Vikatimees kimbutab jalgpalli MMi

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korruptsioon jalgpallistaadioni ehitamisel võis viia Jimmy Mohlala mõrvani. Pildil Cape Towni staadion, mis pole sündmustega otseselt seotud.
Korruptsioon jalgpallistaadioni ehitamisel võis viia Jimmy Mohlala mõrvani. Pildil Cape Towni staadion, mis pole sündmustega otseselt seotud. Foto: AP / Scanpix

2010. aastal Lõuna-Aafrika Vabariigis toimuvaid jalgpalli maailmameistrivõistlusi korraldavaid isikuid on asunud jahtima vikatimees. Kahe päeva jooksul on loojakarja saadetud kaks ametnikku.


Lõuna-Aafrika Vabariigi jalgpalliliidu endine asepresident ning ühe võistluslinna, Mbombela valmiduse eest vastutanud Jimmy Mohlala tulistati pühapäeval oma enda kodu juures surnuks, kirjutas BBC.



Kaks meest ilmusid Mohlala maja ette, kus algas tüli võõraste valesti pargitud auto pärast. Tundmatud haarasid püstoli, tulistasid Mohlala poega põlve ja tapsid seejärel tema enda.



«Mohlala tapsid kaks tundmatut meest, kes kandsid maske. Püssimehed ootasid Mohlala kojusaabumist tema maja ees autos,» seisis pressiteates.



Mohlala kogus eelmisel aastal tuntust sellega, et paljastas MMi areenidega seotud korruptsiooniskandaali. Pole veel teada, kas mõrv oli seotud maailmameistrivõistluste korraldamisega.



Kui see peaks tõesti nii olema, siis ulatuvad sündmuse juured eelmise aasta algusesse. Nimelt süüdistas Mohlala Mbombela ehitustööde juhatajat Jacob Dladlat selles, et ehitusfirma ja selle töötajad lõikavad mitu miljonit dollarit väärt staadioni pealt isiklikku tulu.



«Pakkumisega manipuleerimine, läbikukkunud teenuseosutamine, nõukoguliikmete mõnitamine ja pidev salatsemine ning MMi puudutavaga mitte kursishoidmine,» algas  üks lause juhtumit uurinud Mail And Guardiani raportis.



Paraku tuli välja, et Dlalal ja ehitusfirmal oli tähtsaid tutvusi poliitikaringkondades ning ehkki võimul oleva Aafrika Rahvusliku Kongressi (ARK) juurdluskomitee hakkas probleeme arutama, ei jõudnud nad Dlalali süüdistamiseni – nõuti hoopis Mohlala tagasiastumist.



Mohlala mõistagi keeldus tagasi astumast ja ARK ei teadnud, mida nüüd temaga ette võtta.


Politsei kinnitas, et oleks väga vastutustundetu mõrv kohe kättemaksuks lahterdada, kuid opositsiooniparteid jällegi on kindlal veendumusel, et tegemist on poliitilise mõrvaga ja see kõik on seotud maailmameistrivõistlustega.



On aga üks põhjus, miks ei tohiks sündmust kohe MMiga seotud veretööks nimetada. Nimelt polnud Mohlala isegi patust päris puhas. Ainuüksi 2008. aastal on teda süüdistatud vägistamises, mootorsõiduki juhtimises purjuspäi ja kallaletungis.



Lõuna-Aafrika MMi korralduskomitee elas üle teisegi kaotuse. Nimelt suri seni teadmata põhjustel ka teine endine Lõuna-Aafrika Vabariigi jalgpalliliidu president Reuben Mahlalela. Temagi lahkumine on murettekitav, kuna Mahlalela kuulus samuti jalgpallikoondisi võõrustava linna Nelspruiti korralduskomiteesse.



«Reubeni surm tuli meile kõigile suure šokina,» tõdes MMi korraldava komitee täitevohvitser Jordaan. «Me nägime teda alati väga õnnelikuna ja ta ootas uut aastat pikisilmi. Nüüd, kuuldes tema äkilisest lahkumisest meie hulgast, oleme kõik väga õnnetud.»



Mahlalela liitus korraldajate meeskonnaga täiskohaga läinud aasta juulis ja temast oli raskel ajal palju abi. Samuti mängis ta suurt rolli Mbombela staadioni ehitamisel. Jor­daan tunnistas, et Mahlalela kaotamine on Nelspruiti korraldajatele suur löök.



«Tema panus Lõuna-Aafrika jalgpalli oli tohutu,» nentis Jordaan. «Tema kui Lõuna-Aafrika jalgpalliliidu presidendi ja mitmete rahvusvaheliste jalgpalliturniiride korraldaja kogemused olid hindamatud ja temast hakatakse tohutult puudust tundma.»



Lõuna-Aafrika MMi on rahvusvaheline alaliit FIFA ennegi murelapseks tituleerinud, kuid selle president Sepp Blatter ütles esmaspäeval, et plaan B-d kasutusele ei võeta – võistlust kuhugi mujale ei kolita.



«Ei ole B- ega C-plaani. Ainuke mõte on teha Lõuna-Aafrika MMist suurepärane võistlus,» sõnas Blatter. «Kui on veel kahtlejaid, siis ma kinnitan neile: 2010. aasta MM toimub ilma kahtlusteta Lõuna-Aafrika Vabariigis. Jalgpall on maailma populaarseim spordiala ja 2010 tõestab, et Aafrika suudab samuti suurvõistlust korraldada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles