Kas Andres Sõbra juhendamisstiil võib tuua maailmameistritiitli?

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emotsioonid reedavad kõik: Diego Maradona (vasakul) juhendatav Argentina jalgpallikoondis tunneb ennast hästi.
Emotsioonid reedavad kõik: Diego Maradona (vasakul) juhendatav Argentina jalgpallikoondis tunneb ennast hästi. Foto: AP/Scanpix

Mida on ühist kahel treeneril, argentiinlasel Diego Maradonal ja eestlasel Andres Sõbral? Mõlemad mehed suudavad hoolealuseid nõnda tugevalt motiveerida, et need annavad platsil endast kõik.



Lähme korraks tagasi eelmise aasta oktoobrisse. Kuigi korvpallihooaja hakul esines probleeme mõlemal Eesti suurklubil, BC Kalev/Cramol ja Tartu Rockil, uskusid vähesed, et suudetakse murda traditsioon ja et kaks klubi lähevad varem vastamisi kui finaalseerias.

Veidi rohkem kui kuue kuu pärast alustati koduse korvpalli finaalseeriat ning vastamisi läksid Rock ja Rakvere Tarvas! Oma väljaütlemiste poolest juba elavaks legendiks peetav Andres Sõber oli viinud konkurentidest vähemnimekamad rakverelased lõppvaatuseni välja.

Ja mitte kobinaga, vaid isukalt mängides ja täiesti õigustatult. Ka finaali mindi 2:0 juhtima, kuid siis võttis suuremate vahenditega Rock oma (2:4).

«Arvan, et tema osa meie edus oli väga suur,» kinnitas Sõbra käe all üheks Eesti liiga parimaks mängijaks tõusnud 19-aastane Rain Veideman. «Ta polnud mitte ainult mängu ajal toeks, vaid temaga võis ükskõik mis ajal juttu rääkida. Ta on ka platsiväliselt nagu sõber.»

Sarnase, mängijatega-sõber-olemise stiili on valinud tänavustel jalgpalli maailmameistrivõistlustel Argentina koondise loots, maailma läbi aegade parim jalgpallur Diego Maradona. Kuigi mitmed argentiinlased pole sel MMil end just parimast küljest näidanud, toetab Maradona enda mängijaid, vähemalt meediaga suheldes, lõpuni.

Võtame esimese näitena Müncheni Bayerni keskkaitsja Martin Demichelise, kes sel MMil mitme negatiivse liigutusega  silma paistnud. Kusjuures alagrupimängus Lõuna-Korea vastu viis tema eksimus vastaste ainsa väravani.

Paljud valge-siniste fännid on lootnud, et Maradona annab Demichelise algkoosseisu koha kellelegi teisele, kuid treener usub kogenud mehesse endiselt.

«Kes arvab, et Demichelis mängib halvasti? Kes nii ütleb, peab olema Andrea Bocelli (tuntud pime Itaalia laulja – toim).

Demichelis mängib suurepäraselt ning on endiselt tippklassi keskkaitsja,» kommenteeris Maradona, kes kaitses ka vasakpoolkaitsjat Angel Di Mariat, kellest loodeti selle MMi ühte staari, kuid kes on seni üsna kahvatult esinenud. «Di Maria teeb kõike seda, mis ma temalt palunud olen, ning igal hetkel võib ta plahvatada.

Olen kindel, et tema hetk sellel MMil veel saabub. See on iga minut tulemas.»

Samamoodi on Maradona turniiri jooksul kaitsnud maailma parimat jalgpallurit Lionel Messit, kes seni väravani jõudnud pole. Samas on Messi hoolimata tabamuse puudumisest etendanud argentiinlaste mänguplaani ühte võtmerolli.

«Mängijate toetamine on väga oluline. Kui treener kõrval ainult sõimab, siis ei jõua kuhugi,» tõdes Veideman, kellel selles vallas ka negatiivne kogemus. «Mõne treeneriga on nii, et teed ühte asja, oled sitt, teed teist asja, oled sitt. Lõpuks on mängija segaduses ja ei saagi täpselt aru, mida ta tegema peab.»

Sõpra ja Maradonat eristab siiski üks suur asi. Treenerikogemus oli Maradonal enne rahvuskoondise etteotsa määramist nullilähedane, Sõber on aga oma ametis kogenud mees.

Kuigi Maradona selja taga seisavad abilistena palju näinud juhendajad, on legendaarne argentiinlane näidanud, et viimased otsustamised võtab vastu tema. Täna kell 17.00 selgub, kas Maradona juhendatav Argentina suudab kahekordsed maailmameistrid finaali kursil hoida, kui veerandfinaalis minnakse vastamisi Saksamaaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles