Briti meedia: Mo Farah jättis olümpia eel andmata kaks dopinguproovi

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mo Farah (paremal) koos Galen Ruppi (vasakul) ja treener Alberto Salazaruga (keskel).
Mo Farah (paremal) koos Galen Ruppi (vasakul) ja treener Alberto Salazaruga (keskel). Foto: SCANPIX

Juuni alguses avalikustas BBC dokumentaafilm maailma hetke parima pikamaajooksja Mo Farahi treeneri Alberto Salazari väidetava seose dopinguga, mispeale asus Suurbritannia kergejõustikuliit uurima ka Salazari kuulsaima õpilase Mo Farahi meditsiinilisi näitajaid.

Mingit ametlikku infot ses osas veel avaldatud pole, ent tänane Daily Mail kirjutab, et Farah jättis Londoni olümpiamängude eel kahel korral dopinguküttidele proovid andmata. Farah krooniti Londonis võitjaks nii 5000 kui 10 000 meetri jooksus.

Esimest korda jättis ta proovi andmata 2010. aastal, mil polnud veel Salazariga koostööd tegema hakanud. Teine kord toimus väidetavalt aastal 2011, kui ta väitis, et ei kuulnud, kuidas dopingukütid tema koduukse kella helistasid. Salazar on Farahi treener alates 2011. aastast. Briti Antidopinguagentuuri reeglite kohaselt võib kaheaastase võistluskeelu määrata sportlasele, kes jätab 18 kuu jooksul proovid andmata kolmel korral.

Daily Maili andmeil hoiatas Salazar Farahit Londoni mängude eel:  «Kui sa veel ühe testi andmata annad, «puuakse» sind üles,» sõnas Salazar.

BBC dokumentaafilmi andmete ja teistegi süüdistuste põhjal uurib Salazari seotust dopinguga ja keelatud meetodite kasutamisega USA Antidopingu Agentuur (USADA) ja ka Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF). Väidetavalt andis Salazar oma ameeriklasest õpilasele ja Farahi sparringupartnerile Galen Ruppile ja veel mõnele teisele jooksjale keelatud aineid ning aitas dopingukütte petta.

Nii Rupp kui Salazar on kõik süüdistused ümber lükanud. Farahile pole ühtegi süüdistust esitatud.

Farah otsustas juhtunu tõttu ootamatult loobuda ka Birminghami Teemantliiga etapist, sest tundis end «vaimselt ja füüsiliselt kurnatuna» ning lendas tagasi USAsse, et Salazarilt aru pärida. Nüüd teatas ta, et osaleb 7. juuli etapil Monacos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles