Eesti viigistas tänu Vassiljevi väravale 1:1 Islandiga ja saatis Piiroja väärikalt pensionile

Postimees Sport
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Islandi kohtumine.
Eesti-Islandi kohtumine. Foto: Tairo Lutter

Eesti jalgpallikoondis viigistas keskkaitsja Raio Piiroja lahkumismängus Lilleküla staadionil 1:1 Islandiga. Juba 9. minutil jääd Rurik Gislasoni väravast kaotusseisu, ent seejärel näidati pea terve mängu jooksul ilusat ründemängu. Viik sündis 55. minutil Konstantin Vassiljevi löögist. Piiroja mängis elu viimases koondisemängus 13 minutit.

Mängu käik (Eesti - Island):

Tere õhtust, head jalgpallisõbrad! Eesti-Islandi mängu alguseni on jäänud 15 minutit

Eesti tänane algkoosseis: Mihkel Aksalu, Taijo Teniste, Enar Jääger, Ragnar Klavan, Ken Kallaste, Rauno Alliku, Aleksandr Dmitrijev, Karol Mets, Dmitri Kruglov, Konstatin Vassiljev, Raio Piiroja

 

Kõlavad rahvushümnid

Island alustab koosseisus: Ögmundur Kristinsson, Hallgrímur Jónasson, Hördur Björgvin Magnússon, Jón Gudni Fjóluson, Alfred Finnbogason, Jón Dadi Bödvarsson, Gudlaugur Victor Pálsson, Haukur Heidar Hauksson, Rúrik Gíslason, Emil Hallfredsson, Vidar Kjartansson.

Raio Piiroja saab sponsoritelt enne mängu algust hulga auhindu: kummipaadi, reisi Meistrite liiga finaalmängule, 114 (Piiroja koondisemängude arv koos tänasega) kuuks Õhtulehe tellimuse ning Baltmanilt uue rätsepaülikonna!

Mäng on alanud!

Piiroja on teeninud esimestel minutitel juba keskjoone juures vastastelt vea, sundinud ühe korra Islandi kaitsja sööduga eksima ja saanud vastaste karistusalas peaga palli värava poole suunata.

Esimene tõeliselt ohtlik olukord Eesti värava all, kui Finnbogason on peaaegu Aksaluga karistusalas silmitsi pääsemas, kuid Eesti kaitsjad suudavad viimasel hetkel palli minema lüüa. Island on esimeste minutite jooksul palli vallanud, Eesti pole seni veel pikemat rünnakut suutnud üles võtta.

0:1

9. min - Island asub kahjuks kohtumist juhtima, kui Eesti kaitseliin mängitakse paremal äärel väga kergelt üle, pall tuuakse vasakule äärele ja Rurik Gislason saadab palli tagumise posti juurest Aksalule püüdmatult võrku.

Tsenderdus värava alla Vassiljevilt ei leia kahjuks Piiroja pead. Hetk hiljem lööb Vassiljev karistusala joonelt ise peale, kuid kahjuks üle.

13. min - Piiroja lahkub väljakult, tema asemele tuleb Sergei Zenjov. Üks ajajärk Eesti jalgpallis saab sellega taas läbi.

Dmitri Kruglov annab hea karistuslöögi tagumise posti suunas, kuid islandlased löövad palli puhtaks. Järgmisel rünnakul pääseb tsenderdama Kallaste, kuid Kristinsson Islandi väravas püüab Zenjovi pehme löögi. Kohe pääseb Zenjov uuesti äärelt jooksu, kuid islandlased suudavad suurte raskustega palli klaariks lüüa. Eesti on selgelt aktivisem pool, kahjuks ärgati alles pärast kaotusseisu jäämist. Piiroja välja vahetamise ajal kutsus Magnus Pehrsson ka enda juurde Karol Metsa ja jagas talle põhjalikke juhtnööre, olles mõni minut varem Eesti kaitseliini suunas väga kurja häält teinud.

Hallfredsson pääseb vasakul äärel Eesti kaitsjate eest jooksu, kuid lööb Aksalule otse sülle. Eestlaste hästi algatatud rünnak lõpeb sellega, et üksinda karistusalas olev Zenjov ei pääse peaga löögile.

23. min - Vassiljev tõuseb ise palliga ja vabastab hea läbisööduga Zenjovi, kuid kaitsjaga võideldes ei tule ründajal löök kõige paremini välja ja Kristinsson püüab hõlpsalt. Minut hiljem läheb Zenjov taas hästi vasakult äärelt, aga ei leia sööduga Allikut ja kaotab lõpuks palli. Alliku on olnud aktiivne ja saanud mitu korda paremal äärel lubaval positsioonil palli, kuid head tsenderdust karistusalasse pole temalt seni tulnud.

Võib öelda, et pärast kaotusseisu jäämist on Eesti mängu kindlalt kontrollinud ja kõik ohtlikud olukorrad on viimase kümne minuti jooksul toimunud Islandi värava all, kuid väga headeks võimalusteks pole suudetud seda ülekaalu vormida. Korra ähvardab ka Island, kui eestlaste eksimus kingib palli Finnbogasonile. Temaga viimase kaitsjana võitlev Teniste tirib ründajat korralikult särgist ja seetõttu ka löök ebaõnnestub. Eestil on õnne, et Finnbogason end selles olukorras pikali ei visanud - põhjust olnuks küll.

Vassiljev tõuseb taas hästi palliga karistusala joonele, kuid siis jääb jälle otsustavusest puud ja löögini ei jõuta. Kaks minutit hiljem jääb Eesti karistuslöök ohtlikult karistusalasse põrkama, kuid olukord lõpeb hoopis islandlaste vasturünnakuga. Selle nullib õnneks hea kaitsetööga Jääger.

37. min - Kallastelt väga hea tsenderdus, kuid ei Zenjov ega Alliku ulatu värava ees pallini.

42. min - Klavan riskeerib Eesti karistusala joonel rumalalt ja eksib, Aksalu tõrjub ohtliku löögi ja Jääger lööb palli puhtaks. Väga ebatüüpiline eksimus Eesti kaptenilt.

Poolaja viimasel minutil on Eestil hiilgav võimalus, kui Alliku ja Teniste eeltöö järel pääseb peaga löögile Vassiljev, kuid Kristinsson teeb suurepärase tõrje!

Avapoolaeg läbi!

Teine poolaeg on alanud!

1:1

55. min - Eesti viigistab!!! Vassljev tõuseb jälle keskväljalt palliga, petab ja petab vastast, kuni saadab karistusala joonelt Kristinssonile püüdmatu löögi tagumise posti kõrvale!

Viigivärava järel muutub ka Island taas aktiivsemaks ning esmalt tõrjub Eesti kaitseliin Aksalu ja Klavani koostöös palli peaaegu väravajoonelt. Järgnenud nurgalöögi püüab Aksalu. Islandi surve pole siiski pikk, Eesti poolel jõuab pealelöögini Alliku, aga see pole Kristinssonile raske saak. Islandi järjekordse nurgalöögi järel pääseb paremalt äärelt läbi Zenjov, kuid on sunnitud Vassiljevile söötmisega ootama ja kaitsjad saavad jala vahele.

Eestilt taas aktiivne võitlus, pall võidetakse vastate poolel tagasi ja viiakse paremale äärele ning teenitakse nurgalöök. Need on olnud teisel poolajal siiski liialt tugevad ja lennanud mõlemal korral napilt üle Klavani pea.

Tänsel mängul on 5334 pealtvaatajat.

75. min - Eestil taas suurepärane võimalus, kui Vassiljev annab poolkiirel vasturünnakul hea läbisöödu Zenjovile, kuid Zenjov ei saa palli kaasa võetud. Eesti vahetab, lahkuvad Kruglov ja Alliku ning mängu tulevad Raudsepp ja Purje.

Purje võtab keskel hästi palli, teeb pika ilusa soolo ja söödab paremale äärele, Eesti teenib nurgalöögi. Sellest ei sünni kahjuks taas midagi kuigi ohtlikku.

85. min - Eesti vahetab veel, Teniste välja ja Kams sisse

Kallaste pääseb tänu Islandi kaitsjate eksimusele karistusala joonelt löögile, kuid lööb Kristinssonile otse sülle.

Finnbogason lööb vasturünnakul teravalt esimesse nurka, Aksalu teeb hea tõrje!

Eestilt vahetus, Dmitrijevi asemele tuleb Antonov. Kohtunik lisab mängule kolm minutit.

Eesti võidab palli ja rünnakul otsitakse aktiivselt löögikohta, kuid ka õnne ei ole.

Mäng läbi!

Enne mängu: 35aastane Raio Piiroja tegi Eesti koondises kaasa 113 ametlikus mängus, mille jooksul lõi 8 väravat. Viiel korral valiti ta Eesti parimaks jalgpalluriks. Täna alustab Piiroja ründaja positsioonil ja teeb kaasa ilmselt 10-20 minutit.

Islandi koondis asub FIFA edetabelis 35. kohal. 2016. aasta EM-i valiksarja A-alagrupis on Island viie kohtumisega teeninud neli võitu ja ühe kaotuse. Kogutud 12 punkti annab Tšehhi järel (13 punkti) ja Hollandi ees (7 punkti) teise koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles