Kunstmuru, vähene praktika ja traumad

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vigastusest taastuv Konstantin Vassiljev Eesti koondise eilses trennis.
Vigastusest taastuv Konstantin Vassiljev Eesti koondise eilses trennis. Foto: Toomas Tatar

Jalgpalli 2016. aasta EM-valiksarja suurepärase 1:0 võiduga Sloveenia üle alustanud Eesti koondis kogunes eile taas, et esmalt madistada neljapäeval võõrsil Leeduga ja pühapäeval juba jalgpalli sünnimaa Inglismaaga. Kui septembri alguses valmistasid Eestile probleeme mõningad traumad ja osa võtmemängijate puudulik mängupraktika, siis kuu aega hiljem on mured samad.

Vigastuste poolest on endiselt kõige huvipakkuvam küsimus seoses Konstantin Vassiljeviga, kes jäi põlvevigastuse tõttu juba kõrvale mängust Sloveeniaga. Sama trauma pole teda siiani palliplatsile lubanud.

Seni on avaldatud lootust, et ehk saab kolmel korral Eesti parimaks jalgpalluriks valitud poolkaitsja koondist vähemalt ühes matšis aidata. Lisaks teeb äärekaitsja Taijo Tenistele muret reis ja Igor Morozovile põlv.

Teniste puudus trennist

Nende meeste seisust sai mõningase ülevaate eileõhtuses koondise trennis, kus nii Vassiljev kui ka Morozov tegid harjutuskorra kaasa. Teniste tegutses aga teistest eraldi, kuna eile ei õnnestunud talle teha vajalikku uuringut. Täna peaks tema seisundist saama täpsema pildi. «Praegu on nende mänguvõimalusi võimatu hinnata,» tõdes koondise peatreener Magnus Pehrsson eile päeval. «Kui arstid on nende seisundi üle vaadanud, oleme targemad.»

Eilsel pressikonverentsil olidki osalenud koondise liikmed seda meelt, et matš Leeduga on tabeliseisu suhtes tähtsam kui kohtumine Inglismaaga, kuna leedulased on heitluses kolmandale kohale meie otsesed konkurendid.

Vassiljevi puudumise korral on kindlasti taas oluline roll kanda pühapäeval 33-aastaseks saanud Joel Lindperel. «Kui meil õnnestuks Leedust punktidega koju tulla, annaks see meile suure tõuke edasiseks. Miks mitte meile antud võimalusest kinni haarata,» vaatas Lindpere ise lootusrikkalt neljapäevase lahingu poole ning hindas oma viimaseid esitusi koduklubis Ostrava Banikus korralikuks. «Mängin ja meeskonnal läheb hästi, kurta ei saa.»

«Muidugi on mäng Leeduga tähtsam. Tulemus peaks olema sealt positiivne ja siis võib hakata inglaste peale mõtlema,» arvas puurilukk Sergei Pareiko. «Leedu on kerge favoriit, kuna nad mängivad kodus. Kokkuvõttes on Leedu siiski selline konkurent, kelle vastu peame punkti võtma. Eesmärk on hoida taga null, kui seda suudame, on juba vähemalt viik taskus.»  

Võrreldes tavapärasega tuleb eestlastel Leedus kohaneda teistsuguse väljakukattega. Valikmängud peetakse peaaegu alati muruväljakutel, ent leedulased võõrustavad meid Vilniuses LFF-areenil kunstmurukattega väljakul. Nii harjutas Eesti koondiski eile Lilleküla kunstmuruga areenil, et neljapäevaseks lahinguks paremini valmis olla. «Teadsime seda juba pikalt ette. Pole mõtet kulutada energiat asjale, mida meie ei saa kontrollida,» märkis Pehrs­son ja lisas, et tehakse kõik võimalik, et oludega kohaneda.

Samas oli Lindpere väljaku valiku suhtes kriitilisem ja märkis, et teda vaevavate seljahädade puhul ei ole kunstmurul mängimine kindlasti hea. «Vaatan, kuidas trennid läbi saan. Kõik, kes mind tunnevad, teavad, et mul on kunstmuruga probleeme. Eks ma oma vigastustega vähe legomees olen,» tunnistas Lindpere. «Ma ei tea ühtegi mängijat, kes eelistaks kunstmurul mängimist.»

Lisaks traumadele on Eesti koondisel probleeme ka sellega, et mitmed tavapärased põhimehed ei saa klubides mänguaega. Pikalt on teatavasti sellises seisus Pareiko ning mänguminutid on kokku kuivanud ka ründajatel Sergei Zenjovil ja Henri Anieril. Koduklubi pole aga endiselt paremkaitsjal Enar Jäägeril, kes mängu Sloveeniaga sekkuski alles vahetusest.

Mänguminutid loevad

Motherwelli ridades on viimasel ajal aina enam mänguminuteid kogunud Henrik Ojamaa, kes mängus Sloveeniaga oma võimalust ei saanudki. Viimase Šotimaal tehtud esituse eest sai Ojamaa kuulda tunnustavaid sõnu ka klubi peatreeneri Stuart McCalli käest. «Kindlasti jälgime seda, mida mehed koduklubides teevad. Valikuid tehes võtame ka seda arvesse,» lisas Pehrsson.

«Kahel viimasel mängul ei ole peale saanud. Olen pingil istunud ja mõelnud, kuidas mängima peaks,» võttis Zenjov oma viimase aja seisu kokku. «Treener on viimastes mängudes rünnakul mitmeid muudatusi teinud. Saime lõpuks ka esimese võidu. Trenni olen kõvasti teinud ja värskust jagub.»

Võrreldes septembriga saab Pehrsson aga põhikoosseisu paika pannes arvestada ühe mehega rohkem. Toona alles traumast taastunud Dmitri Kruglov on viimasel ajal näidanud FC Levadia särgis aina paranevat vormi ning algrivistust paika pannes tuleb tema kandidatuuri tõsiselt kaaluda. Siiski tõi peatreener välja, et Sloveenia üle meile võidu toonud algkoosseisul on järgmise matši põhirivistust paika pannes eelis. Nii harjutaski eilses trennis koos põhimõtteliselt sama algkoosseis, kes mängis sloveenidega – vaid puudunud Tenistet asendas Jääger.

Täna õhtupoolikul lendab koondis Vilniusesse, kus homme tehakse tutvust mänguväljakuga ja neljapäeva õhtul kell 21.45 antakse Leedu-Eesti mängule avalöök.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles