohale,» lõpetas suvebiatloni meeste ühisstardiga sõidu valitsev maailmameister Zahkna.

Tagasi üles