Noored ja näljased alustavad kullajahti

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Selveri liider Hindrek Pulk vahetas Tallinna Selveri Pärnu vastu.
Tallinna Selveri liider Hindrek Pulk vahetas Tallinna Selveri Pärnu vastu. Foto: Toomas Huik

Täna algab koduse võrkpallihooaja viimane vaatus, kui Eesti meistrivõistluste finaalseerias lähevad vastamisi tiitlikaitsja Tallinna Selver ja Tartu Bigbank.

Mõlemas finaali jõudnud meeskonnas annavad tugevalt tooni noored mängumehed. Selveri põhikoosseisu kuuluvad diagonaalründaja Hindrek Pulk (23-aastane), sidemängija Martti Keel (22), temporündajad Timo Tammemaa (22) ja Meelis Kivisild (23), liberod Denis Losnikov (20) ja Johan Vahter (19), kogenumad on nurgamehed Martti Rosenblatt (26) ja Kristjan Õuekallas (33). Tartlaste põhituumik on veelgi noorem: diagonaal Renee Teppan, nurgaründaja Robert Täht ja tempomees Kevin Soo on 20-aastased, teine temporündaja Henri Treial on 21, nurgaründaja Kristo Kollo 24, libero Rait Rikberg 31, sidemängijad Andres Toobal ja finaali ainus võõrleegionär, lätlane Artis Caics vastavalt 25- ja 28-aastased.

Tiitlikaitsja Selveril on sel hooajal üks tiitel juba olemas – märtsi alguses võideti Schenkeri liiga. Selles finaalis oli teine osaline Tartu, kes pidi pealinna parimale klubile 1:3 alla vanduma. Tartlased jõudsid finaali ka karikavõistlustel, kus tuli samuti vastu võtta kaotus, seekord TTÜ-lt. Seega on Tartu noor koosseis äärmiselt võidujanuline.

Kogu hooaja on mõlema meeskonna peatreenerid lisaks põhiraskuse kandjatele suutnud lisakäike saada ka pingil olijailt. Selveril on tähtsate mängude kõige otsustavamatel hetkedel jokkeriks osutunud 18-aastane Oliver Orav. Edukalt on sekkunud teisedki, Ronald Järv (20) ja Helar Jalg (20), kes on olnud ka põhikoosseisumees, sest kogenud Kristjan Õuekallas oli hooaja esimesel poolel hädas vigastusega. Tartul on pingilt hästi sekkunud Karl Jaani.

Selver alistas poolfinaalis TTÜ mängudega 3:0 ning sai seega finaalseeria eel veidi pikemalt atra seada. Tartu pidas ühe mängu rohkem ja neil oli ettevalmistusaega nädala jagu. «Usun, et määravaks saab pigem vaimne valmisolek ja vastupidamine, füüsise pealt ei tohiks suurt vahet olla,» sõnas tartlaste peatreener Andrei Oja­mets avamängu eel. Tartul ei tule sel hooajal enam väljakule ülikogenud diagonaal Argo Meresaar, kes taastub põlvelõikusest. Viimases poolfinaalimängus Pärnuga reielihast vigastanud sidemängija Andres Toobali osalemine on samuti küsimärgi all. Selveril liidrit Hindrek Pulka kimbutab seljavalu. «Tema seis on sama, pole läinud ei paremaks ega halvemaks,» ütles peatreener Avo Keel. «Muidu oleme teinud neid asju, mis plaanis olid, nii jõusaalis kui palliga, ei midagi erakordset,» lisas juhendaja.

Eesti meistrivõistluste finaalseeria

Tallinna Selver – Tartu Bigbank

Finaalseeria mängitakse nelja võiduni ehk esimest

korda võib seeria minna seitsme mängu pikkuseks.

Avamäng algab täna õhtul kell 20 Tartu Ülikooli spordihoones. Pronksiseerias kohtuvad Pärnu VK ja TTÜ.

Ajakava:

1. mäng 03.04 kell 20 TÜ spordihoones

2. mäng 07.04 kell 20 Kalevi spordihallis

3. mäng 10.04 kell 20 TÜ spordihoones

4. mäng 12.04 kell 16 Audentese spordihoones

5. mäng 13.04 kell 16 Audentese spordihoones (vajadusel)

6. mäng 15.04 kell 20 TÜ spordihoones (vajadusel)

7. mäng 17.04 kell 20 Kalevi spordihallis (vajadusel)


Kommentaar

Postimees palus finalistide võimalusi vaagida Eesti meistrivõistlustel viienda koha saanud Rakvere Võrkpalliklubi juhendajal Rainer Vassiljevil, kes tunneb hästi mõlemat meeskonda ja nende treenereid. 

Eurosarja pilet

«Ühegi tiitlita Tartu on väga näljane. See võib olla nii positiivne kui negatiivne. Selveril on üks tiitel taskus, ent Eesti meister saab ka koha eurosarjas ja seal tahetakse kindlasti väga mängida. Sama soovib kindlasti Tartu.»

Pingetaluvus

«Vaimse valmisoleku osas annaks selles seerias eelise Selverile, Tartul on otsustavates rollides nooremad ja väiksemate kogemustega mehed.»

Vahetused

«Pika seeria puhul muutub oluliseks, kuidas keegi rivis püsib, ehk keda hakkavad vigastused kimbutama, kuigi loodan, et seda ei juhtu kellelgi. Siin on ka Selver veidi paremas seisus, suur probleem oleks muidugi Hindrek Pulga vigastus, aga teistel positsioonidel on vahetusmeeste seis hea. Tartul on puudu Argo Meresaar ja seetõttu diagonaalidest pole Renee Teppanil vahetust olemas. Sama seis on Tartus tempoosakonnas. Kui kõik on terved, siis ei annaks kummalegi suurt eelist, usun, et 4:0 või 4:1 see seeria ei lõpe.»

Stabiilsus

«Pika seeria puhul on oluline, kes suudab kehva mängu kiiremini unustada. Tartul on hooajal stabiilsusest puudu olnud, kui vaadata kasvõi poolfinaale. Siin on taas pluss Selveril.»

Serv ja vastuvõtt

«Selveri jaoks on oluline, kuidas vastuvõtt on, siis saavad nad ka tempoosakonna tööle, mis annab omakorda nurkadele rohkem ruumi, ja Tartul on raske neid pidurdada. Tartul on vastuvõtt stabiilsem olnud, neile on tähtis, kuidas suudetakse servi lüüa. Selver on raskustes olnud eelkõige nende planeeriva serviga.»

Suurim duell

«Võtmemängijad on diagonaalid Pulk ja Teppan. Otsustavaks saab, kumb suudab raskeid kontrapalle korraliku bloki vastu maha lüüa.»

Treenerid

«Nii Avo Keel kui Andrei Oja­mets on kogenud ja targad treenerid. Seeria puhul on väga tähtis, mida on hooaja jooksul tehtud just füüsise poole pealt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles