Jalgratturid kavandavad Eestisse maanteesõidu EMi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soodsatel asjaoludel võivad viie aasta pärast Tartu tänavatel selguda Euroopa meistrid jalgratta maanteesõidus.
Soodsatel asjaoludel võivad viie aasta pärast Tartu tänavatel selguda Euroopa meistrid jalgratta maanteesõidus. Foto: Sille Annuk

Eesti jalgrattaspordi eestvedajad teevad jõupingutusi võõrustamaks Tartus 2016. aasta maanteesõidu Euroopa meistrivõistlusi. Suurejooneline võistlus neelab 300 000 eurot.
 



Sooja suve veetmisest ei tule ala arengu eest vastutavatel isikutel ilmselt midagi välja, sest hiljemalt sügiseks peab olema selge, kas Eesti on huvitatud 2016. aasta maanteesõidu EMi korraldamisest.

Idee algataja, klubi Tartu Maraton juhatuse esimehe Indrek Kelgu sõnul on nemad valmis suurejoonelist võistlust läbi viima, juhul kui pool 300 000 euro suurusest eelarvest tuleb avaliku sektori rahakotist. «Ootame kultuuriministeeriumist selget signaali, et Eesti soovib EMi korraldada,» lausus Kelk.

Sama mastaapne võistlus on Eestis juba toimunud – 2004. aastal võõrustas EMi Otepää. Nüüd on plaan kasutada sissesõidetud Tartu GP rada.

«Tartus on suurem lootus saada linnalt toetust,» selgitas Kelk. «Kuna praeguse formaadi kohaselt peetakse EMi raames ka juunioride tiitlivõistlus, tooks see Eestisse 800–1000 inimest ja Tartus oleks neid oluliselt hõlpsam majutada. Pealgi on Tartu ümbruses sõidetav ring pälvinud suure tunnustuse ja asjatundjate hinnangul sobiks see lausa MMiks.»

Kuigi EMid on lukku pandud 2015. aastani, saaks erandkorras tiitlivõistlust korraldada juba tuleval hooajal, kuid selline kiirustamine pole Kelgu sõnul otstarbekas.

Euroopa Jalgratturite Liidu (UEC) asepresident Madis Lepajõe ütles, et EMide korraldamiseks laekub tavaliselt kaks-kolm avaldust. «Alaliidu eesmärk on viia võistlusi Euroopa eri nurkadesse ja seda silmas pidades on Eesti võimalused üle 50 protsendi,» täpsustas Lepajõe.

Võib aga juhtuda, et Eesti korraldajate kavandatud eelarve paisub oluliselt suuremaks ja võib koguni üle jõu käia.

Nimelt võistlevad maanteesõidu EMil kuni 23-aastased ratturid, kellele lisanduvad juuniorid.

Viimasel ajal on jälle tõusnud päevakorda teema lubada stardijoonele ka täiskasvanud. Seni pole sellest asja saanud, sest profimeeskondade kalender on niivõrd tihe ja EMiks sobivat aega on äärmiselt raske leida.

«Rahvusvaheline Jalgratturite Liit pole EMi tähtsuse kasvust huvitatud, sest see kahandab MMi, kus annavad valdavalt tooni eurooplased, mainet. Enne 2015. aastat selles osas vaevalt midagi muutub,» pakkus Lepajõe.

Kui Eesti tahab 2016. aasta juuli keskel – Tour de France’i ajal – EMi võõrustada, tuleb sellest avaldusega UEC-le teada anda. Otsus langetatakse tuleval kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles