Algo Kärp jättis sprindikoondise häbisse

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algo Kärp.
Algo Kärp. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nädalavahetusel Otepääl toimunud murdmaa­suusatamise Eesti meistrivõistlused pakkusid mitu üllatust, millest suurim sündis kindlasti meeste klassikasprindis.

Kui eestlastest sprinterite puhul on tihti juhtunud, et kiire eelsõidu või hea veerandfinaali järel ei jagu neil jaksu järgmisteks ringideks, siis Otepääl toimunud Eesti meistrivõistlustel kasutas seda oskuslikult ära distantsisõitja Algo Kärp. Ajasõidus Peeter Kümmelile 9,9 sekundiga kaotanud Kärp läks iga ringiga aina paremasse hoogu ja finaalis alistas ta lõpusirgel ka Kümmeli.

«Lõppresultaadiga ei saa rahul olla, kuid mingit katastroofi ma ka selles ei näe,» tõdes sprindikoondise peatreener Tanel Ojaste. «Peeter tegi hea eelsõidu ja näitas, et vorm on tal praegu hea, kuid iga sõidu järel oli näha, et ta ei taastu nii hästi enam ära.»

Erinevalt sprinteritest liikus Kärp aga tõusvas joones. «Iga sõiduga läks enesetunne paremaks ja lõpptulemus oli kõigile, sealhulgas ka mulle, suureks üllatuseks. Vorm on viimase nädala jooksul läinud selgelt paremaks,» tõdes Kärp, kuid lisas siiski, et sprinterit temast ei saa. «Minu probleem oleks selles, et ma oleksin eelsõidus liiga aeglane ja sinna MK-etappidel see võistlus jääkski.»

Pronksmedaliga pidi leppima Timo Simonlatser. Taas pidi ebaõnne kogema Kein Einaste, kes liikus finaalis kindlalt esikohal, kuid komistamine tõusul jättis ta lõpuks finaalis viimaseks. Naiste konkurentsis krooniti meistriks Piret Pormeister.

Eile jagati medaleid suusavahetusega sõidus, kus eestlastele pakkusid konkurentsi ka külalisvõistlejad. See omakorda tähendas, et Eesti meistriteks kroonitud Laura Rohtla ja Karel Tammjärv tulid üle finišijoone vastavalt kaheksanda ja viiendana.

10 + 10 km suusavahetusega sõidus edestasid eestlasi Venemaa teise ešeloni mehed Konstantin Glavatskihh, Aleksandr Utkin, Aleksandr Bessmertnõhh ja Dmitri Japarov. Tammjärv kaotas parimale külalisvõistlejale 1.16,6, hõbemedali teeninud sprindimeister Kärp 1.27,4 ja pronksi saanud Raido Ränkel 1.51,1.

«Arvan, et venelaste osalemine Eesti meistrivõistlustel oli igati positiivne. Siis näeb ka enda koha ära. Kindlasti võiks igal aastal olla külalisvõistlejaid,» sõnas suusavahetusega sõidus neljanda koha saanud Aivar Rehemaa, kes jäi mäletatavasti haiguse tõttu kõrvale Otepää MK-etapist. «Praeguseks olen saanud kaheksa päeva trenni teha ning enesetunne oli raske ja tempo käis minu jaoks üle jõu, kuid sain ühe hea kõva pingutuse. Järgmise MK-stardi teen kahe nädala parast Nove Mestos, kus 30 km klassikasõidus võiks üritada ka punktikohale jõuda.»

«Kindlasti oleks tahtnud, et meie meeste kaotus oleks venelastele väiksem olnud. Ise mõtlesin, et klassika poolel suudetakse võrdsemalt sõita, kuid vabatehnikas oli tendents isegi positiivsem,» lisas Eesti suusakoondise peatreener Raul Olle.

Naiste konkurentsis väljaspool arvestust kaasa teinud sportlastest oli oodatult parim poolatar Justyna Kowalczyk, kellele järgnes kuus venelannat. Teisena üle finišijoone tulnud Irina Hazova kaotas talle 57,7 sekundiga ja kolmandaks tulnud Valentina Novikova 58 sekundiga. Eesti meistrivõistluste arvestuses jõudsid Rohtla kõrval poodiumile Pormeister ja Triin Ojaste. Rohtlal kogunes 5 + 5 km pikkusel distantsil Kowalczykule kaotust 2.07,2.

Sel nädalal jätkub suusatajate hooaeg MK-etappidega Venemaal, kus neljapäeval on Moskvas kavas vabatehnikasprint ja nädalavahetusel Rõbinskis distantsisõidud.

SUUSATAMINE
Eesti meistrivõistlused
Naised

Sprint (kl): 1. Piret Pormeister, 2. Triin Ojaste, 3. Heidi Raju, 4. Laura Rohtla, 5. Adeele Arnek, 6. Kati Tammjärv.
5 + 5 km (suusavahetus): 1. Laura Rohtla 27.32,5, 2. Piret Pormeister +15,6, 3. Triin Ojaste +24,3, 4. Tatjana Mannima +1.12,5, 5. Eveli Saue +1.17,0, 6. Heidi Raju +1.18,7.
Mehed
Sprint (kl): 1. Algo Kärp, 2. Peeter Kümmel, 3. Timo Simonlatser, 4. Anti Saarepuu, 5. Raido Ränkel, 6. Keim Einaste.
10 + 10 km (suusavahetus): 1. Karel Tammjärv 52.45,2, 2. Algo Kärp +10,8, 3. Raido Ränkel +34,5, 4. Aivar Rehemaa +1.34,4, 5. Eeri Vahtra +2.05,3, 6. Morten Priks +2.05,6.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles