Touri direktor: Armstrong peab auhinnarahad tagastama

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tour de France'i direktor Christian Prudhomme pressikonverentsi andmas.
Tour de France'i direktor Christian Prudhomme pressikonverentsi andmas. Foto: SCANPIX

Tour de France’i direktori Christian Prudhomme’i arvates peaks dopingutarvitamises süüdi mõistetud jalgrattur Lance Armstrong maksma tagasi kõik auhinnarahad, mis ta seitsme Prantsusmaa velotuuri esikoha eest teenis.

Rahvusvaheline jalgrattaliit (UCI) otsustas eile kinnitada USA Anti-Dopingu Agentuuri (USADA) Armstrongile määratud karistuse, mille kohaselt kustutati kõik tema tulemused alates 1998. aasta 1. augustist, sealhulgas ka seitse Tour de France’i esikohta, lisaks kehtestati talle eluaegne võistluskeeld. USADA avalikustas eelmisel nädalal 1000-leheküljelise raporti, kus kirjeldatakse detailselt, kuidas Armstrong vedas läbi aegade keerukaimat dopinguskeemi.

Reedel otsustab UCI, kas Tour de France’i esikohad ja auhinnarahad määratakse nüüd kellelegi teisele. Touri direktori Christian Prudhomme’i arvates peaksidki 1999.-2005. aasta Prantsusmaa velotuurid võitjata jääma ning Armstrong peaks auhinnarahad tagastama, vahendab Telegraph.

«Ametliku otsuse teeb muidugi UCI, aga meie arvates peaksid selle perioodi tuurid jäämagi võitjata,» sõnas Prudhomme. «UCI reeglid on kindlad: kui rattur diskvalifitseeritakse, peab ta auhinnarahad tagasi maksma.»

41-aastaselt Armstrongilt nõuab raha tagasi ka kindlustusfirma SCA Promotions, mis maksis talle Tour de France’i võitude eest 7,5 miljonit dollarit. Algselt polnud firma nõus Armstrongile preemiat maksma, kuna uskus, et ameeriklane jõudis võitudeni tänu keelatud ainetele, kuid Armstrong kaebas nad kohtusse ja kohus määras, et SCA Promotions peab talle maksma preemiana ette nähtud 5 miljonit dollarit ning lisaks intressidena veel 2,5 miljonit dollarit.

«Temast on kohatu seda preemiaraha endale jätta ja me nõuame seda raha tagasi, oleme valmis ka kohtusse minema,» sõnas SCA Promotionsi advokaat Jeff Tillotson.

Rahvusvaheline Olümpiakomitee otsustab pärast UCI reedest kohtumist, kas Armstrongilt võetakse ka 2000. aasta Sydney olümpial võidetud pronksmedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles