NBA – dopingust puhas või mitte?

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korvpalliliiga NBA ühed suurimad staarid Derrick Rose (vasakul) ja Dwayne Wade veel koos meeskonnakaaslastega treeniglaagrisse koguneda ei saa.
Korvpalliliiga NBA ühed suurimad staarid Derrick Rose (vasakul) ja Dwayne Wade veel koos meeskonnakaaslastega treeniglaagrisse koguneda ei saa. Foto: SCANPIX

Kas maailma võimsama sportmängude kantsi Ameerika Ühendriikide profiliigade mängijad on lihtsalt võrratud talendid või käib kulisside taga must mäng dopinguga?



Põhja-Ameerika korvpalliliiga NBA klubi Chicago Bullsi liidri Derrick Rose’i mõne nädala tagune avaldus ESPNi ajakirjale, nagu oleks doping NBAs suur probleem, tekitas palju furoori. Kuna Rose võttis hiljem oma avalduse tagasi, tekib küsimus: kas Bullsi mängijat tõepoolest mõisteti valesti või pidi ta end parandama pahaste kõrgemate jõudude meelehärmi järel.

«Ma ei öelnud sellist asja ja minult ei küsitud sellist asja,» märkis Rose Bullsi avalduses pühapäeval. «Kui ma tõesti andsin selliseid asju kuidagi mõista, siis sain küsimusest lihtsalt valesti aru. Tahan kinnitada: ma ei arva, et doping oleks NBAs probleem.»

Kusjuures Rose’i avaldusele reageeris peaaegu kohe ka Miami Heati mängija Dwayne Wade, kes samuti kolleegi parandust toetas.

«Pole midagi sellist näinud, pole midagi sellist kuulnud. Ma ei usu, et NBAs on selline probleem. Korvpallis ei tohiks see teema olla. Midagi sellist meie alal ei toimu,» kinnitas Wade.

CBS Sporti kolumnist Ray Ratto aga arvab, et sellised avaldused võivad olla pelgalt vaikus enne tormi. Ratto kirjutab: «Täpselt sama kinnitasid pesapallimängijad, enne kui nad hakkasid dopinguga vahele jääma, täpselt sama kinnitasid jalgratturid, enne kui hakkasid vahele jääma, täpselt sama kinnitasid ameerika jalgpallurid, enne kui hakkasid vahele jääma.

Räägitakse, et muudel aladel võib see probleemiks olla, kuid mitte minu alal. Bla-bla-bla.» Sõnaga, Ratto suhtub NBA staaride väidetesse skeptiliselt.

Tõepoolest, aastaid tagasi langes pesapalliliiga MBL dopinguküttide rünnaku alla ja mitu meest jäidki vahele. Kuulsaim patustanu oli Manny Ramirez, kes tollal mängis Los Angeles Dodgersis ja kes 2011. aastal Tampa Bays Raysi ridades tippsporti naastes taas vahele jäi.

Nüüd on pihtide vahele võetud ameerika jalgpalliliiga NFLi pallurid, kus riburada pidi järjest mehi vahele jääb.

Eesti korvpalliklubi Rakvere Tarva peatreener Andres Sõber, kes on tuntud ka suure NBA-huvilisena, aga usub suure lombi taga asuvate korvpallurite puhtust.

«Raske öelda, kuid mina seda ei usu,» vastas Sõber küsimusele, kas NBA korvpallurid võivad olla nõnda atleetlikuks muutunud teatud lisade tõttu. «Need mehed on valitud väga suure hulga seast ja 350 NBA mängijast on tõesti silmapaistvad, ameerika mõistes great atchlete’id ju ainult 20–30. Teistele astuvad juba Euroopa mehed kandadele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles