Rooba: minust on saanud mees

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalooline hetk Robert Rooba karjääris – eestlane (keskel nr 8) sokutab litri Soome meistrisarja kohtumises vastaste väravasse.
Ajalooline hetk Robert Rooba karjääris – eestlane (keskel nr 8) sokutab litri Soome meistrisarja kohtumises vastaste väravasse. Foto: Erakogu

Eesti jäähoki tulevikulootus Robert Rooba on murdnud end kvaliteetses Soome meistriliigas mängumeeste sekka.

Samal ajal kui Eesti hoki annab kõneainet ainult tänu tülidele ja skandaalidele, on vähemalt üks Maarjamaa mängija end ilmutanud tõelises hokis – äsja 20-aastaseks saanud Robert Rooba viskas möödunud nädalal Euroopa tippliigade hulka kuuluvas Soome meistrisarjas värava ja pälvis sealses meedias hulga tähelepanu.

«Pärast mängu kogunes minu ümber kobarasse hulgaliselt ajakirjanikke, kes esitasid huvitavaid küsimusi eksootilise Eesti hoki kohta,» kirjeldas Rooba põhjanaabrite juures vähemalt korraks tähelepanu keskpunkti tõusmist. «Soomes on jäähoki vaieldamatult spordiala number üks ja iga asi, mis vähegi huvitav, leiab laialdast kajastust.»

Veel mullu Espoo Bluesi noortemeeskonnas mänginud ja põhimeeskonnas vaid kahel korral jääle pääsenud Rooba jaoks on tänavu kõik teisiti. Kontrollmängude eel ütlesid treenerid, et noored mängumehed saavad enda näitamiseks mõned võimalused, kuid tegelikult pääses Rooba platsile kõigis matšides ja noormehe enese sõnul õnnestus tal kõik hästi. See tagas meistrisarja alguseks koha põhimeeskonnas, ja nagu kaks esimest mängu on näidanud, ka rohkelt mänguaega.

Pikk tee minna

Juba esimeses kohtumises viskas Rooba ka oma karjääri esimese Soome meistriliiga värava. «Superemotsioon! Värav näitas, et olen õigel teel,» õhkas Rooba. «Tegelikult tegi partner suurepärase eeltöö ja andis sellise söödu, et mul polnud vaja teha muud, kui kepp litrile ette panna.» Rooba jaoks karjääri üheks tähiseks oleva hetke mälestuseks sai ta väravavõrku lennanud litri endale ja nüüd ehib see tema kapiriiulit.

Kuigi hooaeg algas hästi, ei hõlju Rooba pilvedes. «Praegusest seisust on hea edasi minna ja positiivset fooni hoida,» märkis ta. «Ma ei mõtle praegu veel tugevamatele liigadele, vaid proovin elada alanud hooajas. Kaks mängu on peetud, 58 seisab veel ees – minna on veel väga pikk tee.»

Vägev hooaja algus pole juhus. Rooba alustas ettevalmistust juba kevadel, pärast Eesti koondise jaoks fiaskoga lõppenud MM-turniiri. Puhkusele jäämise asemel harjutas ta viis nädalat koos meeskonnaga. Järgmised neli nädalat anti mängijatele omaette tegutsemiseks, neist kaks nädalat võttis Rooba hokist täiesti vabaks. Seejärel algasid juba tõsisemad treeningud.

«Tunnen, et olen muutunud kiiremaks ja tugevamaks – minust on saanud mees,» hindas ta oma arengut. «Minu jaoks on kiirus väga oluline, selle abil saan end mängus hoida. Treenisin ka mullu koos meestega, kuid siis polnud ma mängimiseks veel nii valmis kui praegu. Enesekindlus on kasvanud, olen saanud olla asjas sees.»

Rooba pole Bluesi ridades ainus eestlane. Alanud hooajast mängib samas meeskonnas seni Helsingi IFK ridadesse kuulunu Siim Liivik. Eestist pärit, ent nelja-aastaselt koos vanematega Soome kolinud mehel on kodus selle riigi meistriliiga kuld. 25-aastane hokimees on värvikas tegelane, kes lisaks litritaltsutamisele on aastate jooksul paistnud jääl silma ka jõulise rusikavõitlejana. Blue­sis kuuluvad Rooba ja Liivik ühte ründekolmikusse.

«Meeskonda sisseelamisel on Siimul väga suur roll. Ta on mind palju aidanud ja olnud justkui suure venna eest,» kiitis Rooba rahvuskaaslast. «Ühes kolmikus on hea mängida, saame jääl kodukeeles suhelda. Tegelikult on meil kogu meeskond väga mõnus. Valdavalt on noored mehed, aga viis või kuus vanemat mängijat on ka juures. Just sellised, kes siia hästi sobivad.»

Treeneri usaldus

Rooba on teeninud rohkem mänguaega, kui hooaja eel võis loota. Mänguminuteid on suurendanud see, et treener usaldab teda platsile ka arvulises vähemuses. See aga tähendab, et noore eestlase kaitsemänguoskused on heal tasemel.

«See aitab paremini rütmis püsida. Mängu jooksul tuleb ju tihti ette arvulisse vähemusse jäämist ja kui sellel ajal üldse väljakule ei saaks, oleks raske mängurütmi hoida,» selgitas Rooba. Ülekaalu ajal ta veel väljakul ei käi, selle jaoks on meeskonnas väljakujunenud spetsiaalsed mehed.  

Eelmisel suvel käis Rooba oma mänedžeri, endise hokikuulsuse Igor Larionovi vahendusel NHLi klubi Detroiti Red Wingsi treeningulaagris harjutamas. Toonane käik vaimustas noort hokimeest, kuid tänavu suvel otsustati Ameerika vallutamisest loobuda.

«Koos Larionoviga langetasime otsuse, et sellel suvel jään siia harjutama,» rääkis Rooba, kes aasta tagasi naasis koju soovitusega õppida väravaid viskama. Muud mängumehele vajalikud omadused olid tal juba siis olemas.

«Tänavu suvel pole ameeriklastega rohkem kontakti olnud. Kui ma läinuks suveks sinna harjutama, oleks ilmselt asjad teisiti. Aga praegu ma sellele eriti ei mõtle, kõigepealt tahaks siin tegusid teha,» lisas ta.

Larionoviga teeb ta aga jätkuvalt koostööd. Pärast Soome liiga edukat debüüti pole ta endise suurmehega siiski veel suhelnud. «Tal on praegu

NHLi mängijatega palju tegemist, kuid suhtlen tema abilistega ja nende kaudu on ta mind tervitanud,» rääkis Rooba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles