Selgus majas: Kui Serbia kaotab Iisraelile, piisab Eestile minimaalsest võidust

Peep Pahv
, Sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti korvpallikoondis sai ühe kõigi aegade vägevaima võidu, kui EM-valiksarjas alistati kodus 88:81 korvpalli suurriik Serbia.
Eesti korvpallikoondis sai ühe kõigi aegade vägevaima võidu, kui EM-valiksarjas alistati kodus 88:81 korvpalli suurriik Serbia. Foto: Toomas Huik

Korvpalli EM-valikturniiril on tekitanud palju segadust edasipääsu süsteem. Teadupärast pääsevad finaalturniirile iga alagrupi kaks paremat ning lisaks neli paremat kolmanda koha omanikku.

Siiani valitses arvamus, et Eesti peab kolmandana lõpetamiseks lootma, et Iisrael alistab võõrsil Serbia ning ise alistama samal ajal Islandi. Selleks, et kolmandate kohtade võrdluses edasi pääseda, tulnuks seda teha 73 punktiga. Arvutus tugines teadmisele, et ainasas kuueliikmelises A-alagrupis, kus mängib ka Eesti, arvestatakse viimase koha meeskonnaga peetud mängud võiduprotsendi arvutamisel maha.

Tegelikult on aga olukord teine. Eesti koondise mänedžer Keio Kuhi sai eile FIBAst kinnituse, et tegelikult lähevad võiduprotsendi arvestusse ka kuuenda koha saanud meeskonnaga peetud kohtumised. See tähendaks aga automaatselt seda, et Islandi alistamisel ükskõik millise skooriga, oleks Eestil võiduprotsent edasipääsuks piisav.

Kuid samas ei maksa unustada, et selline arvestus saab oluliseks vaid siis, kui juba edasipääsu kindlustanud Iisrael saab võõrsil jagu Serbiast. Sellisel juhul oleks järjetsus selline:  1. Montenegro, 2. Iisrael, 3. Eesti, 4. Serbia. 

«Seni teadsime samuti esialgset varianti, kuid laupäeval ilmus FIBA kodulehele info, mida keegi edasipääsuks vajab. Selle põhjal hakkasimegi uurima ja saime kinnituse, et tegelikult lähevad arvesse kõik mängud,» rääkis Kuhi. «Ilmselt saadi aru, et esialgne süsteem on ebaõiglane. Niigi on meie alagrupi meeskondi karistatud suurema arvu mängudega.»

Eesti – Island ja Serbia – Iisrael vahelised kohtumised peetakse teisipäeval.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles