Postimees korvpalli EMil: Leedu koomik ja lätlased ootavad omadelt kõrgeid kohti, Eestit ei kardeta

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavaküsitlus Riia EMil. Liana.
Tänavaküsitlus Riia EMil. Liana. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti korvpallikoondis alustab homme mänge Euroopa meistrivõistluste finaalturniiril, kui vastamisi minnakse Tšehhiga. Eesti mängib alagrupiturniiri teatavasti Riias, kus lisaks kohtutakse võõrustajate, Belgia, Ukraina ja Leedu koondistega. Postimees käis täna Riia tänavatel ja vestles kohalikega, et teada saada, kui palju linnas toimuva suurvõistlusega kursis ollakse, millised ootused neil oma meeskonnale on ja mida arvatakse Eesti korvpallist.

Tänavaküsitlus Riia EMil. Aivars.
Tänavaküsitlus Riia EMil. Aivars. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Esimesena räägime Aivarsiga, kel homseks mänguks pilet olemas. «Lähen homme Läti mängu Belgiaga vaatama. Usun, et saame kindla võidu,» sõnab mees. «Finaalturniir on Läti jaoks suur sündmus, kõik mu sõbrad lähevad mängudele. Eesmärgiks on alagrupist edasi pääseda. Eesti korvpallist ma palju ei tea, usun, et saame ka teie koondisest suuremate probleemideta jagu,» usub ta Läti edusse.

Küsimuse peale, kas jäähoki kõrval Lätis ka korvpallile publikut jagub, vastab ta: «On hoki aeg ja on korvpalli aeg, ütleksin, et mõlemad on populaarsed.»

Seejärel kõnetame viit-kuut inimest, ent keegi neist ei soostu intervjuud andma, kes pelgab fotokaamerat, kes diktofoni. Lõpuks soostub rääkima leedukas Paulus, kes ametilt koomik. Koomik või mitte, korvpalli kohta on igal leedukal midagi öelda. Paulus on Riias samuti mänge vaatamas, et nende ainetel hiljem ka mõned sketšid teha.

Tänavaküsitlus Riia EMil. Paulus.
Tänavaküsitlus Riia EMil. Paulus. Foto: Tairo Lutter / Postimees

«Meil Leedus on ootuste osas kõik väga lihtne – alagrupimänge peetakse pelgalt formaalsuseks, õige turniir algab Prantsusmaal ja alla kulla fännid meeskonnalt ei oota,» sõnab ta.

Eesti korvpalli kohta oskab Paulus öelda vaid ühe nime – Siim-Sander Vene. «Teda tean muidugi, mängib juba aastaid Žalgirises ja selle klubi toetajad on viimastel hooaegadel temast ka rohkem lugu hakanud pidama, ta on tegijaks saanud,» räägib Paulus, kes ise on Kaunase klubi suurima koduse rivaali Vilniuse Lietuvos rytase fänn.

Tänavaküsitlus Riia EMil. Reinars.
Tänavaküsitlus Riia EMil. Reinars. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Seejärel põiklevad mitmed lätlased meie küsimuste eest taas eemale, ent lõpuks leidub ka üksikuid julgemaid. End suureks korvpallisõbraks nimetav Reinars loodab, et oma meeskond võtab EMi kõige kirkama autasu. «Vaatan mänge teleri vahendusel. Lätlased on üsna korvpallihull rahvas, seega on sellise turniiri korraldusõiguse saamine suur asi,» ütleb ta. «Eesti on kindlasti korralik vastane, ent kokkuvõttes loodan, et suudame korrata 1935. aasta saavutust,» vihjab ta tol aastal võidetud EMi kullale. Hoki ja korvpalli populaarsuse kohta ütleb Reinars, et jäähoki on korvpallist siiski tunduvalt populaarsem.

Viimasena nõustub meiega Riia olümpiakeskuse juures rääkima Liana, kes on teel saalihoki trenni. «Ma isiklikult pole suur korvpallifänn, ent olen EMi toimumisega muidugi kursis. Tean, et Riiga tulevad tuhanded Eesti ja Leedu fännid. Meediakajastus on Lätis suur, meenutatakse vanu mänge ja rahva ootused on suured,» ütleb ta.

Tänavaküsitlus Riia EMil.Liana
Tänavaküsitlus Riia EMil.Liana Foto: Tairo Lutter / Postimees
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles