Piiroja andnuks parima tiitli Vassiljevile

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljas järjestikune Eesti parima jalgpalluri tiitel tuli Raio Piirojale üllatusena.
Neljas järjestikune Eesti parima jalgpalluri tiitel tuli Raio Piirojale üllatusena. Foto: Toomas Huik

Üllatus või mitte, kuid Eesti vutifännide suur lemmik, rahvusesinduse kapten Raio Piiroja pälvis aasta jalgpalluri auhinna. Ise oleks ta auhinna siiski ühele teisele mehele loovutanud.



«Kuni selle hetkeni, kui Fredrikstadiga Norra esiliigasse kukkusime, tundsin end väga kindlalt. Siis aga tuli kahtluseuss sisse,» tunnistas Piiroja. «Aga nagu öeldakse: lõpp hea, kõik hea.»

Eelmisel hooajal koondise kapteniks tõusnud Piiroja on kindlalt oma kohta hoidnud, kuid tänavuse auhinna oleks ta andnud selle aasta sooritustega tõeliselt silmapaistvalt esinenud abikaptenile, Lendava Nafta ja Eesti mängujuhile Konstantin Vassiljevile.

«Vassiljev hakkas järsku jube hästi mängima ning ausalt öeldes arvasin, et just tema valitakse,» tunnistas Piiroja.

Piirojal on koduse parima mängija tiitleid juba neli ning paratamatult tekib küsimus, kas tunnustatud saada on üldse enam eriline tunne. Sel hooajal hoolimata väljalangemisest ka Norra liiga silmapaistvamaks kaitsjaks valitud Piiroja sõnul on kõik, eriti kodused äramärkimised meeldivad. Ja kõik on omamoodi erilised.

Tõelise liidri roll


«Sel aastal on koondises mulle liidriroll langenud ja tegelikult olen üsna stabiilselt mänginud, mis kogenud mängija puhul ongi tähtis,» arvas Piiroja.

Kokku teenis Piiroja 46 ankeedile vastanuilt 90 punkti, millega ta kogus 30 silma rohkem kui teiseks valitud Vassiljev. Kolmas oli Ragnar Klavan (Alkmaar) 53 ja neljas Sergei Pareiko (Tomski Tom) 52 punktiga.

Tõsiasi, et ülejäänud kohtadele käis kõva rebimine, tuleb Piiroja sõnul siinsele jalgpallielule ainult kasuks, ja keskkaitsja kinnitas veel kord varasemaid sõnavõtte – Eesti jalgpall on tõusuteel. Seda näitavat edukas esinemine MM-valikmängudes ja ka näiteks noortekoondiste tasemetõus.

Ihkab suurturniirile


«Me saime kodus sel aastal ainult kaks kaotust – MM-valikmängus Bosnia ja Hertsegoviinalt ning Brasiilialt. Sellist aastat annab järele teha,» arvas Piir­oja, kes kiitis ka järelkasvu. «Omal ajal ei suudetud noorte satsides üldse söötu lükata, kuid nüüd mänge nähes näed, et noored on enesekindlad ja tehniliselt head.»

Mis puutub tulevikku, siis Piiroja arvates tuleb eestlastel loota, et detsembris loositav EM-valikgrupis õnn sinisärklasi soosib, kuna Piiroja pole veel lõplikult maha matnud mõtet saada oma karjääri jooksul ka rahvusvahelisel suurturniiril mängida.

«Viimane valikgrupp oli meil kindlasti kõige tugevam. Loodame, et järgmisel loosimisel naeratab õnn meile rohkem ja suudame võidelda pääsu eest finaalturniirile või play-off’i,» teatas Piiroja.

Kas see, et üks mees riigi parima tiitli juba neljandat aastat järjest võitis, on hea või halb, on raske öelda, kuid igal juhul arvab Piiroja, et järgmisel aastal võib tal võitmine veel raskem olla.

«Mina panustaksin Klavanile,» ütles Piiroja. «Ta võitis juba sel aastal Hollandi meistri tiitli ja kui ta poleks teises pooles pingile taandunud, siis võtnuks ta ka selle aasta auhinna.»

Piiroja naine kehastus prohvetiks

Eesti parima jalgpalluri tiitli võitnud Raio Piiroja tulevik on endiselt ebaselge. Kuigi esiliigasse langenud Fredrikstadi ta ei jää, pole uut klubi veel leitud. Küll aga on Piiroja hetkel veel Fredrikstadi palgal: nimelt fikseerisid norralased läbirääkimiste tulemusena Piiroja müügihinna, mis võimaldab tal kuni märtsini klubi otsida.

«Praegu on ka jalgpallis masu-aeg ning uue töö leidmine pole lihtne,» kinnitas Piiroja, kelle sõnul tegeleb asjaga edasi agent Tarmo Lehiste.

Juba käivad kuulujutud, et Eesti koondise kaptenist on huvitatud endine Enar Jäägeri klubi Aalesund. Kõlakaid on tulnud ka Türgist, kuid need poleks Piiroja lemmikud.
«Hea meelega ei jätkaks Norras ja Türki ka ei tahaks,» ütles ta.

Tegelikult on Piiroja kurb, et Fredrikstadi karjäär nõndaviisi lõppes. Samas on Piiroja abikaasa Marje juba ammu öelnud, et Norrast lahkumiseks on Raiol vaja väga mõjusat põhjust.

«Naine on ammu öelnud, et mul on Fredrikstadist lahkumiseks vaja lihtsalt tõuget,» ütles Piiroja. «Fredrikstadist on raske lahkuda, kuid esiliigas ei taha ka kohe kuidagi pallida. Mine tea, milleks see hea oli.» (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles