Seitse geimi ja muud veidrused ehk FIVB tahab võrkpalli uueks luua

Mariel Gregor
, Mehhiko, Leon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti võrkpallikoondis
Eesti võrkpallikoondis Foto: Tairo Lutter / Postimees

Seitse geimi, ei mingeid tehnilisi vaheaegu. Rahvusvahelisele Võrkpalliliidule FIVB-le on alati meeldinud võrkpalli reegleid ja ka võistlussüsteeme ringi teha. Pea igal aastal. Praegu on näiteks õhus eespool nimetatud uuendused. Need ootavad ees ka Maailmaliigat, mille kolmanda tugevusgrupi finaalturniirile Eesti rahvuskoondis end murdis.

Kõige põnevam on mängureeglite uuendus. «Maailmaliigas vilistavad kohtunikud sel aastal servimiseks kiiremini. See on mängijatele taas harjumatu,» ütleb koondise statistik Alar Rikberg.

Muudatuste eesmärk on, et mäng oleks kiirem ja mängulisem.

Rikberg toob välja mõne aasta taguse uuringu, mille kohaselt toimub meeste võrkpallimängus vaid 14 protsendil ajas reaalselt mäng ehk pall õhus. «See on nii, sest mäng on jõuliseks läinud ja punkt tuleb meeste mängus väga kiiresti. Sellest tulenevalt plaanitakse kaotada tehnilised vaheajad, nagu see juba mitmes tippliigas on.»

Kõige markantsem uuendus on aga see, et tulevikus võib kolme geimi asemel võiduks vaja minna nelja geimi võitu. Seda uuendust katsetatakse juba sel aastal U23 vanuseklassi MMil. Punkte oleks igas geimis 15. «Eks see põnevamaks teeb mängu, aga ajaliselt on ikka rake aimata, millal mäng läbi saab, see on tegelikult ka nende eesmärk muutusi tehes, et oleks mängu aeg konkreetsemalt aimatav,» lisab Rikberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles