Eesti meister Kriit: Taaramäe hakkab mulle vett vedama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimasel kilomeetril Tanel Kangerti enda selja taha jätnud Kalle Kriit sai uhkes üksinduses üle finišijoone veereda.
Viimasel kilomeetril Tanel Kangerti enda selja taha jätnud Kalle Kriit sai uhkes üksinduses üle finišijoone veereda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi Eesti parim tegevrattur Rein Taaramäe loobus Tour de France’i nimel Eesti meistrivõistlustest, hoolitses tiimikaaslane Kalle Kriit selle eest, et sinimustvalge särk Cofidisesse jääks.
 


Esimest korda täiskasvanute arvestuses Eesti meistriks kroonitud ja Karksi-Nuias peetud 179,4 km grupisõidu võitnud Kriit lubas endale vahetult pärast finišit maailmas nime teinud Taaramäe aadressil mõnusa vahepala.

«Taaramäe hakkab mulle vett vedama,» sai Kriit kõhutäie naerda ja jätkas tõsinedes: «Rein on meistrisärgiga nii suuri tegusid teinud, et mul läheb saavutuste kordamine raskeks.»

Naljahambad lõõpisid, et Cofidis ei pea Kriidile uut vormi tegema – piisab, kui Taaramäe kulude kokkuhoiu eesmärgil oma ihukatted kaasmaalasele loovutab.

Klubi saatis sõnumi

«Taaramäe riided on mulle suured,» vastas 181 cm pikkune ja 63 kilo kaaluv piitspeenike sportlane. Millal Kriit uhke vormi selga saab tõmmata, pole veel selge, sest järgmise kolme nädala jooksul ta Cofidisega võidu ei sõida.

Vähemalt Kriidi seljas peab Cofidis Eesti lipuvärvides riietust atraktiivseks. Prantsusmaa meeskonna juht Eric Boyer saatis reedel Kriidile sõnumi palvega grupisõit kinni panna.

Kriit võttis bossi sõnu tõsiselt. Juba esimesel ringil eraldus 14-meheline grupp, kuhu kuulusid kõik, kes suutelised võidu nimel kaasa rääkima.

Otsustavad sündmused hakkasid arenema umbes 50 km enne lõppu, kui liidrite seast järjest mehi pudenema hakkas. Kulla saatust määrav äraminek leidis aset kümmekond kilomeetrit hiljem, kui Kriit ja Tanel Kangert oma teed läksid.

Puudulik ettevalmistus

«Hakkasin poole maa järel tõusudel mehi «kõrvetama». Nägin, et Jaan Kirsipuu ja Mart Ojavee on punases ning Kangert vaatab hapu näoga otsa. Kangert oli siiski ainus mees, kellel peale minu vähegi jalga oli. Võidusõidu käik mängis mulle kätte ülisoodsa võimaluse. Ühe tõusu järel keeras tee järsku paremale. Kaks ringi enne lõppu nägin Kangertit enda selja taga ning ründasin kohe pärast tõusu,» kirjeldas Kriit.

Kahe mehe tõhus koostöö hoidis jälitajad ohutus kauguses. Kriit pani oma paremuse maksma viimasel kilomeetril, kui ta Kangerti ees lõpuks kolme­sekundilise edu sai.

«Tundsin end lõpus kindlalt. Amatöörina treenisin Kangertiga tihti koos ja siis olin temast spurtides parem,» ütles Kriit, kes lisas, et vorm ei olnud kõige parem . «Nädala alguses oli vorm kehv, kuid neljapäevane massaaž koolivenna Lauri Oti juures tegi jalad paremaks. Tõsist ettevalmistust polnud – võit tuli puhkuse ja saiavormi pealt.»

Reedel Eesti temposõidumeistriks kroonitud Kangerti sõnul polnud tal eile Kriidi vastu võiduvõimalusi, kuid tunnistas, et viimased etteasted on pannud teda tõsiselt mõtlema profileeri naasmisele.

«Hakkan taipama, et minu koht pole seal, kus praegu olen,» märkis eelmisel hooajal Ag2r’is leiba teenides põlvehädadega kimpus olnud ja tänavu Saint-Etienne’i amatöörklubisse kuuluv Kangert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles