Yokozuna Asashoryu võidakse erru saata

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka endist yokozuna't Asashoryu'd on kahtlustatud kokkulepetes
Ka endist yokozuna't Asashoryu'd on kahtlustatud kokkulepetes Foto: SCANPIX
4.veebruaril toimuval uue Jaapani Sumoliidu (Nihon Sumo Kyokai) direktorite nõukogu avaistungil tuleb arutlusele väga ebameeldiv küsimus – yokozuna Asashoryu karistamine.

25.jaanuaril sai Asashoryu sumoliidu presidendilt oyakata Musashigawa’lt avalikus kohas ebaväärika käitumise eest suulise noomituse, kuid juba järgmisel päeval ilmnesid 16.jaanuaril toimunud intsidendiga seoses uued asjaolud, mis näitavad mongoli vägilast hoopis näotus valguses.

29.jaanuaril oli oyakata Musashigawa’l 20-minutiline vestlus yokozuna valimise komitee esimehe härra Tsuruta’ga, kes Tokyo sumotemplist väljudes lausus ajakirjanikele: «Ma pole kindel, et seekord piirdub karistus ajutise võistluskeeluga.»

On selgunud, et püüdes oma ülemust kaitsta, Asashoryu mänedžer lihtsalt valetas. 16.jaanuaril kella 4 paiku hommikul ei sattunud Tokyo lõbustusrajoonis Roppongi suure mongoli rusika ette mitte tema, vaid hoopis restorani omanik, kes tuli oma õnnetuseks välja tänavale, et kallist külalist koju saata. Millestki ärritunud Asashoryu lükkas 38-aastase mehe oma autosse ning hoidis teda seal mõne aja kinni.

Lühikese «vangistuses» viibimise tulemusena tekkis lõbustusasutuse peremehel ninaluu murd. Kannatanu vaikis kümme päeva, lootes Asashoryu’lt vabandust ja kompensatsiooni moraalse kahju eest, kuid seda ei tulnud. Hatsu-basho lõppedes kirjutas ta politseile avalduse.

Jaapani Sumoliidu põhikirjas on öeldud, et suuremaks karistuseks, kui ajutine diskvalifitseerimine, on reitingutabelis (banzuke) alandamine või vallandamine. Nagu teada ei saa aga yokozunat alandada ozekiks või veelgi madalamale. Seega võib härra Tsuruta vihjest välja lugeda, et Asashoryut ähvardab vallandamine ehk erru saatmine.

30.jaanuaril hakkas Dolgorsuren Dagvadorj tegutsema. 29-aastase mongoli treener oyakata Takasago teatas kiiresti sumoliidu presidendile oyakata Musashigawa’le, et konfliktsituatsioon on lahendatud ja kannatanu on andnud lubaduse oma avaldus tagasi võtta.

Pole sugugi võimatu, et restorani omanik võtabki muljuda saanud nina pärast süü endale, kuid juhtum on saanud juba nõnda suure ühiskondliku kõlapinna, et Asashoryu ei saa pääseda vaid järjekose noomitusega. Tal tuleb vastust anda kaklemise ja valetamise eest.

Kaks ja pool aastat tagasi diskvalifitseeriti Asashoryu kaheks suurturniiriks palju väiksema eksimuse eest. Siis karistati teda karmilt selle eest, et pettusega pani oma ülemused ja kolleegid ebamugavasse olukorda. Olles trauma tõttu vabastatud ametlikest sumo propageerimise üritustest (jungyo), mängis ta Ula-Batoris jalgpalli. Kõik olid ju veendunud, et vägilane parandab kodumaal oma kallihinnalist tervist.

Täna valitud uuel direktorite nõukogul tuleb teha väga raske valik. 21. sajandi kõige kuulsama ja tituleerituma rikishi erru saatmine kahandaks tõsiselt sumo populaarsust. Ollakse arvamusel, et profisumo kaotaks kuni 30 protsenti publikust.

Kui aga karistus osutub liialt leebeks, ütlevad kindlasti oma kaaluka sõna sekka Yokozuna Valimise Komitee liikmed. See on ühikondlik organisatsioon, kellele on antud volitused otsustada yokozunade ja ozekide saatuse üle. Piisab kahest kolmandikust häältest, et soovitada Asashoryul anda errumineku avaldus ja see soovitus kuulub vastuvaidlematule täitmisele.

Profisumo ajaloos on varem erru saadetud kaks yokozunat. 1949 aastal sunniti lahkuma yokozuna Maedayama ja1987 aastal saadeti erru 60. Yokozuna Futahaguro.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles