Eelmine juhatus jättis Ratase jalgu ämbri kolisema

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa Rapla korvpallureist lõbustas end vastaste ootuses pealevisetega. TTÜ mehed aga jäidki tulemata.
Osa Rapla korvpallureist lõbustas end vastaste ootuses pealevisetega. TTÜ mehed aga jäidki tulemata. Foto: Mihkel Maripuu

Korvpalliliidu eelmise juhatuse otsus viis karikavõistluste veerandfinaali ärajäämiseni.

Eesti Korvpalliliidu vastne president Jüri Ratas sattus juba oma ametiaja esimesel päeval skandaali keskmesse – TTÜ meeskond loobus osalemast Eesti karikavõistluste veerandfinaalis Raplaga. Lõplik otsus langetati vaid kaks tundi enne kohtumise algust.

Mõistagi ei sündinud otsus tühjalt kohalt, selle tagamaad ulatuvad päev varem korvpalliliidu eelmise juhatuse viimase otsuseni, millega eirati Eesti karikavõistluste juhendit – õigemini tehti mõned erandid.

Eesti karikavõistluste juhendis on kirjas, et üks mängija ei tohi selle võistluse jooksul esindada kahte klubi. Hooaega Rakveres alustanud Illimar Pilk ja Raitis Grafs olid aga vahepeal meeskonda vahetanud. Pilk pallib Raplas ja Grafs Valgas. Reeglite järgi ei tohiks nad veerandfinaalis oma uute klubide eest mängida, kuid esmaspäeval tegi korvpalliliidu viimane juhatus otsuse, et meestele antakse platsile tulekuks eriluba.

TTÜ otsustas selle protestida ja ähvardas mängule mitte ilmuda. Olukord jäi esmaspäeva õhtul korvpalliliidu uueks presidendiks valitud Jüri Ratase ja tema uue juhatuse lahendada. Ratas kohtuski eile päeval TTÜ esindajatega, ent ei suutnud neid mänguväljakule meelitada. Samas ei tahtnud ta ka tühistada eelmise juhatuse otsust.

«Väga kahetsusväärne juhtum,» nentis Ratas. «Leian, et eelmisel päeval poleks tohtinud sellist otsust langetada, poole mängu pealt ei saa reegleid muuta. Pean võtma kogu vastutuse asjade sellise käigu eest oma õlule.» Eelmise juhatuse otsust muuta ta aga ei soovinud.

Ratas kuulus ka ise korvpalliliidu eelmise juhatuse koosseisu. Küsimuse peale, kuidas ta ise päev varem hääletas, ei tahtnud ta aga vastata. «Ma ei hakka rääkima sellest, kes kuidas hääletas. Ütlesin, et võtan vastutuse, ja seda ma ka teen,» lausus ta.   

TTÜ klubi juhi Heino Lille sõnul ei saa Ratast juhtunus süüdistada, kuid samas oli ta seda meelt, et reeglites erandi tegemise korral ei taha nad sellel üritusel osaleda. «Mängust loobumine oli meie klubi juhatuse otsus,» teatas ta. Samal ajal, kui juhtkond seda küsimust arutas, ootas TTÜ peatreener Tiit Sokk sõnumit, kas alustada Keilasse sõitu või mitte. Ta ei pidanud eelmisel päeval tehtud erandit õigeks, kuid ilmselgelt oli valmis ikkagi mängima.

Rapla meeskond sõitis aga Keilasse kohale. Nagu ikka, tehti korralik soojendus, ent mängu mõistagi ei järgnenud. 15 minutit pärast kohtumise algus­aega vilistasid kohtunikud mängu lõppenuks ja vormistasid Rapla 20:0 võidu. Justkui olukorra üle ironiseerides, polnud Pilk isegi mänguvormi riietatud…

Kõige rohkem kannatas juhtunust Keila publik. Rapla meeskonnas mängib sellest linnast sirgunud tsenter Rauno Nurger, kelle tegutsemine oleks kodulinna korvpallifännidele pakkunud suurt huvi. Vaieldavad otsused röövisid neilt selle võimaluse.

Päris suure korvpallita Keila eile siiski ei jäänud. Õhtu teises mängus sepistas suurüllatuse Tallinna Kalev, kes alistas Mario Paiste viimasel sekundil oma väljakupoolelt sooritatud viskega Tartu Rocki 80:79.

Täna peetakse Paides kaks ülejäänud veerandfinaali. Rakvere Tarva peatreener Andres Sõber lubas, et kuigi Grafs saab Valga eest mängida, ei kavatse nad heitlusest loobuda. Kalev/Cramo kohtub Paides aga teise liiga meeskonna Amblaga.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles