Valitsus karmistab rallivõistluste korraldamise reegleid

Copy
Paide ralli. Pilt on illustreeriv.
Paide ralli. Pilt on illustreeriv. Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

Valitsus plaanib muuta uute seadustega spordiürituste korraldamise nõudeid.

Kultuuriministeeriumi kodulehel on välja toodud, et neljapäeval heaks kiidetud seadusemuudatuste eesmärk on tagada spordivõistlustest osasaajate julgeolek, turvalisus, kvaliteetne teenindus ning korraldajatele võimalikult lihtne loa taotlemise protsess.

Mida muudetakse? KOVilt pole vaja korraldusluba küsida spordialadel, millega puuduvad probleemid, kuid millelt praegu loa taotlemist nõutakse. Näiteks pole seda edaspidi vaja jalgpalli-, jäähoki- või korvpalliklubil, kes tahab pidada välismaa klubiga sõpruskohtumise. Samuti puudub see kohustus jäähoki ning korvpalli A-koondise mängu või turniiri puhul.

Seevastu viiakse loakohustuse alla mootoripordiüritused, kus on riskid suuremad ja kogemuse põhjal turvalisusega probleeme olnud. Selle kohustuse saavad auto-, mootorratta- ja veemotospordi võistlused ning suurenenud turvariskiga spordiüritused.

Spordiüritused, mille korraldamiseks on vaja taotleda KOVi luba:

  1. auto-, mootorratta- ja veemotospordi võistlus;
  2. jalgpalli täiskasvanute rahvuskoondise mäng või turniir;
  3. jalgpalliklubi UEFA karikasarja mäng või turniir;
  4. võistlus, mis on välitingimustes ajavahemikus kell 22.00–6.00, puhkepäevale eelneval ööl kell 00.00–7.00 ja võib tekitada kestvalt või korduvalt teist isikut häirivat müra või valgusefekte;
  5. suurenenud turvariskiga spordiüritus.

Suurenenud turvariskiga on spordiüritus:

  1. millega kaasneb liikluse ümberkorraldamine;
  2. kus pakutakse alkohoolseid jooke või toimub nende jaemüük, välja arvatud üritus, mis toimub alalise müügikohaga siseruumis;
  3. mida korraldatakse selleks mitte ette nähtud ehitises, kohas või õhuruumis;
  4. kus kasutatakse suuremõõtmelist teisaldatavat tribüüni, lava, telki, muud konstruktsiooni või inimese elule ja tervisele ohtlikku muud lisainventari;
  5. kus korraldaja kasutab pürotehnilisi tooteid.

«Selleks, et spordiorganisatsioonid saaksid edaspidi rohkem keskenduda spordi arendamisele, kiitsime täna heaks mitmed töökoormust vähendavad muudatused. Vähendame bürokraatiat spordivõistluste korralduslubade taotlemisel ning anname korraldajatele võimaluse maksta vabatahtlikele kohtunikele suuremat hüvitist,» sõnas kultuuriminister Heidy Purga pressiteate vahendusel.

Lisaks spordiürituste korraldamisele on valitsusel plaanis ka teised muudatused: vabatahtliku spordikohtuniku hüvitise piirmäära tõstmine ja dopinguvastaste reeglite täpsustamine ning toetuste tagasinõudmine. Täpsemalt saab kõigega tutvuda kultuuriministeeriumi kodulehel.

Eelnõu kohaselt jõustub seadus 2025. aasta 1. jaanuaril. Spordiürituste korraldamise ja loa taotlemisega seonduvad uuendatud nõuded jõustuvad 1. aprillil.

Tagasi üles