Tomingas pani IBU karika 6. kohaga juunioride karjäärile väärika punkti

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuli Tomingas
Tuuli Tomingas Foto: Tairo Lutter

Käesoleval hooajal panid oma juunioride vanuseklassi karjäärile punkti nii Meril Beilmann kui ka Tuuli Tomingas, kellest viimane lõpetas IBU juunioride karikasarja väga kõrgel 6. kohal. IBU juunioride karika sprindiarvestuses sai Tomingas aga lausa 3. koha.

Kokku läks käesoleval hooajal juunioride karikasarjas arvesse 12 võistlust, sealhulgas arvestati nii noorte ja juunioride maailmameistrivõistluste kui ka juunioride EMi sprindi, jälitus- ja distantsisõidu tulemusi. Kuidas jäi aga 21-aastane Tomingas  ise rahule oma käesoleva hooaja tulemuste ja juunioride vanuseklassiga tervikuna?

Sind mõjutas hooaja jooksul mitmeid ebaõnnestumisi. Oli probleeme relvaga, noorte- ja juunioride MM-il kukkusid ja said tõsiselt viga, hooaja lõpus haigestusid. Millise emotsiooniga vaatad ise möödunud hooajale tagasi?

MM-i individuaal jäi poolikuks kukkumise tõttu, aga kõikidest ülejäänud sarja osavõistlustest võtsin osa. Päris rahul ma kindlasti ei ole, see ei olnud see, kuidas ma oma juunioride aastat tahtsin lõpetada. Üks siht oli kindlasti MM-i kõrge koht, aga kui nüüd arvestada neid tagasilööke, siis ma kurb ka olla ei saa. Kokkuvõttes tahan läbi lüüa täiskasvanute vanuseklassis, seal pole nii oluline kuidas noorte ajal läinud on.

Palun räägi veidi juunioride taseme konkurentsist. Kui näiteks MM-il meeste konkurentsis mahtus teatesõidu esimeses vahetuses 30 sekundi sekka lausa 18 meeskonda, siis kuidas on konkurents juunioride arvestuses?

Kahtlemata on tegu oma vanuseklassi maailmatasemega, eriti kuna seal IBU karikasarja tulemustes arvestati ka MM-i ja EM-i tulemusi. Kõikidest etappidest kõik tipud osa küll ei võtnud, kuid minu vanuseklassi tüdrukute taseme osas annab IBU karikasarja tulemus üsna hea pildi ette.

Tihtipeale võib juunioride vanuseklassist täiskasvanutesse üleminek olla keeruline. Millised on Sinu enda mõtted, lootused-ootused ehk ka hirmud selles osas?

Hirme mul küll ei ole. Minu isiklik soov olekski esmalt läbi lüüa IBU karikasarjas ja alles siis siirduda MK-dele. Pigem sõidan enamuse ajast enda tasemele vastavatel võistlustel ja teen seal väga head sooritused ning liigun samm sammu haaval tipu poole. Võtan kõik vahe-etapid ära. Näen, et kui ma ei suuda sõita MK-sarjas punktikohtadele, siis pigem alustan IBU karikasarjast. Samas mõnest MK-st võtan kindlasti osa ja kui naiste teadet on vaja välja panna, teen ka selle kaasa.

Mis on Sinu järgmise hooaja peamine eesmärk?

Minu eesmärk järgmiseks hooajaks on sõita IBU karikasarja paremini ja kuna olen seal sõitnud ühe korra end juba 13. kohale, siis on ka esikümme kindlasti reaalne.

Oled ühes intervjuus öelnud, et sinu lemmikdistants on sprindietapp. Miks just sprint?

Sprint on kiire ja väga põnev võistlus. Kui pikemate võistluste puhul sõltub väga palju, kui mitte suurem osa laskmisest, siis sprindis on ka kiirust vaja. Kui vorm on hea, aga laskmine veidi ebaõnnestub, siis sprindis on veel kõik võimalik.

Kui vaatad nüüd tagasi juunioride vanuseklassile, siis palun võta kokku – millega oled ise kõige rohkem rahul, mis on kõige eredamalt meeles?

Kõige suurem asi minu jaoks oli 2013. aasta juunioride Euroopa meistrivõistlused, kus saavutasin neljanda koha. Jõudsime võistluseelsel öösel kohale ja sain vaid paar tundi magada. Läksingi lihtsalt starti ja endalegi üllatuseks tulin neljandaks. See valmistas tohutult rõõmu ja on kogu juunioride karjäärist kahtlemata kõige eredamalt meeles.  

--

Meril Beilmann võttis osa kokku viiest võistlusest ja sai karikasarja kokkuvõttes 40. koha. Susan Külm võttis osa kõikidest osavõistlustest saavutades kokkuvõttes 44. koha. Veel noorte vanuseklassi kuuluv Anneliis Viilukas läbis 7 distantsi ja lõpetas IBU juunioride karikasarja 71. kohaga. Brita Liivamaale kokkuvõttes 75. koht, Kelly Vainlole 96. koht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles