Kergejõustikku ähvardab suur dopinguskandaal absoluutsel tipptasemel

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alberto Salazari kõige kuulsamad õpilased Mo Farah (paremal) ja Galen Rupp.
Alberto Salazari kõige kuulsamad õpilased Mo Farah (paremal) ja Galen Rupp. Foto: SCANPIX

Kergejõustikumaailma võib peagi raputada suur dopinguskandaal, kuna BBC eetris linastunud dokumentaalfilmi teatel on üks kuulsamaid jooksutreenereid Alberto Salazar seotud dopinguga. Nimelt olevat ta 2002. aastal dopingut andnud USA pikamaajooksjale Galen Ruppile, kes 2012. aasta Londoni OMil võitis 10 000 m jooksus hõbemedali.

Salazar on omal alal kindlasti üks tuntumaid tegijaid ning tema käe all harjutab ka viimastel aastatel pikamaajooksus suuri tegusid teinud Suurbritannia esindaja Mo Farah. Salazar on ise kolmekordne New Yorgi maratoni võitja ning 1982. aastal Bostoni maratoni võites kaotas ta lõpuks teadvuse, vahendab BBC.

Oregonis suurt jooksuprojekti vedav Salazar ja tema õpilane Rupp on igasugust süüd eitanud. Samal ajal puuduvad tõendid, et Farah oleks millegi keelatuga tegelenud. Ruppi on Salazar juhendanud 14 aastat ning Farah’iga on koostöö kestnud alates 2011. aastast. Ükski Oregonis Salazari käe all treeniv sportlane ei ole kunagi andnud positiivset dopinguproovi.

BBC teatel on vähemalt seitse Salazari treeninglaagriga seotud isikut käinud USA Antidopingu Agentuuris (USADA) oma muret kurtmas. USADA pole seni soovinud anda ühtegi kommentaari. Süüdistuste kohaselt andis Salazar Ruppile 2002. aastal testosterooni.

Salazari abimehena töötanud Steve Magnessi sõnul nägi ta dokumenti, kus olid ära toodud Ruppi verenäitajad, mis näitasid testosterooni tarvitamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles