Neinar Seli: Eesti Antidoping pole sportlastele ajujahti korraldanud

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neinar Seli.
Neinar Seli. Foto: Sille Annuk

Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli kohtus eile Eesti Antidopingu nõukogu liikme Kristjan Portiga ning sai enda jaoks paljud asjad selgemaks. Ta tunnistas, et Sulev Kõksi nõukogusse määramisel eksiti ja vastupidi mõne ringkonna arvamusele pole kohalik dopinguagentuur mingil juhul korraldanud sportlastele ülekohtust ajujahti.

«Sain kinnitust, et Eesti Antidoping on tegelenud sellega, mille jaoks nad on ellu kutsutud,» sõnas Seli. «EOK ülesanne on seista dopinguvaba spordi eest ja meie lähim ülesanne on leida võimalusi, kuidas dopinguagentuuri tööd veel paremaks muuta.»

Eesti Antidopingu nõukogu kõneisikuks olev Port nentis, et Seli on seni viibinud ilmselt infosulus ja tal puudus teadmine, millise eesmärgiga on teatud organisatsioon loodud. «Selini olid jõudnud kuuldused, et soovin minna tööle WADAsse ja seepärast pean siin sportlastele dopingu küsimuses vitsa andma,» rääkis Port ning kinnitas, et tegelikult pole sellistel kuuldustel vähimatki alust.

Lähiajal koguneb Eesti Antidopingu nõukogu ja koosolekusse kaasatakse ka EOK juhid. Seal langetatakse otsused edasise tegevuse suhtes. Ilmselt saab peagi selgeks seegi, kas Eesti pool taotleb ise Veerpalu proovide avamist.

Seda tehakse juhul, kui FIS otsustab, et nende silmis on Eesti suusataja andnud positiivse dopinguproovi ega hakkagi asja edasi uurima ning WADA piirdub vaid kasvuhormooni testi piirnormide kinnitamisega. Pordi sõnul võib siis Eesti Antidopingust saada Veerpalu ainus abiline, kes tellib vanade proovide avamise ning kui kõik on puhas, siis aitab sellega lõpetada ka võimalikud ülekohtused süüdistused.

Kuigi Kõksi nõukogu liikmeks saamine on päevakorrast maas, kavatseb Seli siiski Eesti Antidopingu tegevust parandada. Nõukogu koosseisu muutmise asemel plaanib ta kohendada tegevjuhtkonna poolt ning vastav inimenegi on tal juba välja vaadatud. Kaisa Kirikal on õppinud Manchesteri ülikoolis ning teinud bakalaureusetöö just dopingu teemal.   

«Lähiajal otsustame, millisel kujul ja millisel ametikohal me teda kasutame,» lausus Seli, viidates vajadusele Eesti Antidopingu ülesandeid laiendada. «See organisatsioon ei pea tegelema ainult tippsportlaste jälgimise ja testimisega, vaid ka rahvasportlaste seas teadlikkuse tõstmisega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles