Pole veel hilja alustada treenimist Tartu Rulluisumaratoniks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Rulluisumaraton.
Tartu Rulluisumaraton. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Extreme Spordi Tartu kaupluise juhataja, staažikas rattur ja  rulluisutaja Urmo Fuchs leiab, et praegu ei ole harrastajal veel sugugi hilja alustada valmistumist Tartu Rulluisumaratoniks. 

Urmo Fuchs: Praegu ei ole kindlasti hilja trenni tegema hakata, sest rulluisumaratonile läheb ju mitut tüüpi sõitjaid. Lähevad tippsõitjad, kes on võidu peal väljas. Lähevad kesktasemel harrastajad, kelle jaoks on samuti tulemus väga oluline. Ja lähevad sõitjad, kelle eesmärk on distants läbida.

Ma julgeks väita, et rulluisumaraton on kõikidest Tartu maratonisarja üritustest kõige vähem füüsist nõudev sõit. Ei ole vaja nii müstiliselt selleks treenida, et iga päev 2-3 tunniseid treeninguid teha.

Loomulikult, kes läheb maratonile tulemust tegema, soov on sõita esimese 100 sisse siis mahtu peab tegema ja tuleks harjutama hakata juba niipea kui asfalt vähegi võimaldab.

Üks asi on füüsis ja teine asi on tehnika. Võib olla väga hea mootoriga sportlane, aga kui tal ei ole rulluisutehnikat, siis ta paraku edasi ei liigu. Sama on ka suusatamises  - sa võid olla väga hea jooksja, aga kui sul ei ole õigeid tehnilisi oskusi, siis tulemus jääb tagasihoidlikuks.

Alustaja uisk võiks olla rattaläbimõõduga 84 mm. Sellega on lihtsam tasakaalu hoida, esimesi õpiharjutusi teha ja miks mitte ka edasijõudnu harjutusi teha, sest ta on aeglasem ja stabiilsem.

 84mm ratastega uisuga võim minna maratoni läbima, aga tulemust ja sõidunaudingut nendega ei saa. Ei ole mõtet punnitada ja kaasa minna grupiga, kus on näha, et sõitjatel on suured rattad all – sõidetakse ennast lihtsalt kinni.

Loomulikult on lihtsam treenida treeneri käe all, aga on ka päris palju materjali saadaval internetis. Youtube’is on piisavalt õppematerjali, kuidas treenida. Aga koolitaja ei tee kunagi halba.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles