Emiiri hullusest, legendaarsest mängust ja Katari MMist

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aasta detsember – Katari elanikud tähistamas MMi korraldusõiguse saamist, käes pilt toona võimul olnud emiirist.
2010. aasta detsember – Katari elanikud tähistamas MMi korraldusõiguse saamist, käes pilt toona võimul olnud emiirist. Foto: SCANPIX

«Katari emiir armastab jalgpalli ja rahvas armastab emiiri. Kokkuvõttes on kõik elanikud jalgpalli järele hullud,» rääkis Katari jalgpalli läbi ja lõhki tundev ajakirjanik Takashi Morimoto. Jaapanis sündinud ja Mongoolias resideeruval mehel on üllataval kombel eriline suhe nii Katari kui ka Eesti jalgpalliga.

2002. aasta kevadel tuli Morimoto Eestisse, et vaadata praeguseks kuldsete tähtedega meie ajalukku kirjutatud Eesti ja Venemaa sõprusmängu. Jaapan oli mõni kuu hiljem alanud MMil loositud Venemaaga samasse alagruppi ning Morimoto töö oli kajastada oma rahvale Venemaa tegemisi.

Andres Oper lõi kaks väravat ja Eesti võitis staaridest kubisenud Venemaa koondist 2:1. «See oli parim sõprusmäng, mida ma kunagi näinud olen. Võitluslik, kiire, kirglik ja põnev,» meenutas Morimoto. «Mäletan Operit ja (Martin) Reimi – tõelised legendid!»

Takashi Morimoto ja Mart Poom
Takashi Morimoto ja Mart Poom Foto: Erakogu

Kui Eesti koondis möödunud nädalavahetusel Dohas Katariga kohtus, oli pooljuhuslikult linnas ka Morimoto. Rõõmsameelsest jaapanlasest on saanud vabakutseline ajakirjanik, kelle suur kirg on Katari jalgpall. Esimest korda käis ta Lähis-Ida väikeriigis oma lemmik sportmängu kajastamas 2004. aastal ning on nüüdseks riiki väisanud juba 30 korda.

Napoli võitis Itaalia Superkarika Katari pealinnas Dohas
Napoli võitis Itaalia Superkarika Katari pealinnas Dohas Foto: OSAMA FAISAL/AP

Seekord viibis Morimoto Kataris, kuna mõni päev enne Eesti mängu võõrustas Doha Itaalia Superkarika finaali, kus vastamisi läksid Juventus ja Napoli. «Siis aga avastasin, et ka Eesti tuleb siia mängima ja otsustasin veel paariks päevaks jääda. Tahtsin näha, kuidas on Eesti jalgpall aastatega muutunud,» ütles Morimoto.  

Eesti kaotas Katarile kindlalt 0:3, kuid sinisärkide jaapanlasest fänn ei kurvastanud, kui kuulis, et eestlased ei mänginud seekord oma tugevaimas koosseisus. Küll tegid seda aga vastased. Morimotole pakkus enim rõõmu kohtumine Mart Poomiga. «Ainus eestlane, kes on mänginud Inglismaa kõrgliigas – kes teda siis ei teaks,» hõiskas ta.

Miks on aga ühest Jaapani ajakirjanikust saanud nii suur Katari fänn? «See riik on jalgpalli nimel absoluutselt kõigeks valmis. Emiir on selle mängu järele lihtsalt hull. 2022. aasta maailmameistrivõistlused tulevad läbi aegade parimad, selles pole kahtlustki,» teatas Morimoto.

Katari riiki juhib absoluutse võimuga monarh ehk emiir Tamim bin Hamad Al Thani. Jalgpall on riigijuhtide peres tähtsal kohal olnud juba mõnda aega ning praeguse emiiri isa ja eelkäija Hamad bin Khalifa Al Thani pühendas mängule suure osa oma elutööst. Just viimase eestvedamisel teeniski Katar palju kõneainet andnud 2022. aasta MMi korraldusõiguse.

Eelmine emiir Hamad bin Khalifa Al Thani (vasakul), tema abikaasa ja FIFA priseident Sepp Blatter
Eelmine emiir Hamad bin Khalifa Al Thani (vasakul), tema abikaasa ja FIFA priseident Sepp Blatter Foto: FABRICE COFFRINI/AFP

«Jalgpall on selle riigi rahvuslik projekt. Kõige populaarsema spordiala abil tehakse endale maailmas nime. Varem ei teatud Katarist kuigi palju, kuid nüüd on Euroopa tippklubid siin pidevalt mängimas ning eranditult kõik on rahule jäänud,» selgitas Morimoto.

Tema sõnul olid Katari inimesed tüdinenud, et nende piirkonnast said pidevalt enim tähelepanu teised riigid, näiteks Araabia Ühendemiraadid, loomulikult ka suur naaber Saudi Araabia. Viimasel ajal on Katar aga neile jõudsalt lähenenud ning jalgpalli toel minnakse lähiriikidest ilmselt ka arengus mööda. «Mõnes mõttes kasutakse jalgpalli tõesti ära, et oma mainet ülejäänud maailmas parandada. Aga mis saaks mängijatel siin pakutavate suurepäraste tingimuste vastu olla?» küsis ta.

Euroopa meedia avaldab samal ajal pidevalt Katari kritiseerivaid artikleid, kus räägitakse korruptsioonist ja inimõiguste rikkumisest. Jalgpalli MMiga seoses on rikkumised sagenenud ning orjade protsent riigis drastiliselt tõusnud. Morimoto selgitab, et Katari rahvale eurooplaste kirjutised korda ei lähe. «Siinsed inimesed ei usu neid lugusid. Pigem arvatakse, et need on solvunud inglaste väljamõeldised. Soovis ju Inglismaa ise MMi korraldada, kuid jäi ilma,» selgitas ajakirjanik. Ta kinnitas, et loomulikult võib Kataril MMiks valmistumisel probleeme ette tulla, kuid kellel ei tuleks.

Maailmas on juba pikemat aega kuum teema, kas Katari MM peaks toimuma suvel või talvel. Emiir kinnitas tänavu sügisel, et tema on valmis mõlemaks variandiks. Suvisel MMil viiakse staadionil temperatuur lihtsalt sellisele tasemele, mis jalgpalluritele ja pealtvaatajatele sobib. Siinkohal tuleb rõhutada, et Kataris ei ole raha mitte ühegi idee teostamisel piiranguks – seda jagub veel väga pikaks ajaks. Talvise MMi vastu on aga Euroopa suurliigad, kes ei taha oma tavapärast mänguplaani muuta.

Dohasse ehitatav Qatar Foundationi staadion. Riik plaanib luua seninägematult head jalgpallii mängimise tingimused
Dohasse ehitatav Qatar Foundationi staadion. Riik plaanib luua seninägematult head jalgpallii mängimise tingimused Foto: -/AFP

«Katar teeb hetkel palju tööd, et selgitada eurooplastele talvise MMi plusse. Äsja mängisid siin Juventus ja Napoli ning olid väga rahul. Pidevalt käivad siin tipptasemel koondised ja klubid, kes kõik riiki ja tingimusi kiidavad. Kritiseerivad ainult need, kes pole oma silmaga näinud,» ütles Morimoto. «Napoli peatreener Rafael Benitez sõnas pärast mängu, et hakkab kindlasti klubiga Kataris laagrites käima.»

Ka Eesti ja Katari sõprusmängu ajal valitsesid jalgpalli mängimiseks ideaalsed tingimused. Temperatuur oli päeval veidi üle ja õhtul veidi alla 20 kraadi. Päike paistis, kuid palavus ei tapnud. «Miks mitte korraldada MM detsembris ja jaanuaris?» küsis Morimoto. «Mida rohkem meeskondasid ja koondisi Katari külastab, seda vähemaks jääb kriitikuid. See MM ühendab maailma rohkem, kui kõik eelmised kokku.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles