Björgen: Johaugi karistus on ebaõiglane (3)

Ott Järvela
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra suusataja Marit Björgen.
Norra suusataja Marit Björgen. Foto: Heikki Saukkomaa/AP/Scanpix

Rahvusvaheline Spordikohus (CAS) pikendas Norra suusataja Therese Johaugi võistluskeeldu dopingurikkumise eest 13 kuult 18-le kuule. Norra Suusaliidu president Erik Röste ja tippsuusataja Marit Björgen on CASi otsuses pettunud.

«Tunnen Theresele kaasa ja olen väga pettunud. Minu meelest puudub seos eksimuse ja karistuse vahel. Kui otsus sätestab, et tegu polnud meelega korda saadetud pettusega, siis on väga karm jätta Therese kõrvale kahest hooajast. Karistused dopingurikkumiste eest olgu karmid, aga mitte ebaõiglased,» vahendas Röste sõnu Norra rahvuslik ringhääling NRK.

Kuuekordne olümpiavõitja ja 18-kordne maailmameister Marit Björgeni seisukohad olid laias laastus samad. «Võistluskeelu pikkus on sügavalt ebaõiglane. Pole aus, et Therese peab maksma nii kõrget hinda olukorras, kus kõik usuvad tema selgitusi. See näitab, et õiguslikus mõttes on sportlased väga haavatavad.»

Norra murdmaasuusatamise koondise juht Vidar Löfshus: «Olen šokis. Nüüd on tähtis Thereset ja kõiki teisi seotud osapooli toetada. Hoolitseme, et kui Johaug naaseb koondisesse, on tal olemas kõik vajalik.» Norra suusakoondise treeningutega tohib Johaug vastavalt antidopingu-reeglitele taasliituda kaks kuud enne karistuse lõppu ehk 17. veebruaril.

Soome suusakoondis on aga CASi otsusega rahul. Üks peamisi Johaugi kritiseerijaid Aino-Kaisa Saarinen kommenteeris Ilta-Sanomatile, et pole CASi otsusest üllatunud.

«Ootasin, et karistus läheks karimaks. Lõpuks ometi on olukord parimate ekspertide abil lahendatud. See oli tõsine juhtum ning selline karistus on loogiline.»

Soomlanna sõnul on Johaugi karistus ka maailma suusatamisele kasulik. «Vastasel juhul oleks dopinguvastane võitlus kasutu, kui iga kord võiks mõni arst tulla ja võtta sportlaselt ainete tarbimise vastutus ära.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles