Miami Heati triumf ja väärikad vanameistrid

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miami Heati tugitalad Dwyane Wade (vasakul) ja LeBron James meistritiitlit tähistamas.
Miami Heati tugitalad Dwyane Wade (vasakul) ja LeBron James meistritiitlit tähistamas. Foto: AP/Scanpix

2010. aasta suvel teatas maailma parimaks korvpalluriks peetav LeBron James, et lahkub senisest koduklubist Cleveland Cavaliersist ja liitub Miami Heatiga. Jamesi toonane otsus tõi talle paljude NBA fännide viha ja kui järgmisel hooajal pidi Heat finaalseerias vastu võtma kaotuse, oli kätte jõudnud kriitikute pidupäev. Seejärel tehti aga vajalikud korrektiivid ja nüüd on Miami kahel aastal järjest kroonitud NBA meistriks.

Võrreldes mullusega (Heat alistas Oklahoma City Thunderi mängudega 4:1) kujunes tänavune finaalseeria tunduvalt pingelisemaks ja võitja selgus otsustavas seitsmendas mängus, kus Heat alistas San Antonio Spursi 95:88 ja kuulutati mängudega 4:3 võitjaks.  

Jamesi võimas esitus

Suurimaks sangariks kerkis ikka James, kelle arvele jäi 37 silma, 12 lauapalli ja neli resultatiivset söötu. Viimati tegi finaalseeria seitsmendas mängus üks mees nii palju skoori 44 aastat tagasi, kui Jerry West ladus Los Angeles Lakersi särgis Boston Celticsi korvi 42 punkti.

Spurs üritas igal juhul vältida Jamesi võimsaid läbimurdeid ja nii jäeti talle ruumi ­eemalt viskamiseks. Neljakordne põhihooaja ja kahekordne finaalseeria MVP (kõige väärtuslikum mängija) tõestas aga taas oma mitmekülgsust ja kasutas ära talle jäetud võimalused – lisaks tabas ta 27 sekundit enne kohtumise lõppu keskpositsiooniviske, mis murdis Spursi lõplikult.

«Pöörasin hooaja eel oma nõrgematele külgedele palju tähelepanu ja nüüd õnnestus see tulemuseks realiseerida,» rõõmustas James USA Todayga vesteldes. «Ma ei saa kõikide arvamuse pärast muretseda. Olen LeBron James, olen pärit Akroni getost ja tegelikult ei peaks ma praeguses olukorras üldse olema. Olen õnnistatud inimene.»

Eelmisel suvel ei saanud James endale pikka puhkust lubada, kuna tõmbas Londoni OMil selga ka USA koondise särgi. Tänavu suvel lubas ­James anda aga kehale ja vaimule korralikult puhkust. «Loodetavasti ei pea James enam taluma nii palju kriitikat,» märkis Heati kogenud ääremängija Shane Battier. «Ta on saanud põhjendamatult palju negatiivset tähelepanu. Ta on planeedi parim korvpallur ja loodetavasti saab ta nüüd teise meistritiitli järel ka rohkem tunnustust.»

Kui otsustavas kohtumises oli James oma parimal tasemel ja ka põlvetraumadega hädas olev Wade tegi korraliku esituse, siis «suure kolmiku» kolmas liige Chris Bosh jäi üldse nullipoisiks. Samas oli Miamil võtta ka selles seisus üks lisakäik ja Battier kostitas külalisi kuue tabanud kaugviskega.

Miami jaoks oli see klubi ajaloo kolmas tiitel ja kõigis neis on osaliseks olnud terve karjääri Miamis veetnud Wade (sama on suutnud ka Udonis Haslem). «Ma ei kaalunud kordagi vigastuse tõttu mängude vahele jätmist. Rääkisin enne mängu oma põlvedega. Ütlesin neile, et lubage mulle üks hea mäng ja siis ma garanteerin teile suurepärase puhkuse,» teatas lõbusas tujus Wade.

Ginobili saatus lahtine

Kui Miami on kindlasti ka tuleval hooajal suurfavoriit ja suvel üritatakse meeskonda ka täiendada, siis San Antonio tuleviku osas on rohkem küsimusi. Paljude arvates oli Spursi praegusel koosseisul viimane võimalus võita meistritiitel. Finaalseerias suurepäraseid esitusi näidanud 37-aastane Tim Duncan lubas olla järgmisel hooajal taas rivis, samas lõppes tänavuse hooajaga tiimi ühe legendi, 35-aastase Manu Ginobili leping ja tema tuleviku kohal on praegu küsimärgid.

«Võttes arvesse seda, et meiega ei arvestatud kui tiitlipretendendiga, oli finaalseerias seitsmendasse mängu jõudmine suurepärane. Samas on raske elada teadmisega, et finaalseeria kuuendas mängus olime tiitlile lähedal,» sõnas Duncan.

Neljakordse NBA meistri San Antonio jaoks oli tänavune finaalikaotus klubi ajaloos esimeseks. «Kaotada ei ole lõbus, kuid jäime alla paremale meeskonnale,» märkis Popovich Reutersile. «Endast parima andmise korral ei ole põhjust ennast halvasti tunda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles