Aljanditel avaneb Istanbulis elu võimalus

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novembrikuisel lühirajaujumise EMil said medali kaela nii Triin kui ka Martti Aljand – kas MMil kordub sama stsenaarium?
Novembrikuisel lühirajaujumise EMil said medali kaela nii Triin kui ka Martti Aljand – kas MMil kordub sama stsenaarium? Foto: Tõnu Meijel

Eesti ujujate edukas hooaeg kulmineerub Istanbulis peetava lühiraja MMiga, kus Triin ja Martti Aljand võivad medaliarvet kasvatada.

Novembri lõpus Prantsusmaal Chartres’is toimunud lühirajaujumise EM lõppes eestlastele kolme medali ja mitme rahvusrekordiga. Täna Istanbulis algaval MMil on Triin ja Martti Aljandil kõigi märkide järgi suurepärane šanss tuua Eesti ujumise esimene autasu ka maailmameistrivõistluste konkurentsis.

«Ei ole mõtet hakata medalitest rääkima,» jahutas koondise peatreener Riho Aljand endale omaselt siiski unistajate indu. «Me ei aruta omavahel isegi neid võimalusi – esimene eesmärk on finaalipääs ja näis siis, mida seal teha suudetakse.» Samas möönis Aljand, et alla finaalikoha jääva tulemuse võib nii Martti kui ka Triinu puhul lugeda ebaõnnestumiseks.

Konkurents püsib kõva

Olümpia-aasta on traditsiooniliselt mõjutanud järgnevate tiitlivõistluste osalejate koosseisu ja nii ka tänavu. Riho Aljandi hinnangul suurest tasemelangusest siiski rääkida ei saa. «Jah, näiteks Michael Phelps loobus pärast olümpiat, aga Ryan Lochte on samas kohal,» märkis ta nimeliselt ära viimasel lühiraja MMil Dubais rekordilised seitse kulda noppinud ameeriklase.

«Suurriikide tase on niivõrd kõrge, et isegi kui mõni staar lõpetab või tiitlivõistlused vahele jätab, tulevad sama tugevad mehed-naised asemele. Olümpia-aasta või mitte, konkurents on ikkagi väga kõva,» märkis Aljand.

Hooaja edetabelid näevad siiski ilma loobujatetagi eestlastele väga paljulubavad välja. Nii läheb Triin Aljand MMile vastu 50 meetri vabaltujumise tänavuse kuuenda ajaga. Istanbulis ei võistle aga maailma edetabelijuht, rootslanna Sarah Sjöström ning puudub ka tema kaasmaalanna, kogenud Therese Alshammar, kellel tänavuses edetabelis kirjas Aljandiga võrdne aeg. Olümpia järel on hooaja lõpetanud tabeli neljas, hollandlanna Inge Dekker, seega hõivab Aljand ajaga 24,24 eelülesandmislehel neljanda rea.

Peapretendent kuldmedalile on Londoni 50 meetri olümpiahõbe ja novembrikuisel EMil Triinu ees võitjaks kroonitud Aljak­sandra Herasimenia. Valgevenelanna põhikonkurent on pikas basseinis 50 ja 100 meetri vabaujumise maailmarekordeid enda käes hoidev sakslanna Britta Steffen, kes jäeti Londonis esimesena medalist ilma.

Võistluse must hobune on kahtlemata aga Leedu olümpiakangelane, 15-aastane imelaps Ruta Meilutyte. Londonis kroolisprindis hõbemedali võitnud Meilutyte viis oktoobris Leedu rekordi lühikeses basseinis 24,97ni ja noorukese piiga tegelikud võimed on ilmselt jätkuvalt etteaimamatud.

Pärast EMi külmetushaiguse küüsi langenud Triin Aljand pidi Sloveenias küll mitu harjutuskorda vahele jätma, kuid Riho Aljandi sõnul läheb tütre seis iga päevaga aina etemaks.

Esimese õige pildi vormist annab siiski alles ülehomne start 50 meetri liblikujumises, kus Triin hoiab tänavu maailma edetabelis 14. kohta ja sai äsjasel EMil kuuenda koha. «Vaikselt asi paraneb, õnneks on suur pluss ka see, et vabaujumine toimub alles laupäeval – praeguses seisus annab iga päev väga palju juurde. Õnneks on ta siin Istanbulis saanud juba täiesti plaanipäraselt treenida,» oli Riho Aljand optimistlik.

Martti juba täna stardis

Chartres’ist hõbe- ja pronksmedaliga naasnud Martti Aljand on pärast EMi harjutanud Tallinnas ning stardib kolmel distantsil. Kui reedene 50 meetri liblikujumine kõigi märkide järgi hiilgetulemust ei luba – Aljandil pole sel alal tänavu isegi aega kirjas –, siis 100 meetri kompleksujumisele läheb eestlane vastu maailma tänavuse edetabeli 11. mehena. Samal distantsil saadud EM-pronks ei luba madalaid eesmärke seada, kuid veelgi enam võib Martti oodata juba täna eelujumistega algavalt 100 m rinnulidistantsilt.

EMilt hõbemedali saanud Aljand asub nimelt maailma edetabelis kõrgel neljandal real. Istanbulis on kohal nii tema eest Chartres’is hooaja teise ajaga kuldmedali näpanud itaallane Fabio Scizzoli kui ka tänavune pika raja 50 meetri maailmameister sloveen Damir Dugonjic.

Puuduvad aga nii edetabelis neljandat kohta hoidev austraallane Christian Sprenger kui ka maailma rinnuliujumise absoluutne valitseja, Londoni olümpiavõitja ja maailmarekordi omanik Cameron van den Burgh. Lõuna-aafriklane otsustas pärast olümpiat keskenduda õlavigastuse väljaravimisele.

Riho Aljand usub, et EMist möödunud kolme nädalaga ei ole Martti vajalikku teravust kaotanud. «Tal on kõik okei. Sel tasemel sõltub kõik juba pisiasjadest – kuidas õigel päeval stardis reaktsioon on ja lõpuseinas tõmme klapib,» sõnas Aljand.

Kolmanda Eesti koondislasena on MMi A-norm täidetud Filipp Provorkovil, kes stardib Istanbulis 50 ja 100 meetri rinnuliujumises. «Tema kohta ei julge ma midagi ennustada, ettevalmistus oli tal igatahes MMiks planeeritud,» märkis Riho Aljand. «EMil ei olnud ta 50 meetris nii hea, kui lootis, 100 tuli paremini välja. Näis, mida see MMiks tähendab.» B-normi täitjatena astuvad Türgis stardipukile Kätlin Sepp, Pjotr Degtjarjov ja Pavel Narõškin.

Ujujate medaliaasta

Triin Aljand

•    Pika raja EM, Debrecen, 50 m liblikujumine – hõbemedal

•    Lühiraja EM, Chartres, 50 m vabaltujumine – hõbemedal

Martti Aljand

•    Lühiraja EM, Chartres, 100 m rinnuliujumine – hõbemedal; 100 m kompleksujumine – pronksmedal

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles