Venemaa laskesuusalegend hurjutas kaasmaalasi: leppige sellega ja olge vait (6)

Copy
Aleksandr Tihhonov
Aleksandr Tihhonov Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters / Scanpix

Paar päeva tagasi selgus, et Rahvusvaheline Spordikohus CAS lükkas tagasi Venemaa laskesuusatajate Jevgeni Ustjugovi ja Svetlana Sleptsova kaebuse. Nüüd võttis teemal sõna ka sealne kohalik legend Aleksandr Tihhonov.

Sportlased esitasid apellatsiooni seoses 2014. aasta Sotši olümpiaga. Järelkontrollis leiti nii Ustjugovi kui ka Sleptsova dopinguproovist keelatud ainete jälgi. CAS nende nahka ei päästnud. 

«Tagasi lükatud? Ja meie endiselt ei nõustu sellega? Miks visati Venemaa biatloniliit välja rahvusvahelisest alaliidust? Isegi enne praeguseid sanktsioone [seoses Ukraina sõjaga] heideti meid üle parda dopingurikkumiste tõttu. Neid oli kokku 27,» sõnas Tihhonov, kes võitis 1968.–1980. aasta olümpiamängudelt neli kulda ja hõbeda, Sovsporti veergudel.

«Ma ei näe siin midagi üllatavat. Aga me ei suuda sellega endiselt leppida. Nimetame end olümpiavõitjateks. Meil pole dopingu tarvitamise kohta korralikku seadust. Sakslastel on karmid reeglid. Itaalias istuvad dopingutarvitajad viis aastat vangis,» jätkas ta.

«Leppige karistusega ja olge vait. [Meie sportlaste] dopingu tarvitamine on ju tõestatud. Kui Ustjugovil olnuks mehisust, tunnistanuks ta: «Jah, süüdi.» Kas see on meile esimene selline juhtum? Peaaegu 30 laskesuusatajat on vahele jäänud. Millest me räägime!?»

Ustjugov jäi keelatud ainete tarvitamise tõttu muu hulgas ilma 2014. aasta Sotši olümpia võistkondlikust kullast. Sleptsovalt võeti käest näiteks neli EM-medalit.

Tagasi üles