Soojus häirib olümpiat ja põhjustab traumasid

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotši olümpiamängude võistluspaikades on ilm juba piisavalt soe lihtsalt päikese käes mõnulemiseks. Talisportlastele on sellised  tingimused vastumeelsed.
Sotši olümpiamängude võistluspaikades on ilm juba piisavalt soe lihtsalt päikese käes mõnulemiseks. Talisportlastele on sellised tingimused vastumeelsed. Foto: AP/Scanpix

Ilm Sotšis kisub kuumaks. Suusastaadionil küündib temperatuur päikese käes enam kui 20 plusskraadini ja suusatajad ihkavad lühikesi kombinesoone või suisa bikiine. Ent hullem on see, et soojus sulatab lund ja jääd, seades nõnda ohtu sportlaste tervise ja pannes võistlejad ebavõrdsesse olukorda.

Pole normaalne, et talimängude paigas on sedavõrd soe, arvasid atleedid ning tegid ettepaneku vahetada Sotši olümpia tunnuslause  «Soe, talvine, sinu» välja märksa asjakohasema vastu: «Soe, suvine, sinu».

Korraldajad vastasid, et ärge nurisege, võistelge. Paraku pole teada, kuhupoole ilm pöördub, üks ennustus ütleb, et sooja, teine, et külma poole. Teine oleks vastuvõetav variant, esimene mitte, sest olukord on niigi nadi.

Suusarajal, mis päikese käes üles sulab ja vee välja toob, pannakse inimvõimed proovile. Libisemine kaob ja otsustavaks saavad sportlase jõunäitajad. Mure on aga selles, et sõit väsitab rohkem ning järskudel laskumistel vajuvad pehmed jalad alt ära, sellest ka kukkumised.

Meeste sprindis käis kuni finaalini kukkumine, kukkus ka kolm suursoosikust venelast, ja sinna need medalid läksid.

Kui murdmaal murtakse suuski, siis teistel aladel on asi karmim.

Kahevõistluses jäeti ära paar treeningvooru, sest maandumisnõlv oli liiga kõva, just soojuse tõttu. «Pehmele nõlvale pannakse keemiat, mingeid lämmastikväetisi, mis niiskuse välja viivad ja lume betooniks teevad. Üks mees kukkus siin nii, et libises endal kombinesooni seljast,» rääkis Toomas Nurmsalu. «Tuli oodata, kuni lumi taas pehmemaks muutub. Hea pole maandumisnõlv kordagi olnud, on kas pehme või kõva, ühesõnaga ohtlik.»

Lumelaudurid-pargisõitjad lõhkusid pehmel rajal, mis ei lasknud hüpeteks piisavalt kiirust koguda, luid ja purustasid kiivreid. Peakate mõranes tšehhitaril Sarka Pancochoval ja ta kaotas hetkeks teadvuse, kuid suutis siiski võistluse lõpetada. Kanadalannal Yuki Tsubotal läks kehvemini – ta murdis lõualuu ja viidi haiglasse.

Suur staar, kahel eelneval olümpial rennisõidus kulla võitnud Shaun White loobus pargisõidust, sest rada olla liiga ohtlik. Ka Sotši renn oli tema sõnul rämps: «Maailma parimad lumelaudurid tulevad võistlema ja neile pakutakse maailma kehvimat renni, mis on ehitatud lumepudrust ja mille põhi on tasane, mitte nõgus. Kiirust koguda pole võimalik.»

Kelgutajatel on kelgutajate mured. Jäärenn on umbes kolm kraadi soojem, kui peaks, mistap pole kerge leida õigeid jalaseid. Ka lõhuvad kelgud pehmet rada ning naiste sõidud tuli aeg-ajalt jää paikamiseks peatada.

Kiirlaskumistrassil polnud häda midagi, kuid seda vaid pealtvaatajate arvates. Spetsialistid leidsid, et sportlased polnud naiste võistluse ajal kaugeltki võrdses olukorras.

Sotšis telekommentaatorina töötav kunagine mäesuusaäss, ameeriklanna Picabo Street selgitas USA meedias: «Kui mäng käib sajandiksekundite peale, peavad tingimused olema ühesugused, aga ei ole. Eespool startijatel on selge eelis. Naiste kiirlaskumisvõistluste jooksul läks ilm koguni viis kraadi soojemaks. Jah, rada soolatati pidevalt, kuid mitte kogu rada, vaid teatud osi. Nukker oli vaadata pronksi saanud Lara Guti sõitu: soolatud osal kiire, pehmel osal aeglane. Nii ta rütmis laskuski: kiiresti – aeglaselt – kiiresti – aeglaselt.»

Mäesuusatajad hakkasid nii valjusti kurtma, et reedene meeste Alpi kahevõistluse kiirlaskumine toodigi tunni võrra varasemale ajale. Kusjuures korraldajad olid sunnitud möönma, et loosil on seekord suur tähtsus – kes stardib varem, võidab juba sellega sajandikke.

Kaks tundi varasemaks toodi ka laskesuusatajate harjutusajad, sest lumepuder on põhjustanud palju kukkumisi ning atleete tahetakse vähemalt treeningutel säästa. Võistlusaega muuta on keeruline, sest telekompaniid pole sellega nõus. «Olen olnud kõigil mängudel 1992. aastast alates, kuid mitte iial pole võisteldud nii soojas ja nii kehvades lumeoludes,» nurises laskesuusavõistluste tehniline delegaat Max Cobb.

Rahvusvaheline Olümpiakomitee omakorda räägib, et kõik on korras. ROKi pressijuht andis teada, et nädalavahetusel läheb ilm külmaks. Vist. «Ma ei või seda siiski kinnitada, sest pole ilmaennustaja. Vajadusel tuuakse lund võistluspaikadele juurde ning mängud ei katke ka siis, kui väljas tuleb sooja 20 kraadi. Mis on samuti võimalik.»   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles