Käsipallikoondis peab EM-valiksarjas viimased kohtumised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti käsipallikoondise peatreener Kalmer Musting.
Eesti käsipallikoondise peatreener Kalmer Musting. Foto: Sille Annuk

Eesti meeste käsipallikoondis kohtub sel nädalal 2010. aasta Euroopa meistrivõistluste valiksarja viimastes mängudes Norra ja Islandiga.

Norraga  mängitakse 17. juunil võõrsil Trondheimis eesti aja järgi kell 20.10, Islandit võõrustatakse 21. juunil Põlvas Mesikäpa Hallis kell 18.00.

Enne viimast kahte vooru on Islandil ja Norral turniiritabelis kümme, Makedoonial seitse, Eestil viis ja Belgial null punkti. Belgia on turniiri juba lõpetanud, teistel on ees kaks kohtumist.

Kuna igast valikgrupist pääseb edasi kaks paremat meeskonda, siis on Island ja Norra pääsu EM-finaalturniiril Austrias praktiliselt taganud.

2008. aasta koduse EMi kuuendana lõpetanud Norra jaoks on kolmapäevane mäng Eestiga oluline, sest võidu korral kindlustavad fjordidemaa pojad koha finaalturniiril. Seetõttu eestlastele ilmselt allahindlust ei tehta ja juba Põlvas toimunud avakohtumine näitas, et Norra on seegi kord favoriit. «Põlvas võttis Norra väravavaht Steinar Ege meilt isu kohe alguses ja poolaja võitsid nad 20:8,» meenutas Eesti koondise peatreener Kalmer Musting mullust oktoobrit. «Teisel poolajal panid nad sisse varuväravavahi ja siis pääsesime ka meie pildile. Seega võib nüüdki pidada võtmesõnaks just Ege tegutsemist. Teine moment on meie rünnak. Põlvas pressisid Norra meid keskele kokku ja nii ei saanud me äärtelt eriti väravaid.»

Pühapäeval kohtub Eesti valiktsükli viimases kohtumises Pekingi olümpiahõbeda Islandiga. Avamängus võõrsil kaotati neile esimene poolaeg nagu Norralegi 8:20 ja kogu kohtumine 24:38. «Island on väga võimas kiirrünnakutel,» arutles Musting. «Ja just seetõttu ei tohi me kaitses magama jääda.»

Musting lootis, et Island saab kodus Norrast jagu ning kindlustab juba enne viimaseid mänge koha finaalturniiril. Nii aga ei läinud – põhjamaalased tegid Islandil 34:34 viigi ja kärpisid sellega ühiselt Makedoonia võimalusi. Siiski pole makedoonlastel kõik kadunud – nad peavad alistama piisava vahega Islandi ja Norra ning lootma, et Eesti võtab ühelt põhjamaalt vähemalt punkti. Eriti ettevaatlik peab Makedooniaga olema Island, kellele selle aasta MMi play-off’is kaotati ja jäädi suurturniirilt eemale.

Otsustavate valikmängude eel pidas Eesti kaks kontrollkohtumist Soomega, kes purustati 34:21 ja 30:21. Seega jäi nõrgukeseks osutunud Soome vastu Eestil kogu potentsiaal avamata, ent Musting sai siiski meeskonna seisust mingi pildi. «Meie noored mängijad on edasi arenenud,» rõõmustas ta. «Füüsiliselt oleme heas seisus, kuid pall ei taha veel hästi käes seista. Selleks teeme nüüd paar ühistrenni, kus lihvime ka taktikat ja vaatame üle eelmiste mängude DVD-d. Ega paari päevaga jalgratast leiutagi, tuleb lihtsalt omad asjad ära teha. Majanduskriisi tõttu on meil rahalised vahendid piiratud, seega on mehed ennast väiksemate gruppidena vormis hoidnud.»

Mustingu sõnul on meeskonna liidriks endiselt Mait Patrail, kelle mänguaeg paraku Šveitsis hooaja lõpus kahanes. «Mait on aastaga edasi läinud,» lausus Musting siiski veendunult. «Kui Eestis oli tema roll väravate viskamine, siis Šveitsis on ta õppinud meeskonna heaks töötama ja kaitses rabama. Enam ei piisa vastastel vaid Patraili katmisest, kuna Mait võib mitmekülgselt mängides hoopis mõne kaaslase viskele aidata.»

Eesti meeskonda on enne kahte viimast valikmängu tabanud ka paar tagasilööki, sest vigastustega jäävad eemale operatsioonist taastuv joonemängija Marius Lepp ja silmavigastusest kosuv nurgaründaja Kristjan Muuga. Neid asendavad Ego Riener ja Sten Toomla. «Kristjan sai ühel treeningul palliga nii õnnetult vastu nägu, et tegi silmale liiga,» meenutas Musting. «Arst soovitas tal nüüd paar nädalat traumast toibuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles