EMi palavik haarab võrkpallikoondist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: PM

Eile said Eesti võrkpallurid rahulikult hinge tõmmata ning kanged ihu­liikmed treeningmängus soojaks rabeleda. Homme alustavad nad ajaloolist EM-finaalturniiri.



Eile õhtul pidas koondis Istanbulis treeningmängu kohaliku Galatasaray meeskonnaga, kes lõpetas mulluse koduliiga hooaja kuuenda kohaga. Eestlased jäid kohtumises kindlalt peale 3:0.

«Mängu oli hädasti vaja. Viimane kohtumine, kus kohtunik vilistas, oli Võru turniir. Vajasime väheke tugevamat vastast juba mängutunnetuse pärast,» tõdes võrkpallikoondise peatreener Avo Keel. «Kõigil oli natuke krobeline mäng, aga järjest paremaks läks.»

«Mäng oleks võinud veidi parem olla, vastane tegi alguses hirmsalt palju vigu, nii et mänguks ei saanudki minna,» leidis aga meeskonna kapten Kert Toobal ning tunnistas, et esmaspäevane puhkusepäev andis kergelt tunda. «Rütmi leidmine võttis aega. Sõidupäev oli vahel ja esimesed kokkupuuted palliga on seejärel sellised nagu nad on – mitte just kõige paremad.»

Nõmmsalu veab vapralt välja


Eelmisel nädalal säärelihast vigastanud nurgaründaja Jaanus Nõmmsalu tegi eile esimese tõsisema treeningu ja kinnitas, et jalg veab võistluskohtumistel välja küll. Tema on igal juhul võitlusvalmis.

«Jalg just terve pole, aga läheb paremaks – mängida kannatab. Kui treenerid ütlevad, siis annan ainult minna,» sõnas Nõmmsalu kindlalt. «Eks ta annab tunda, aga kui lihas soojaks saab, siis on enam-vähem. Väike valu käib asja juurde, see on niikuinii kogu aeg taustaks.»

Treeningkohtumises Galatasarayga sai Nõmmsalu asemel korralikult kätt proovida nurgaründaja Eerik Jago, kes suve esimesel poolel pere täienemise tõttu koondise tegemistest kõrvale jäi.

«Tunnen ennast järjest paremini, aga eks tõelised mängud näitavad, mis vorm tegelikult on. Viriseda pole midagi,» selgitas Jago, kuid lisas, et pikem suvi on mõistagi oma jälje jätnud: «Mingil määral see ikka mõjutas, kuid samade meestega on koondises juba aastaid koos mängitud.»

Täna peavad treenerid 14st kaasa sõitnud mängijast välja valima 12, kes homme nimeka Vene koondise vastu võistlustulle asuvad. Kaks meest peavad EM-finaalturniiri avakohtumist paraku tribüünilt jälgima. Keel tunnistas aga, et rasket otsust pole nad veel langetanud. «Vara öelda. Meil pole väga suurt muret. Tähtis on see, et need mehed, kes kasutada on, need ka mängiksid,» selgitas ta.

Aasia külastamine


Veel esmaspäeval kinnitasid mitmed mängijad, et võrreldes teiste rahvusvaheliste turniiridega ei erinenud EM-finaalturniirile saabumine kuigi palju. Eilne tõi aga väikese muudatuse. Võrkpallurid kolisid juba hommikul ametlikku võistluse hotelli ning finaalturniiri melu hakkas vaikselt koitma.

«Kuna hotellis oleme tasapisi hakanud kõrge klassiga vastaseid nägema, siis ikka tuleb selline tunne peale, et nüüd oleme suuremal turniiril kui tavaliselt. Aga see käib asja juurde ja on muidugi hea,» rõõmustas Jago.

«Lõunasöögilauas oli näiteks Itaalia ja Bulgaaria kohal,» lisas Toobal.
Sportlaste päeva põnevaimaks osaks kujunes aga pikk sõit õhtusele treeningule. Nimelt pidid eestlased sõitma teise linna otsa üle Bosporuse silla, mis eraldab Euroopat Aasiast. Kuigi mehed tõdesid, et mingit erilist muudatust nad ei täheldanud, räägiti «Aasias käigust» veel tükk aega.

«Ületasime kuulsa Euroopa ja Aasia piiri tänasel päeval lausa kaks korda,» teatas Toobal.
«Käisime Aasias. Täitsa sama tunne oli,» lisas Nõmmsalu muheledes. «Ega muud põnevat siin polegi, ikka tavaline sportlik rutiin.»

Jago seletas märksa lahkemalt, et sõit oli omaette elamus. «Igal juhul oleme aru saanud, et see on ikka väga suur linn,» jätkas ta naerdes.

Sellega seoses tegi aga väikese valearvestuse ka koondise loots, kes vahemaid ilmselgelt alahindas. Õhtusele EM-finaalturniiri riikide esindajate koosolekule jõudis Keel paraja hilinemisega.

Täna alustavad koondislased päeva juba varahommikul. Ametlik treening võistlussaalis algab kell 8.30. Nii mõnelgi mehel võttis mõte nii varakult trenni minekust nina krimpsu. «Mis seal ikka. Samas pärast saab puhata terve päeva,» sõnas Nõmmsalu ning lisas, et asjal on veel teinegi positiivne külg: «Võib-olla õnnestub fännidega pärast veel kokku saada.»

Koondislasi oodatakse toetama ligi 200 pöidlahoidjat Eestist. Nende hulgas on ohtralt ka mängijate sõpru, tuttavaid ja sugulasi.

Võrkpalli EM Türgis

3.–13. september, Izmir ja Istanbul

Ajakava
3.–6.09. eelringid
8.–10.09. vahegrupid
12.09. poolfinaalid
13.09. finaal

Turniiri süsteem
Neli alagruppi – A- ja C-grupp mängivad Izmiris,
B- ja D-grupp Istanbulis

Iga grupi kolm paremat pääsevad vahegruppi, omavahelised tulemused võetakse kaasa.

Mõlema vahegrupi (üks Izmiris, teine Istanbulis) kaks edukamat edenevad poolfinaali.
Eesti on B-grupis koos Venemaa, Hollandi ja Soomega
A-grupp: Poola, Prantsusmaa, Saksamaa, Türgi
C-grupp: Hispaania, Sloveenia, Slovakkia, Kreeka
D-grupp: Bulgaaria, Serbia, Tšehhimaa, Itaalia

B-grupi ajakava
3.09. 15.00 Eesti – Venemaa, 20.00 Holland – Soome
4.09. 17.30 Soome – Holland
5.09. 15.00 Venemaa – Holland,
20.00 Soome – Eesti
6.09. 17.30 Venemaa – Soome

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles