Ainult raha ei mängi: kreeklased üllatasid taas

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesel poolajal nullimeheks jäänud Vassilis Spanoulis tuli teisel poolajal väljakule muutunud mehena ja viskas kiirelt üheksa punkti järjest, kokkuvõttes jäi kreeklase arvele 22 punkti.
Esimesel poolajal nullimeheks jäänud Vassilis Spanoulis tuli teisel poolajal väljakule muutunud mehena ja viskas kiirelt üheksa punkti järjest, kokkuvõttes jäi kreeklase arvele 22 punkti. Foto: Scanpix Sweden

Euroliiga meistri tiitel läks põnevuslahingu järel teist aastat järjest suurepärast meeskonnatööd näidanud Olympiakosele.

«Me tulime finaalturniirile tiitlikaitsjatena, aga siiski kõige nõrgematena. Kõik teavad meie eelarvet ja rasket hooaega. Aga sellel meeskonnal on uskumatu keemia, tunneme end kui perekond ja olemegi üks pere,» rääkis pühapäeva õhtul teist aastat järjest Pireuse Olympiakose Euroliiga võitjaks vedanud tagamees Vassilis Spanoulis. Finaalturniirile tagasihoidlike võidulootustega saabunud Kreeka klubi suutis teist aastat järjest üllatada ning raskuste kiuste taas meistriks tulla.

Kes siis veel kui mitte Spanoulis

Pühapäevaõhtune korvpallilahing algas kui eelmise aasta finaali kordus. Keerulise veerandfinaalseeria järel nelja parema hulka pääsenud Olympiakos oli nagu mullugi jäänud suurde kaotusseisu ning Koljatina nende vastu mänginud Madridi Real tundus võtvat oma. Kui möödunud hooajal mängis Olympiakos Moskva CSKA vastu tagasi 19 punkti, siis sel aastal jäädi avaveerandil 17-punktilisse kaotusseisu, aga seegi kord tuldi kehvast seisust välja.

«Olympiakos on sel aastal hulga mänge enda kasuks pööranud. Me ei lähe paanikasse. Meil on iseloomuga mängijad, neil on võitlejahing.»

Pärast poolajapausi kostitas põhiturniiri ja Final Fouri kõige väärtuslikumaks mängijaks valitud Spanoulis vastaseid kolme järjestikuse kaugviskega, mis sütitasid ka ülejäänud Kreeka klubi mängijad.

Neljas veerandaeg algas küll 61:61 viigiseisul, aga kindlat kätt näitasid nii Efstratios Perperoglou kui ka Acie Law ja Olympiakos pääses kaheksa punktiga juhtima. Mõni minut hiljem sai samal eduseisul viskele taas Spanoulis, kelle ülikauge tabamus viis tiitlikaitsja 11 punktiga ette ning pani pingil istunud mehed võidukalt rusikatega vehkima. Real ei olnud veel püssi põõsasse visanud, aga Kreeka klubi viimase veerandaja 39 punkti vastu rohtu ei leitud. Olympiakos võitis 100:88 ja krooniti teist aastat järjest Euroliiga meistriks.

Sellise saavutusega hakkama saada ei ole kerge ning 1988. aastast kehtima hakanud Final Fouri formaadi ajal on seda suutnud vaid kaks klubi: aastatel 1988–1991 kolm korda Horvaatia KK Split ning 2003–2005 kaks korda Tel Avivi Maccabi.

Meeskonnavaimu abil tiitlite poole

Lisaks ajaloolisele saavutusele oli nii eelmise kui üle-eelmise aasta tiitel Olympiakosele suur eneseületus, sest meeskond pidi taluma mitmeid tagasilööke. Kui enne 2011/2012 hooaega lahkus mitu mängijat eelarvekärbete tõttu, siis tänavuse hooaja eel jäi meeskond ilma nimekast peatreenerist Dušan Ivkovicist.

Uue lootsi ehk Georgios Bartzokase käe all näitas meeskond Euroliigas hüplevat vormi: põhihooaeg lõpetati kaheksa võidu ja kahe kaotusega, vahegrupiturniiril koguti üheksa võitu ja viis kaotust ning play-off’is alistati viiemängulises lahingus Anadolu Efes. Just uskumatutest olukordadest väljatulemine näib olevat Olympiakose leivanumber ja seda kinnitas ka Bartzokas: «Olympiakos on sel aastal hulga mänge enda kasuks pööranud. Me ei lähe paanikasse. Meil on iseloomuga mängijad, neil on võitlejahing.»

Ilma suuremate staarideta mängiva Olympiakose meeskondlikku esitust ja ühtsust kiitis ka pühapäeval kümne punktiga panustanud Pero Antic. «Tiim on uskumatu, sellise meeskonnavaimuga võime võita igaüht. Euroliiga tiitli võidu kordamine oli ajalooline ja me tegime seda kõik koos,» rõõmustas 30-aastane Antic.

Tiimitöö tulemus kajastus ka Olympiakose võiduskooris, kui 100 punkti piiri alistamisesse panustasid 22 punktiga Spanoulis ja 20 punktiga Law, 12 silma lisas Kyle Hines ja 11 punkti jäi Kostas Sloukase arvele. Alates 2000. aastast on suutnud finaalis kolmekohalise numbrini jõuda ainult Tel Avivi Maccabi, kes alistas 2003/2004 hooajal Bologna Fortitudo 118:74.

Kadi Parts on 13. maist Postimehe sporditoimetuse reporter

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles