Barcelona terrorirünnak suurendab Vuelta turvamise keerukust

Ott Järvela
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2016. aasta Vuelta.
2016. aasta Vuelta. Foto: JOSE JORDAN/AFP/Scanpix

Barcelona terrorirünnak toimus vahetult enne kahe tähtsa spordivõistluse, Hispaania velotuuri ja jalgpalli meistrivõistluste kõrgliiga algust. Hispaania sportlased ja spordiorganisatsioonid väljendasid üksmeelselt kaastunnet, aga ühegi võistluse ärajäämine või edasilükkamine kõne alla ei tulnud.

Hispaania jalgpalli kõrgliiga algab täna õhtul kohtumistega Leganes – Deportivo Alaves ja Valencia – Las Palmas. Mõlemale mängule eelneb minutiline leinaseisak, mis peetakse ka kõigi ülejäänud esimese vooru kohtumiste, sealhulgas pühapäeva õhtul Camp Noul toimuva matši FC Barcelona – Real Betis eel.

14 aastat tagasi teismelisena Kataloonia pealinna saabunud FC Barcelona kapten Lionel Messi avaldas reede hommikul sotsiaalmeedia pöördumise: «Minu siiras kaastunne kõigile meie armastatud Barcelonas rünnaku ohvriks langenute lähedastele ja sõpradele. Me ei anna alla. Me tahame elada maailmas, kus valitseb rahu, mitte vihkamine. Ning kus austus ja tolerants on kooseksisteerimise vundamendiks.»

Kui tavaliselt valitseb FC Barcelona ja Madridi Reali vahel vaen, siis terrorirünnak pihustas selle. Barcelona linnale avaldasid solidaarsust Reali kapten Sergio Ramos ja samas klubis mängiv maailma parim jalgpallur Cristiano Ronaldo. Samuti endine Reali ja Hispaania koondise kapten Iker Casillas, kes mängib nüüd Portugali klubi FC Porto ridades.

Sotsiaalmeedias võtsid sõna sisuliselt kõik Hispaania suuremad spordistaarid, nende seas esmaspäeval meeste tennise esireketiks tõusev Rafael Nadal, juulis Wimbledonis naiste üksikmängu võitnud Garbine Muguruza ning mootorratta ringrajasõidu kolmekordne maailmameister Marc Marquez. Sõnum oli ühine: kaastunne ohvrite lähedastele ja keeldumine terrorismile allumast.

Jalgpallimängude mitte ärajätmine oli loogiline samm, sest korrakaitseüksuste laialdane kohalolek on seal norm ning turvameetmete tõstmine pole kuigi keeruline. Veidi teine on olukord maailma kolme suurema jalgrattavõistluse sekka kuuluva Vuelta ehk Hispaania velotuuriga, mis algab täna ja kestab kolm nädalat väisates nii Katalooniat kui ka Lõuna- ja Põhja-Hispaaniat.

Jalgrattavõistluse turvamine on jalgpallist keerulisem, sest trass on pikk ja selle täielik sulgemine sisuliselt võimatu. Korrakaitsjatele väljakutse esitavat olukorda kirjeldas tänavuse Prantsusmaa velotuuri eel AFP-le sealne politseijuht Gabriel Lothe: «Velotuur liigub pidevalt kunas enamik ülejäänud spordivõistlusi toimuvad konkreetses suletud kohas. Kui Stade de France (Prantsusmaa jalgpallikoondise esindusareen Pariisis – toim) sulgeda, siis on see kinni. Isegi mäesuusanõlvadele pääsemist on võimalik üpris hõlpsasti kontrollida. Aga jalgrattaspordis kolib staadion igal päeval uude kohta ning ehitatakse üles uue projekti järgi. Seega peame ka turvaplaani igal päeval uuesti koostama – see on väljakutse.»

Vuelta algab täna Prantsusmaal Nimes’is ja hakkab alates esmaspäevast kulgema Hispaania teedel, kusjuures esimene läbitav piirkond on just Kataloonia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles