Laskja vääratas kolmandat olümpiat järjest otsustaval lasul

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matthew Emmons eksis kolmandat olümpiat järjest otsustaval lasul.
Matthew Emmons eksis kolmandat olümpiat järjest otsustaval lasul. Foto: SCANPIX

Ameerika laskja Matthew Emmons sai väikepüssi standardharjutuses pronksmedali, ehkki oli veel viimase lasuni kindlalt kinni hõbedas. Juhtunus poleks muidu midagi erilist, kuid Emmons vääratas samal alal ka 2004. aastal Ateenas ja 2008. aastal Pekingis.

Enne viimast lasku oli Emmons saanud järjest kirja 10,7, 10,6 ja 10,5 punkti. Tema võistluse kehvim lask oli 9,2, kuid viimasel katsel sai ameeriklane kirja vaid 7,6, mis kukutas ta hõbedalt pronksile.

Kaheksa aasta eest Ateenas oli Emmons enne viimast lasku esimesel kohal, kuid tulistas siis valesse märklauda ja langes kaheksandaks. Neli aastat tagasi Pekingis juhtis ta enne viimast lasku 3,3 silmaga, mis on laskmises üüratu vahe, ent sai viimase lasuga kirja katastroofilised 4,4 silma ja pidi leppima neljanda kohaga.

Tänases Londoni võistluses võitis kuldmedali itaallane Nicolo Camparini olümpiarekordiga 1278,5 silma. Hõbeda saanud Jonghyun Kim Lõuna-Koreast kogus 1272,5 silma ja edestas Emmonsit 1,2 silmaga. Seega oleks ameeriklasele piisanud hõbedale jäämiseks ka vaid 8,9-punktilisest lasust. Pärast võistlust tunnistas ta USA Todayle ausalt, et närvid said temast võitu.

«Teadsin, et tulistasin liiga madalale ja liialt paremale. Kuid ma ei teadnud, kui kaugele lask tsentrist jäi, sest värisesin üleni,» lausus ta. «Enne võistlust tundus, nagu oleks kogu maailma raskus minu õlgadel. Sellega oli tõeliselt raske toime tulla.»

Samas ei ole olümpiamängud Emmonsile sugugi ainult kurbust toonud. 2004. aastal tuli teda pärast saatuslikku eksimust lohutama tšehhitar Katerina Kurkova, kes on tänaseks Emmonsiga abielus. Ateena olümpial õnnestus ameeriklasel võita kuldmedal väikepüssi lamadesasendis ning neli aastat hiljem Pekingis sai ta samal alal hõbeda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles