Eesti koondis alistas Luksemburgi ja kindlustas koha finaalturniiril

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Venno (keskel), Ardo Kreek ja Robert Täht.
Oliver Venno (keskel), Ardo Kreek ja Robert Täht. Foto: www.cev.lu

Eesti meeste võrkpallikoondis on tänasest esmaspäevani võistlustules Rakveres, kus toimub Euroopa liiga B-alagrupi teine turniir. Täna oli meie meeste vastaseks Luksemburg, kes alistati 3:0. Ühtlasi kindlustas Eesti sellega pääsu juuli alguses toimuvale Euroopa liiga finaalturniirile, sest päeva esimeses kohtumises alistas Austria samuti 3:0 Valgevene.

Tänases mängus andis koondise peatreener Gheorghe Crețu puhkust nii rahvusmeeskonna kapten Kert Toobalile kui temporündaja Ardo Kreegile. Nurgaründaja Robert Täht sekkus matši episoodiliselt.

Meie algseitsmik oli järgmine: Keith Pupart ja Rauno Tamme nurkades, Andri Aganits ja Kevin Soo keskel, diagonaalründaja Oliver Venno, sidemängija Andres Toobal ja libero Rait Rikberg. Tähe kõrval sekkus vahetusest veel ka keskblokeerija Timo Tammemaa.

«Hoolimata veidi teistsugusest koosseisust, saatis peatreener meid väljakule kindla ülesandega – mitte mingil juhul oma tavapärast mängutaset alla lasta. Teise geimi lõpus muutusime siiski natukene lohakaks ja seetõttu tuli ka kurjemat häält teha,» lausus Andres Toobal.

Avageimis olid asjad igati meie kontrolli all. Oliver Venno viis rahvusmeeskonna kohe juhtima ja edu hoidsime lõpuni välja. Seisul 18:14 tuli servima Robert Täht, kes nädal aega tagasi kostitas hispaanlasi kaheksa ässaga. Hõlpu polnud ka Luksemburgi palluritel, sest Täht kõmmutas alustuseks taas ässpallingu. Avageimi lõpetas Luksemburgi serviviga.

Teine geim möödus hoopis tasavägisemalt Luksemburg läks juhtima 5:1, 7:2 ja 8:3. Kahe järjestikuse ässa ja blokipunktiga jõudsime miinus ühe peale, ent Luksemburg läks uuesti eest ära. Esmakordselt viis meid juhtima Andri Aganits, kes tõi teiseks tehniliseks mõttepausiks tabloole numbrid 16:15. Tim Laevaert lõi aga geimis oma teise ässpallingu ja viis vastased 21:19 ette. Lõpuks oli Luksemburgil ka kolm geimpalli, ent need jäid realiseerimata ning lõpuks pani tasavägisele heitlusele punkti Chris Zuidbergi auti purjetanud löök.

Kolmas geim oli matši ühepoolseim ja selle lõpetas Kevin Soo blokist auti läinud löök. Meie parimana tõi Venno 16 punkti, millest kuus tulid pallingul. Keith Pupart lisas kaheksa, Rauno Tamme ja Andres Toobal seitse (neli blokis ja kolm servil), Andri Aganitsa ja Kevin Soo saldosse jäi kuus ning Robert Tähele kolm. Just servil olimegi täna Luksemburgist enim üle. Tegime vaid viis serviviga, ent kõmmutasime koguni tosin ässa. Luksemburgi näitajad olid 20 viga ja kolm ässa.

Päeva teises mängus alistas meie homne vastane Austria tasavägise alguse (34:32) järel Valgevene samuti kolme geimiga. Suure tõenäosusega tagas see ka austerlastele esmakordselt pääsu Euroopa liiga finaalturniirile. Selleks, et suur unistus ei täituks, peaksid nad mõlemad allesjäänud mängud kaotama kas 0:3 või 1:3 ja Valgevene sama skooriga alistama nii Luksemburgi kui Eesti.

Enne mängu: 

Esimesena jookseb meile täna õhtul vastu Luksemburgi koondis. Väiksemate sihtidega kui kolm võitu koondis kodustele mängudele vastu ei lähe. «Selles ei ole küsimustki. Isegi kui meile tuleks vastu kas Serbia või Itaalia, oleks kodusaalis eesmärgiks ikka võit. Juhul kui kahe esimese kohtumisega õnnestub Euroopa liigas edasipääs finaalturniirile kindlustada, ei lähe me kolmandat matši pehmemalt mängima,» sõnas rahvusmeeskonna nurgaründaja Robert Täht Volley.ee-le.

«Esmatähtis on kvalifitseeruda Euroopa liiga finaalturniirile. Keskendume igale vastasele eraldi ja läheme kohtumisi mängima väga tähelepanelikult. Lisaks on eesmärk parandada oma mängu kvaliteeti ja seda nii individuaalses kui ka võistkondlikus võtmes,» lisas rahvusmeeskonna peatreener Gheorghe Crețu.

Bulgaarias Varnas 1.-2. juulil toimuvale finaalturniirile on koha juba taganud võõrustajad. Neile lisanduvad mõlema alagrupi võitjad ja parem teise koha omanik. Kui B-alagrupis saime parima stardi meie (Austrial on avaturniirist kaukas kaks ja Valgevenel üks võit), siis teises grupis näitab võimsat minekut meie vana tuttav Makedoonia.

Avaturniiri täiseduga läbinud Makedoonia jätkas sama bravuurikalt ka teises vaatuses. Esmalt oldi kodupubliku ees küll raskustes Albaaniaga, kes alistati 3:2, ent Taani üle võeti juba kindel 3:0 võit. Kaks võitu on teisel turniiril kogunud ka Bulgaaria B-koondis, kes alistas 3:1 Taani ja 3:0 Albaania. Seal saab kõik selgeks täna õhtuga, kui kaks Balkani riiki, kel mõlemal edasipääs olemas, selgitavad omavahelise matšiga alagrupi võitja.

Kahe Euroopa liiga alagrupiturniiri vahel väisas Eesti rahvusmeeskond kõrgetasemelist Türgi kontrollturniiri, kus tuli küll tunnistada võõrustajate paremust, ent alistati nii Hispaania kui ka Kreeka. Kõik kolm vastast mängivad muide Maailmaliigas, kuhu tagab tulevaks hooajaks koha ka Euroopa liiga võitja.

«Meil olid väga head vastased, kes suutsid meid surve alla panna ja saime seeläbi võimaluse oma mängu veelgi arendada. Võin öelda, et sel aastal on iga kohtumisega meie mängu kvaliteet tõusnud. Kindlasti on aga parandamisruumi ja üks aspekte, kus seda teha saab, on omavaheline kommunikatsioon platsil,» vaatas rahvusmeeskonna peatreener tagasi nädalatagusele turniirile.

Ka Täht andis märku, et peetud kohtumised andsid meeskonnale kõvasti juurde. «Saime mängida pingelisi geimilõppe, mis karastavad. Matšis Kreekaga sekkus väga hästi mängu Rauno Tamme. Türgil oli jällegi sidemängija, kelle käekirja oli väga raske lugeda. Sel aastal oli see meie jaoks esmakordne. Mängu küll kaotasime, ent pikas perspektiivis ei pruugi see üldsegi halba teha. Lisaks tegi see järgmisel päeval toimunud Hispaania matšiks kohe enesetunde vihasemaks ja endalgi oli mängides hoopis teine tunne sees,» loetles Täht positiivset. Ühtlasi püstitas nurgaründaja täiskasvanute klassis oma servirekordi, kõmmutades viimases mängus Hispaaniaga kaheksa ässpallingut. Senine tippmark pärines Schenkeri liigast, kus ta küündis seitsmeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles