Eestlastelegi rõõmu toonud Torino OMi dopinguproove hakatakse uuesti testima

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dopinguproov
Dopinguproov Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) hakkab uuesti testima 2006. aasta Torino olümpiamängude dopinguproove.

Kuna peagi möödub Torino OMist kaheksa aastat (dopinguproove võib uuesti testida kaheksa aasta jooksul ja kui kordustest osutub positiivseks, siis sportlane diskvalifitseeritakse), siis on kätte jõudnud viimane aeg, et toonaseid patuseid veel avastada.

ROKi meditsiinikomisjoni esimees Arne Ljungqvist rääkis AP-le, et toonaseid dopinguproove analüüsitakse nüüd tunduvalt kaasaegsema tehnikga, kui seda sai teha 2006. aastal ja seega on võimalik avastada proovides keelatud aineid, mis toona olid veel avastamatud.

Kui mõne sportlase proov peaks osutuma positiivseks, siis tema tulemus tühistatakse ja medalistidel tuleb tagastada ka oma autasud. «Me ei jäta ühegi sportlase proovi kõrvale,» märkis Ljungqvist.

Eelmisel aastal testis ROK 2004. aasta Ateena olümpiamängude dopinguproove uuesti ja nii avastati viis dopingupatust ning teiste seas oli ka kuulitõukes kuldmedali võitnud ukrainlane Juri Bilonog.

2006. aasta Torino OM oli mäletatavasti äärmiselt edukas ka Eestile ning seega testitakse kindlasti uuesti ka mitme Eesti sportlase dopinguproove.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles