Uus dopinguskandaal tulekul: ROK avab sajad vanad proovid

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doping.
Doping. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) teatas, et sadadest vanadest dopinguproovidest on leitud keelatud ainete jälgi ning seetõttu soovitakse uuesti luubi alla võtta varasematel olümpiamängudel antud proovid.

Saksamaa telekanali ARD teatel on Kölnis ja Moskvas asuvad laborid juba leidnud sadadest analüüsitud proovidest märke anaboolsete steroidide tarvitamise kohta. Varasematel olümpiamängudel võetud ja külmutatud proove ei olnud seni võimalik analüüsida, sest vastav testimeetod ei olnud piisavalt usaldusväärne.

Värske avastuse mõjul on ROKi meditsiinikomisjoni esimees Arne Ljungqvist teinud ettepaneku olümpiamängudel võetud ja külmutatud uriiniproove uuesti analüüsida. Plaani on heaks kiitnud ka Rahvusvaheline Antidopingu Agentuur WADA. «Saame testimist ainult soovitada, mitte moraali lugeda. Aga usume, et meil tuleb ROKile see soovitus edasi anda. Mõistlikel faktidel põhinevat mõistlikku soovitust on raske eirata,» lausus WADA juht David Howman.

ARDi kinnitusel leiti seni analüüsitud proovidest oral-turinaboli ja stanozololi nimelisi aineid. Just viimasega jäi 1988. aastal vahele Kanada sprinter Ben Johnson, kui oli võitnud Souli olümpiamängudel 100 meetri jooksus kuldmedali. Veel aasta eest oleksid proovid osutunud puhtas, sest senise meetodiga polnud võimalik nimetatud dopingaineid tuvastada. «Meil on sada positiivset uriiniproovi, mis oleksid varem andnud negatiivse tulemuse,» sõnas Moskva dopingulabori juhataja Grigori Rodtšenko.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles