Eestit ootab enesekindel Sloveenia ja täismaja. Vigurid jäävad serblastele

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jalgpallikoondis
Eesti jalgpallikoondis Foto: Priit Simson

Viimases viies kohtumises väravata ja viimatises kahes valikmängus punktita jäänud Eesti jalgpallikoondist ootab täna raske mäng, kui vastamisi tuleb minna enesekindla ja täismajale publikule toetuva Sloveeniaga.

Viimastel päevadel on Eesti jalgpallipublikut eelkõige köitnud meeskonna liidrite Raio Piiroja ja Konstantin Vassiljevi klubivahetused ning täna ongi näha, kas koondis saab sellest vajalikku innustust või osutub see hoopis häirivaks faktoriks.

«Need üleminekud on tulnud viimastel päevadel. Loodan, et see ei sega neid keskendumast koondisemängudele,» lootis peatreener Tarmo Rüütli.
Kui liidrite klubiotsingud on lõppenud, siis lahenduse vähesele resultatiivsusele peavad leidma mängijad ise.

«Eks värava löömist annab harjutada küll, aga igapäevane töö selleks käib klubide juures. Paari koondise juures tehtava trenniga seda taset ei tõsta,» arvas Rüütli ning avaldas lootust, et keegi suudab ennast sel korral tabamusega ka tõestada.

Raudse ja kindla mänguplaaniga Sloveenia vastu läheb Eesti täna pigem ettevaatlikumalt. Väljakule minnakse peaaegu sama koosseisuga, kellega esitati mullu septembris korralik partii Itaalia vastu (eduseisust kaotati 1:2 – toim), ehk tipuründajana jookseb väljakule Sergei Zenjov, kellele sekundeerib Konstantin Vassiljev.

Sama tandemi tegutsemine viis toona mäletatavasti ka väravani.
Ainsa muudatusena on mängukeelu all oleva Sander Puri asemel algkoosseisus rohkem kaitsva orientatsiooniga Taijo Teniste.

Lisaks tugevale vastasele ootab eestlasi ka täismaja publikut. Mullu valminud Stožice areen mahutab 16 000 silmapaari ja just nii palju inimesi sinna täna ka oodatakse.

«Sloveenias on väga hea publik kodumeeskonna jaoks. Neile on see kindlasti kaheteistkümnes mängija. Meile ei ole selline rahvahulk halb, pigem huvitav,» arvas kolm ja pool aastat Sloveenias pallinud Vassiljev, kes ainsa Eesti koondislasena on sellel areenil ka varem väljakule jooksnud.

Kohalike ajakirjanike sõnul eksisteerib tänase matši eel nende jaoks siiski ainult üks võimalus ja see on võit – vastasel korral puruneks ka nende unistus püüda alagrupis 2. kohta. Tegelikult oodatakse rohkem juba teisipäevast matši Itaaliaga ning mängu Eestiga nähakse kohustusliku kolme punkti võtmisena.

Väikse paralleeli võib tõmmata ka Sloveenia ja Eesti eelmise valikkohtumise vastase Fääri saarte kodumängude pidamise poliitikaga. Kui Fääri saared viisid mängu Eestiga kehvemale staadionile, et seeläbi oma šansse parandada, on ka sloveenidel omad nipid varuks.

Eestlaste peal neid siiski ei proovita, vaid jäetakse vihavaenlase Serbia jaoks. Nimelt mängitakse viimane valikmäng serblastega Mariboris, kus on küll väiksem staadion, kuid kohalike sõnul on seal atmosfäär hoopis midagi muud kui uuel Ljubljana staadionil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles