Mäed ja pühendumine aitasid Rehemaa tõusule

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Rehemaa.
Aivar Rehemaa. Foto: Nordic Focus

Mõned päevad tagasi rääkis suusatreener Anatoli Šmigun kitsamas ringis, et Aivar Rehemaa on Val di Fiemme MMil medalivormis. Rehemaale endale polnud ta seda öelnud, sest küllap ei soovinud ta panna oma õpilase õlule liiga rasket koormat. Küll aga kinnitas 30-aastasele suusatajale, et ta peab tingimata osalema 15 km vabatehnika eraldistardist sõidus, ning kindlasti saavutab ta seal palju parema koha kui laupäevane suusavahetusega võistluse 30. koht.

Kogenud treener ei eksinud – Rehemaa näitas, et on tõusnud uuele tasemele. Terve võistluse püsis ta erinevates vaheajapunktides esikümnes. Viimastel kilomeetritel suutis ta aga pigistada endast veelgi rohkem ning lõpetada võistluse väga kõrge 7. kohaga! Vaieldamatult elu sõit…

 «Väga hea tunne,» õhkas Rehemaa, kelle senise karjääri kõrgeim tiitlivõistluste koht pärines nelja aasta tagant Liberecist ning oli kümnes. Vahepealsetel aastatel on ta pidanud taluma aga ka üsna sügavaid madalseise. «Võib-olla pole mulle isegi see kõik kohale jõudnud… ikkagi MMil saavutada sellisel distantsil 7. koht. Homme võivad emotsioonid olla hoopis kõrgemad.»

Rehemaa kaotas kuldmedali võitnud norralasele Petter Northugile 1.12,4. Esikolmikus olid veel rootslane Johan Olsson ja norralane Trod Asle Gjerdalen.

Lennukas sõit

Telepildi vahendusel oli näha, et Rehemaa tegi võistluse käigus kolm korda võetud pika tõusu lõpus enda kohta erakordselt kiireid liigutusi. Suusamehe sõnul oli see teadlik taktika – tõusu lõpus oli eestlaste oma vaheajapunkt, kus hõikas aegu Mati Alaver. «Tõusu esimeses pooles oli võimalik jätta veidike varu, kuid lõppudes võtsin endast maksimumi. Usun, et nende meetritega oli võimalik ajas väga palju võita,» selgitas ta. Lõpuks finišisse jõudes sõitis Rehemaa end nii tühjaks, et organismist polnud enam midagi võtta.

Kuigi neli päeva varem oli Rehemaa leppinud kohaga kolmanda kümne lõpus, tekitas juba see sõit tema enda jaoks teadmise, et seis pole sugugi halb. Ta märkis, et võitles distantsi lõpus krampidega, ent vaatamata sellele kaotas võitjale vaid 50 sekundit. «Tegelikult polegi mul tänavu olnud kaotused võitjale väga suured. Lihtsalt heale kohale jõudmisest on jäänud 20–30 sekundit puudu. Seekord aga seda vahet ei jäänud,» arutles ta.

Rehemaa tunnistas, et viimasel hooajal on muutunud ta ise ning on muutunud ka treener Anatoli Šmigun. «Maailmameistrivõistluste eel olime kaks ja pool nädalat kahekesi treeningulaagris ja seal tundsin, et midagi on teistmoodi,» meenutas Rehemaa oma karjääri jaoks ehk isegi pöördelisi nädalaid. «Varem oli selline suhtumine, et läheme ja vaatame, mis välja tuleb, aga nüüd… Anatoli oli minu tegemistele 101 protsenti pühendunud, tegelikult on ta seda olnud juba terve selle hooaja. Ja ma ise olen samuti muutunud – kõigepealt peabki sportlane ise seda kõige rohkem tahtma.»

Asju tehti nii nagu vaja

Rehemaa sõnul tunnetasid ilmselt kõige rohkem tema muutumist pereliikmed. Näiteks loobus ta MMil eel lapse lasteaeda viimisest ning vältis haigestumisohu miinimumini viimiseks rahvarohketes paikades liikumist ja keelas selle ka oma lähedastel. «Võib-olla mõnele inimesele tundus, et pingutan nende asjadega üle, kuid sain aru, et MMi eel tuleb teha asju täpselt nii nagu vaja, vastasel korral pole võimalik edu saavutada,» rääkis 30-aastaselt uuele tasemele kerkinud suusamees.

Edu taga pole aga ainult tõsisem suhtumine. Rehemaa tänas südamest oma isiklikke sponsoreid ja Eesti Suusaliitu, kelle toel õnnestus tal varasemast rohkem kõrgmäestikus harjutada. Tänavuse hooaja jooksul on ta sellistes tingimustes treeninud neli korda.

«Varem ei osanud ma sellest tekkivat efekti nii kõrgelt hinnata,» tunnistas Rehemaa. «Anatoli rääkis mulle küll korduvalt, et mägedes harjutamine on vajalik, kuid näiteks eelmine aasta polnud selleks ka piisavalt vahendeid. Tänavu õnnestus aga vajalik raha kokku kraapida.» Rehemaa lisas, et sarnast treeningumudelit kasutab enamik maailma tippsuusatajaid ning see tagab ka edu. «Kodusel Otepääl on küll tore treenida, kuid see ei asenda mägesid.»

Tänavuse MMi eestlaste ülekaalukalt parima tulemuse sõitnud Rehemaa ei kavatse aga 7. kohaga piirduda, vaid tunneb, et temas on jõudu pürgida pühapäeval 50 km ühisstardist klassikamaratonis veelgi kõrgemale. Medalist ei soovinud ta ise siiski rääkida, kuid…

«See tuleb hoopis teistmoodi võistlus. Võid ju olla viimasel tõusul heal positsioonil ja tunda endas jõudu, kuid keegi astub su kepi puruks ja kõik ongi läinud,» maalis ta eufooriasse sattumise asemel pildi võimalikust ebaõnnest. «Aga kindlasti ei lähe ma võistlema mõttega, et töö on juba tehtud. Kindel ei!»


VAL DI FIEMME MM

Meeste 15 km vabatehnikas

1. Petter Northug (Norra), 2. Johan Olsson (Rootsi) +11,8, 3. Tord Asle Gjerdalen (Norra) +22,3, 4. Ivan Babikov (Kanada) +53,6, 5. Sjur Røthe (Norra) +1.03,0, 6. Calle Halfvarsson (Rootsi) +1.09,5, 7. Aivar Rehemaa +1.12,4 … 80. Eeri Vahtra +6.14,8, 85. Peeter Kümmel +7.07,2

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles