Transsooline sprinter jäi Pariisi paralümpial finaali ukse taha

Copy
Valentina Petrillo
Valentina Petrillo Foto: Ulrik Pedersen

Esimese avalikult transsoolise sportlasena paralümpiamängudel osalenud Itaalia jooksjal Valentina Petrillol ei õnnestunud Pariisi mängudel finaali murda.

Naiste T12 klassis võistlev 51-aastane Petrillo püstitas 400 meetri jooksu poolfinaalis küll isikliku rekordi 57,58, kuid finaali see teda ei aidanud.

Enda jooksu lõpetas ta kolmandana: kaks nobedamat olid Aasia rekordi 56,07 jooksnud iraanlanna Hajar Safarzadeh Ghahderijani ja venetsueellanna Alejandra Paola Perez Lopez (56,34).

Lisaks neile pääsesid esimesest poolfinaalist finaali veel kuubalanna Omara Durand Elias (54,77) ja ukrainlanna Oksana Boturtšuk (56,30). 

Nägemispuudega Petrillo jaoks paralümpiamängud siiski veel läbi pole, sest ta osaleb Pariisis ka 200 meetri jooksus.  

51-aastasel Petrillol diagnoositi 14-aastaselt Stargardti tõbi, mille tõttu hakkas tema nägemine järk-järgult halvenema. Seetõttu jättis ta mõneks ajaks (tipp)spordi sinnapaika ning asus tööle IT-vallas.

Aja jooksul naasis ta aga spordi juurde, hakates harrastama nägemispuudega inimeste jalgpalli, kus korraga on väljakul viis mängijat. Jooksurajale naasis ta alles 41-aastaselt, kui võitis aastatel 2015–2018 üksteist Itaalia meistritiitlit. Seda aga meeste T12 klassis.

Nimelt elaski Petrillo enamiku elust mehena, lõi perekonna ja sai poja isaks. 2017. aastal tunnistas ta aga abikaasale, et on kogu elu elanud sooviga sugu vahetada ning teeb selle nüüd teoks. 2019. aasta alguses alustas ta hormoonteraapiat, tänu millele saab nüüd paralümpial naisena võistelda.

Märksõnad

Tagasi üles