Fenomenaalne ja värvikas veerandsajand saab lõpu

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sir Alex Ferguson tähistamas tänavust Premier League’i võitu. See jääb legendi viimaseks karikaks ManU peatreenerina.
Sir Alex Ferguson tähistamas tänavust Premier League’i võitu. See jääb legendi viimaseks karikaks ManU peatreenerina. Foto: Reuters/ScanPix

26 hooaega, 38 võidetud karikat, 104 ostetud mängijat, 1500 mängu peatreenerina – need numbrid jäävad maha sir Alex Fergusonist, kui ta paneb tänavuse hooaja järel maha Manchester Unitedi peatreeneri ameti.

1986. aastal ManU juhendajaks asunud Ferguson on seejärel vorminud Unitedist Inglismaa edukaima klubi ja mehe ülipikk karjäär ühes klubis on teeninud imetlust üle maailma. Juba aastaid on uuritud, millal legendaarne šotlane oma ameti maha paneb – eile hommikul teatas ta nüüd ametlikult, et tänavune hooaeg jääb talle viimaseks. Vaatamata pidevatele spekulatsioonidele oli siiski paljude jaoks tegemist üsnagi ootamatu otsusega – igatahes jalgpalliajaloos saab üks väärikas peatükk nüüd lõpu.

Punaste kuradite juurest ei kao legendaarne šotlane siiski kuskile, vaid temast saab klubi direktor ja saadik. «Olen loobumise peale palju mõelnud. Praegu on õige aeg,» teatas 71-aastane šotlane eile hommikul. «Minu eesmärgiks oli amet üle anda olukorras, kus klubi on heas seisus ja ma arvan, et sain sellega hakkama. Liiga võitnud meeskonna kvaliteet ja meeste vanused on sellised, et tiim võib edulainel jätkata.»

Mälestusväärne aasta 1999

Värvika inimesena on Ferguson suutnud jalgpallimaailmas pidevalt kõneainet tekitada ja nagu ta on varasemalt tunnistanud, siis oma suurima eesmärgi suutis ta ManU peatreenerina täita. Kui šotlane asus 1986. aastal klubi peatreeneriks, oli Manchesteri tiimil ette näidata «vaid» seitse meistritiitlit ja viimane võit pärines 1967. aastast. Praegu ollakse 20 tiitliga Inglismaa edukaim klubi ja möödutud on ka 18 karikat omavast Liverpoolist. «Minu suurimaks eesmärgiks oli Liverpool nende kuradi õrrelt maha lüüa. Te võite selle ka ära trükkida,» on Fergusoni üks legendaarsemaid vastuseid ajakirjanikele.

ManU ja nimeka šotlase edule tagasi vaadates ei saa loomulikult üle ega ümber aastast 1999, kui Meistrite liiga finaalis löödi Müncheni Bayerni võrku lisaminutitel kaks väravat ja võeti üheks kuulsaimaks kujunenud finaalis 2:1 võit. «Ma ei suuda seda uskuda. Ma ei suuda seda uskuda. Jalgpall. Kurat küll,» võttis Ferguson kokku jalgpallimaailma ühed fenomenaalsemad minutid.

Moyes asub ametisse?

Karmi käe poliitika poolest tuntud šotlane on suutnud oma pika ja ülieduka karjääri jooksul tülli minna nii mõnegi mängijaga, kuid samas on ta olnud isakujuks paljudele noortele palluritele ning ta ei ole kunagi pidanud paljuks võidelda oma mängijate heaolu eest nii platsil kui ka selle kõrval. «Suur tänu kõige eest, Boss,» teatas aastatel 2003–2009 ManUs mänginud Cristiano Ronaldo eile Twitteris.

Sarnase hooga, nagu on spekuleeritud Fergusoni võimaliku taandumise üle, on talle otsitud ka võimalikku mantlipärijat. Kui viimaste aastate jooksul on meediast eelkõige läbi käinud Pep Guardiola ja Jose Mourinho nimi ja Mourinhot peeti ka eile üheks suuremaks kandidaadiks, saab põletav küsimus Briti meedia teatel vastuse juba täna õhtul, kui ManU nimetab ametlikult klubi järgmiseks peatreeneriks Fergusoni kaasmaalase David Moyesi.

Ferguson on praegu pikimalt ametis olnud Premier League’i peatreener, kuid ka Moyesi CV on selles vallas üsna muljetavaldav. Nii on ta Evertoni tüüri juures olnud 12 hooaega ja Inglismaa kõrgliigas on see Fergusoni ja Londoni Arsenali juhendaja Arsene Wengeri kõrval kolmas tulemus. Lisades siia juurde, et Moyesi leping Evertoniga lõppeb käimasoleva hooajaga ja ManU on klubi, kus hinnatakse stabiilsust ja pühendumist, tundub kõik justkui iseenesest paika loksuvat. Abitreeneriks peaks aga saama tänavuse hooaja järel jalgpallisaapad varna riputav endine Unitedi ja praegune Evertoni kaitsja Phil Neville.

Sir Alex Ferguson

Sündinud: 31.12.1941

Sünnipaik: Glasgow

Treenerikarjäär:

•    1974 East Stirlingshire

•    1974–1978 St. Mirren

•    1978–1986 Aberdeen

•    1985–1986 Šotimaa koondis

•    1986–2013 Manchester United

Karikad Manchester Unitediga

•    Inglismaa meistri tiitleid: 13

•    Inglismaa karikaid: 5

•    Inglismaa liigakarikaid: 4

•    Superkarikas: 10

•    Meistrite liiga: 2

•    Karikavõitjate karikasari: 1

•    UEFA Superkarikas: 1

•    Maailma klubide karikas: 2  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles