Businessweek: Valge Maja ei välista Sotši OMi boikoti, aga see on väga halb idee

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Kuigi USA pole veel Sotši olümpiamängude boikoteerimist välistanud, peab Businesweek.com seda äärmiselt halvaks ideeks.

Portaal meenutab ajalugu ja märgib, et kõige suuremat kasu lõikaks USA boikotist korraldajamaa Venemaa.

1980ndal aastal käskis USA president Jimmy Carter boikoteerida Moskvas peetud suveolümpiamänge, 1984. aasta Los Angelese olümpiamängude ajaks võttis samasuguse otsuse vastu Nõukogude Liit, kes jättis oma atleedid Ameerika Ühendriikidesse saatmata. Mõlemad otsused mängisid toona just korraldajate kätte parimad kaardid. USA võitis Los Angeleses 174 medalit, mis on ajaloos paremuselt teine näitaja Nõukogude Liidu Moskvas võidetud 190 medali järel.

Kuigi Businesweeki sõnul pole Venemaa enam nii võimas spordiriik nagu oli Nõukogude Liit, mängiks USA boikott neile taas mitmeid medaleid kätte. 2010. aastal Vancouveris peetud OMil võitis Venemaa vaid kolm kuldmedalit, mida peeti toona rahvuslikuks häbiks, USA sportlased said seevastu kaela üheksa kulda. President Vladimir Putini ja Venemaa jaoks oleks võit seegi, kui pisarsilmsed USA sportlased ei saaks sügaval Venemaal poodiumi kõrgeimal astmel kuulata USA rahvushümni.

Lisaks oleks USA boikott valusaks hoobiks telejaamale NBC, mis ostis korraldajatel 775 miljoni dollari eest ülekandeõigused. Juba Vancouveris jäi NBC 200 miljoniga miinusesse, kuid ameeriklaste mitteosalemisel oleks kahju kordades suurem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles