Ragnar Klavan: olen kaitsepaarilisele eesti keelt õpetanud

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragnar Klavan.
Ragnar Klavan. Foto: SCANPIX

Eesti jalgpallikoondise keskkaitsja Ragnar Klavan andis väljaandele StadZeitung pika intervjuu, kus räägib muu hulgas sellest, kuidas on alates 18. eluaastast püsivalt kodumaal eemal olla, mil moel sujub koostöö praeguse keskkaitsepartneriga Augsburgis ning mida ta plaanib ehitada, kui kunagi tagasi Eestisse elama tuleb.

Klavani sõnul ei ole ta Norras, Hollandis ja Saksamaal elades juuri unustanud. Vastupidi – jalgpallurikarjääri lõppedes soovib ta kindlasti Eestisse naasta. «See on mu kodu, kus ma tahan elada,» lausub ta saksa keeles, mida ajakirjanik nimetab täiuslikuks, Klavan ise aga tagasihoidlikult «seguks saksa, inglise ja hollandi keelest.»

Küll aga tunneb Klavan praegu ennast koduselt Augsburgis, seda nii perega looduses jalutades kui ka platsil keskkaitsepartneri Jan-Ingwer Callsen-Brackeriga tööd jagades. «Meil on kõik kindlalt paigas – esimesed 10-15 minutit juhatab vägesid tema, järgmised jälle mina. Siis vahetame uuesti. Nii on meil mõlemal kogu aeg mängu üle kontroll,» selgitab Klavan. «Ka väljaspool platsi me lihtsalt klapime. Olen talle isegi juba kolm-neli eestikeelset sõna selgeks õpetanud,» naerab Klavan, kelle sõnul liitub nende seltskonnaga sööma minnes sageli ka väravavaht Alex Manninger.

 Klavan meenutab intervjuus ka lapsepõlve Viljandis ja isa Dzintari eeskujul alanud jalgpallurikarjääri. «Sõitsime ratastega mööda linna ringi ja mida seal muud teha oligi kui sporti,» sõnab Klavan, kes paraku isa väga palju koondisesärgis mängimas ei näinudki, kuna Klavan seenior lõpetas karjääri suhteliselt varakult. «Isa oli minu kangelane. Nüüd aga vaatab tema minu mänge ja käib mul pidevalt külas. Ta on mu üle uhke – vähemalt ma loodan nii,» ütleb  Klavan naeratades.

Samuti puudutatakse intervjuus Klavani suurt unistust – mängida ühel päeval Inglismaa kõrgliigas. Inglismaa staadionitele pääsemise võimalus võib tegelikult avaneda juba järgmisel aastal, kui Augsburgil õnnestub pääseda Euroopa liigasse ja saada loosirattas vastaseks mõni Inglise klubi. «Premier League oleks tore, aga ma olen eluga rahul ka siis, kui ma sinna ei pääse. Kuhugi uisapäisa tormama ma ei hakka,» lausub Klavan rahulikult.

Eriti pole Klavanil põhjust kuskile tormata pärast seda, kui Augsburgi treeningkeskusesse seati hiljuti üles privaatsaun. Eestlane ei salgagi, et on asutuse tihe külastaja. «Öeldakse, et iga Eesti mees peaks elus ühe sauna ehitama. Kui kunagi tagasi koju lähen, võtan selle plaani!» naerab ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles