«Gerd Kanter? Kas ta on hollandlane? Sakslane?»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanikud maailma eri paigust teevad pressikeskustes pingsalt tööd. Mõni neist teab meie kullalootust Gerd Kanterit hästi, teisel on jällegi raskusi eestlase õige rahvuse nimetamisel.
Ajakirjanikud maailma eri paigust teevad pressikeskustes pingsalt tööd. Mõni neist teab meie kullalootust Gerd Kanterit hästi, teisel on jällegi raskusi eestlase õige rahvuse nimetamisel. Foto: AFP / Scanpix

«Kes on teie suurim medalilootus? Kas see kettaheitja?» küsis pressikeskuses meie vastas istuva Inglismaa ajalehe The Guardian reporter Matt Scott.


Scott kirjutab küll peamiselt jalgpallist, aga tunneb huvi ka teiste alade vastu. Postimehe sporditoimetuse juhatajat Peep Pahvi nähes tekkis tal küsimus, kas viimane võib olla tuntud Eesti sportlase Kanteri vanem vend. Sarnasus pidavat silmanähtav olema.



Seepeale otsustas Postimees pressikeskuses teisteltki ajakirjanikelt uurida, kui paljud neist valitsevat maailmameistrit üldse teavad.


Asume oma missiooni täitma kohaliku aja järgi kell üksteist hommikul.



Kõigepealt satuvad meie teele kolm itaallast ajalehest La Repubblica, nende seas ka välja-ande kergejõustikuspetsialist Massimo Salvatore. Kui kaks neist polnud Kanterist ööd ega mütsi kuulnud, siis Salvatorel sähvatas. «Ta viskab midagi, kas pole,» uuris ta. «Õige küll, ta on ju kettaheitja. Kui ma ei eksi, siis heidab 72 meetrit.»



Dopinguprobleemid?


Salvatore usub, et Kanter suudab tänase kettaheitefinaali võita, kui ainult keelatud ained vahele ei tuleks.  «Kas tal on kunagi dopinguga probleeme olnud? Ei ole? No siis ta võidab!» naeris ta ja küsis: «Aga kas te vasaraheitja Clarissa Clarettit teate? Ta jõudis täna vasaraheites kolmandana lõppvõistlusele!»



Liigume edasi. Vastu tuleb Le Monde’i ajakirjanik Pierre Jaxel Fruer. «Gerd Kanter? Ei tea,» raputab ta küsimuse peale pead. «Ah et kettaheitja? Aga kettaheide pole ju väga tuntud ala ka.»



Järgmisena satuvad meie teele inglane Andy Hoare, hiinlanna Zeng Yan ning hispaanlane Luis Mendiola – mitte ükski neist pole Kanterist sõnagi kuulnud. Pärast seda kuuleme tuttavat soome keelt ning kõnetame meie ees kõndivaid sinistes särkides keskealisi härrasmehi.



«Kanter? Jah, ma tean küll teda – ta on kettaheitja,» sõnab soomlane Kimmo Venho, kes usub, et Kanter suudab täna kõik vastased alistada ning olümpiakulla võita. Samas loodab Venho esikohta ka Soome lipu alla kolinud Frantz Krugerilt.



Tšehhitar Barbora Zehanova Milada Fronta Dues’ist teab, et Kanter on kettaheitja ja sakslane. «Ei olegi sakslane? Nimi on küll selline,» vabandab ta punastades. Startlisti uurides peab ta lisaks eestlasele põhifavoriidiks Virgilijus Aleknat.



Jeffrey Marcus New York Timesist pole Kanteri nime kuulnud. Küll aga lubas ta selle meelde jätta ning tänases finaalis eestlasele kindlasti pöialt hoida.



Kanterist pole kuulnud ka Herve Dacquet Le Parisiost, Kenneth Goe Oregon Newsist ega ka Serge Touchette Journal de Montrealist. Mõnevõrra juba lootust kaotama hakanuna kohtame sakslast Nils Weberit Hamburger Morgenpostist. «Gerd Kanter?


Jah, tean ikka teda. Ta on vist Hollandist?» küsib end kergejõustikuajakirjanikuks nimetav sakslane. Meie imestunud ilmete peale vastab aga kohe. «Ega ma temast palju teagi. Ainult seda, et ta on vist päris hea. Usun, et medal on võimalik.»



Liigume edasi. Teele jääb Venemaa ajalehe Sportpar ajakirjanik Kirill Kudrjavtsev.


Kanterist pole ta varem kuulnudki, samamoodi nagu ka šveitslane Walter Marti The Blickist, indialane Shahab Salimi Ebu Deardzdf’ist ning Marlen Garcia US Today’st. Kui esimesed ei suvatse uuridagi, kellega tegu, siis õrnema soo esindaja Garcia küsib, kust riigist me oleme. Kuulnud sõna «Estonia» hüüatab ta: «Estonia! Ma tean teie sõudjaid Jüri Jaansoni ja Tõnu Endreksoni. Nad võitsid siin ju hõbemedali?»



Järgmisena kohtame pressikeskuses kunagist maailma parimat tõkkesprinterit Colin Jacksonit. Nüüd töötab mees BBCs kergejõustikuvõistluste kommentaatorina. Sellegipoolest pole inglane Kanteri nime mitte kunagi kuulnud. «Esimest korda kuulen sellist nime,» raputab ta pead.



Liigume taas edasi. Rootsi ajalehe Svenska Dagbladet ajakirjanik Kurt Erik Lindblat on esimene, kes Kanteri nime kuuldes silmanähtavalt elavneb. «Muidugi ma tean teda. Kanter on maailma parim kettaheitja!» hüüatab ta.



Küsimusele, kas mees usub, et eestlane suudab ka tänase kettaheitefinaali võita, vastab ta enesekindlalt. «Muidugi Kanter võidab. Ma olen Rootsist ning siin levivad jutud, et mees treenib väga kõvasti ja on heas vormis. Kanter on näidanud, et on tänavu maailma parim ning ma ei usu, et ka Virgilijus Aleknal tema vastu jõudu jagub.»



Pärast seda järgneb jällegi mõningane mõõnaperiood – ei Daniel Silkstone Fairfaxist, Ramon Arujo NY Timesist ega Martyn Ziegler Press Associationist pole Kanterist midagi kuulnud. Silkstone’il löövad «Estoniat» kuuldes aga silmad särama. «Me nägime teie seitsmevõistlejat Kaie Kandi reedel võistlemas. Ta oli väga ilus,» õhkab ta.



Pole Kanterist kuulnudki


Lõpetame ringkäigu positiivsete sõnumitega – sloveenlane Hrvote Sliskovic Jutarnij Listist teab Kanterit väga hästi. «Kanter on Eestist ja heidab ketast. Valitsev maailmameister ka vist? Küllap suudab ka siit võitjana väljuda,» pajatab ta.



Lõpptulemus – 30 küsitletust teadis Gerd Kanterit kolm inimest. Kolm teadsid Kanterit kui sakslast, hollandlast ja viskajat. 24 inimest kuulsid valitseva maailmameistri nime esimest korda. Tulemus pole paha, sest nagu ütles hispaanlane Luis Mendiola – välismaa ajakirjanikud teavad üldjuhul vaid oma alade või riigi sportlasi. Kõiki nimesid on ju raske meeles pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles