Hea sõber Taaramäe aitas Kriidi tagasi profileeri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Kriidi raskesse aastasse mahtus ka helgemaid hetki – juunikuus, täpselt Saaremaa velotuuri ajal sündis perre tütar Jette.
Kalle Kriidi raskesse aastasse mahtus ka helgemaid hetki – juunikuus, täpselt Saaremaa velotuuri ajal sündis perre tütar Jette. Foto: Liis Treimann

Aasta tagasi tundus jalgrattur Kalle Kriidi tulevik helge, talle pakuti kohta loodavas tippmeeskonnas. Klubi jäi aga sündimata ja Kriit lageda taeva alla, ent nüüd on olude sunnil vahepeal amatööriks taandunud eestlasel taas profileping taskus.



Novembris 26-aastaseks saav Kriit hakkab tuleval aastal sõitma Prantsusmaa profitiimis Cofidis, kus on juba kaks aastat pedaalinud ka teine eestlane Rein Taaramäe. «Reedel sain lõpuks Cofidiselt lepingu,» lausus Kriit rahulolevalt, kes suure tänu võlgneb just Taaramäele.



«Tänu tema sõnale ja tahtmisele see leping minuni jõudis. Rein helistas mulle esimest korda juuli lõpus ja kui augusti keskel Prantsusmaale läksin, oli suusõnaliselt kõik juba kokkulepitud. Aga kuni alla kirjutanud polnud, ei saanud milleski päris kindel olla.»


Kuigi klubi soovis algselt aastase lepingu allkirjastamist Prantsusmaal teha, pani Kriit pastaka paberile eile Tallinnas Eesti ajakirjanike silme all.



Ei jätnud jonni


Varem sõitis Kriit profina Mitsubishi-Jartazi ridades, ent klubi lõpetas rahaliste raskuste tõttu tegevuse. «Tegin võib-olla ise ka paar viga, et lepinguta jäin,» hindas Kriit tagantjärele. «Pidasin läbirääkimisi ühe suure klubiga ja seetõttu ütlesin mitmele väiksemale ära.»



«See meeskond aga ei näinudki ilmavalgust,» jätkas ta. «Pidi tulema täiesti uus tiim Monacosse. Kuna sel aastal algas Tour de France Monacost, olid neil suured plaanid. Pidid saama enda tiimi ka sellised mehed nagu Davide Rebellin ja Paolo Bettini. Nüüd võib öelda, et neil olid ainult jutt ja mõtted, raha aga polnud. Detsembri alguses lõpuks öeldi, et projekt jääb katki, siis oli minu jaoks juba liiga hilja, et uut klubi otsima hakata.»



Olude sunnil veetis Kriit aasta Eestis amatöörina Fixus Spordi värvides sõites. «Õnneks otsustasid nad mind raskel ajal toetada, sõitsin terve aasta maan­teel ja natuke ka maastikul,» rääkis kuu aega tagasi Eestis peetud maastikurattamaratoni Euroopa meistrivõistlustel hõbemedali võitnud Kriit. «Aga ma ei jätnud jonni ega tahtnud kergelt alla anda. Aasta amatöörina oli keeruline, profist amatööriks tagasi minna oli raske, kuid olen alles 25-aastane, tervis on korras ja tahe suur, seetõttu ei tekkinud korrakski loobumismõtet.»



Tänu Cofidisele sõitis Kriit augusti keskpaigast Prantsusmaa amatöörklubis AVC Aix-en-Provence. «Võitsime selle klubiga igal nädalavahetusel, emotsionaalselt olid need poolteist kuud täpselt see, mida vajasin,» tunnistas Kriit.



Septembri lõpus selgus, et Rahvusvahelise Jalgrattaliidu (UCI) litsentsikomisjon otsustas mitte pikendada Cofidise ProTouri litsentsi. Kriidi sõnul see tema jaoks suurt midagi ei muutnud. «Eks see uudis mõtlema ikka pani, kuna ametlikku lepingut mul siis veel polnud,» tõdes Kriit. «Mingis mõttes natuke on see paha, aga ei midagi hullu. Eelmisel aastal sõlmis Cofidis lepingu, millega kindlustas endale koha suurematel tuuridel ehk Tour de France’il, Vueltal ja Pariisi-Nizza tuuril.»



Uues klubis saab esialgu Kriidi ülesandeks Taaramäe abistamine. «Kuna see aasta läks, nagu läks, on esimene eesmärk olla veebruariks löögihoos, et saaksin ennast klubile näidata,» avaldas Kriit. «Teine suur eesmärk on Reinu abistamine suurtel ja tähtsatel tuuridel. Jalgrattasport on meeskonnaala, üksi ei tee midagi ära.»



Kadunud mees


Siiski on noormees endale ka isiklikud sihid seadnud. «Eks ole näha, kuidas aasta alguses minema hakkab, aga loodan, et kevadel või suve hakul tekib võistlusi, kus saan ka enda eest sõita,» avaldas Kriit. «Või kui heas vormis olen, sõidab terve meeskond minu eest.»



Raha ratturi sõnul Cofidisega lepingu sõlmimisel peamist rolli ei mänginud. «Minu jaoks oli ikka peamine, et sõitma saaksin,» kinnitas ta. «Praegu on niimoodi, et saan minna Nizzasse elama, seal on suurepärased treeningtingimused. Elan ära ja saan kõhu täis, lisaks saan ka pere sinna tuua.»



«Majanduslikult keerulisel ajal oli ju iga koht igas klubis kulla hinnaga,» lisas Kriit. «Suurte klubide silmis olen kadunud mees, kuna olin aasta aega suurest mängust eemal.»



Raskesse aastasse mahtus siiski ka helgemaid hetki – lisaks sellele, et Kriit taas profileeri siirdub, nägi suvel ilmavalgust tema esiklaps. «Juunis, täpselt Saaremaa velotuuri ajal sündis perre väike tütretirts,» rääkis neljakuuse Jette uhke isa.



Prantsusmaale sõidab Kriit juba 1. novembril, esimene tõsisem laager kogu meeskonnaga on plaanis detsembris ning esimese stardi Cofidise särgis teeb ta tõenäoliselt veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles