Perfektsionisti eestvedamisel on Chicago taas tiitlinõudleja

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korvpalliliiga NBA mulluse põhihooaja kõige väärtuslikum mängija Derrick Rose usub, et praeguses olukorras on eelkõige süüdi klubide omanikud.
Korvpalliliiga NBA mulluse põhihooaja kõige väärtuslikum mängija Derrick Rose usub, et praeguses olukorras on eelkõige süüdi klubide omanikud. Foto: SCANPIX

Üheksakümnendatel oli Chicago Bulls maailma võimsaim korvpalliklubi. Pärast vahepealseid raskeid aastaid on paljude korvpallisõprade lemmik taas tipus.



Bulls kogus põhihooajal 62 võitu ja sai 20 kaotust ning sellega kindlustati endale põhiturniiri esikoht ja play-off’iks koduväljakueelis.

Seega kogus Chicago klubi esimest korda pärast 1997/1998. aasta hooaega üle 60 võidu, lisaks suudeti esmakordselt pärast legendaarse Michael Jordani loobumist tõusta idakonverentsi parimaks.

Üheksakümnendatel jõudis Bulls viiel korral põhihooajal 60 võiduni ning iga kord võitis meeskond seejärel ka meistritiitli.

Meeskonna praeguseks liidriks on kerkinud alles kolmandat hooaega liigas mängiv Derrick Rose (2008. aasta draft’i esimene valik). 22-aastane Chicagos sündinud ja lapsepõlves tulihingeline Jordani ja Bullsi fänn olnud Rose on tänavu tõusnud ka peamiseks põhiturniiri väärtuslikema mängija  (MVP – toim) kandidaadiks. Muuseas on kodupubliku hulgas armastatud mees oma vasakule käele tätoveerinud «Sweet Home Chicago» («armas kodu Chicago» – toim).

MVP kandidaat

Liiga korviküttide edetabelis oli Rose põhihooajal keskmiselt visatud 25 punktiga 7. kohal. Lisaks mahub ta kaaslastele jagatud 7,7 resultatiivse sööduga selles tabelis esikümnesse.  

«Arvan, et ta on jõudnud nii kaugele kiiremini, kui keegi oleks osanud arvata. Ta näitas juba oma kolmandal hooajal MVP väärilist mängu,» kiitis New York Knicksi peatreener Mike D’Antoni ülimalt atleetlikku Bullsi mängujuhti.

Rose’i kõrval on peamisteks meeskonna mänguvankri vedajateks Suurbritannia koondislane Luol Deng, käimasoleva hooaja eel klubiga liitunud kauane Utah Jazzi mängumees Carlos Boozer ning endise Prantsusmaa tennisestaari Yannick Noah’ poeg Joakim Noah.

«Kui meeskonnas on selline tähtmängija, stimuleerib see ka teisi õigel ajal magama minema, õigesti sööma ning tegema kõike vajalikku, et olla otsustaval hetkel löögijõus,» rääkis Noah Chicago Sun-Timesile. «Me mõistame, kui suure tahtega ta väljakule tuleb, ja seega tahame talle samaga vastata, kuna teame, et ta mängib kogu südame ja hingega.»

Kui tihtipeale teevad suured staarid ka suuri sõnu, siis Rose on mees, kes pigem hiilgab tagasihoidlikkusega ja ajab taga täiuslikkust. «Ma ei hooli millestki muust kui võitmisest. Mind ei huvita statistika ja kõik sinna juurde kuuluv. Loodan lihtsalt, et minu meeskond mängib hästi ja võidab,» on Rose öelnud.

Kuigi paljud peavad Bullsi juba tänavu tiitlipretendendiks, soovitab Rose neil tuure maha võtta ja jääb ikka tagasihoidlikuks. «Me pole veel päris valmis meeskond, kuid oleme juba üsna lähedal. Siiski pole me ju veel midagi tõestanud,» rääkis mängujuht ESPNile.

«Tahame mängida 48 minutit heatasemelist korvpall – terve kohtumise jooksul näidata head kaitset, võtta hästi lauapalle ja teha vähe pallikaotusi. Ma võiksingi neid asju lugema jääda. Ent me ei ole veel nii kaugele jõudnud.»

Jordan kiidab Rose’i

Üheks Bullsi edu võtmeks peetakse ka asjaolu, et Rose suudab perfektselt ellu viia peatreener Tom Thibodeau ettekirjutused. NBAs esimest hooaega peatreenerina töötav mees oli enne praegusesse ametisse astumist kolm aastat Boston Celticsi abitreener.

«Kui sa ei ole temaga iga päev koos, siis sa ei tea, et tegelikult pole ta kunagi rahul. Tal on olemas kõik iseloomuomadused, mis lubavad tal aina paremaks saada,» rääkis Thibodeau CNNile.

«(Michael) Jordan, Magic (Johnson), Isiah (Thomas), (Julius) Erving, (Kevin) Garnett – kõik need mehed läksid aastatega paremaks, kuid nad ei olnud kunagi rahul. See on suurim sarnasus,» sõnas peatreener, kui tal paluti nimetada mängijaid, keda Rose kõige rohkem meenutab.

Samas on ka klubi legend Jordan andnud mõista, et Chicago võiks varsti taas NBAd valitsema hakata. Nimelt leidis läbi aegade parimaks korvpalluriks tituleeritud mees, et Rose’i juhtimisel võiks Bulls võita samuti kuus meistritiitlit. Rose jäi  siiski ka selle kiituse peale küllaltki tagasihoidlikuks: «See on suur surve, ma ei teagi, miks ta seda ütles. Praegu üritame saada lihtsalt heaks meeskonnaks.»

Kas praeguses Bullsis on siiski võiduainest, saab näha juba täna algavas play-off-seerias, kus Chicago meeskond läheb avaringis vastamisi Indiana Pacersiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles