Kõva töö ja suur tahe kandsid Jane Trepi medalini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile medali võitnud Jane Trepp ujub ka homme finaalis.
Eile medali võitnud Jane Trepp ujub ka homme finaalis. Foto: Reuters/ScanPix

Treener Tiit Reiter istus tugitooli, võttis tassikese teed ja asus lühirajaujumise EMi vaatama. Naiste 50 meetri rinnuliujumise finaali ajal kargas mees püsti, hõõrus silmi ja röökis oma hääle ära.



Ta ei uskunud seda, mida nägi. Ta ei uskunud ka üheksa aastat tagasi oma õnne, kui treeningule tuli tollal 12-aastane sihvakas tütarlaps, kellel silmad põlesid. Kes tahtis alati endast tugevamatega ujuda ja kes tahtis – maksku, mis maksab – võita. Reiter nägi juba siis, et selles tüdrukus on sisu. Ta nägi, et temas on peidus heatahtlik röövel.



Ometi valmistas seesama tüdruk eile oma treenerile suure üllatuse. Üllatuse, mille Reiter liigitab ulme valdkonda. 21-aastane Jane Trepp sai lühirajaujumise EMil 50 meetri rinnuliujumises 29,82ga teise koha.



Ta võitis hõbemedali, ta võitis 52 konkurenti ja eelkõige võitis ta iseennast. Vähem tähtis pole seegi, et ta uuendas iga ujumisega Eesti rekordit, kärpides sellest lõpuks ligi poolteist sekundit. Kuidas on see võimalik?



«Muud valemit polegi kui suur tahe ja kõva töö. USAs harjutamine sobib mulle. Ma ei oska midagi rohkemat lisada,» sõnas Trepp, kes jäi 14 sajandikuga alla vaid poolfinaalides kiireima aja ujunud hollandlannale Moniek Nijhuisile.



Valus aeg


Veel kümme meetrit enne lõppu hoidis eestlanna liidripositsiooni. Ometi polnud see kaotatud kuld, vaid võidetud hõbe. Seetõttu ei kahetse Trepp midagi. «Ma ei mõtle oleksitele ja ei hakka negatiivsete asjadega oma pead vaevama. See oleks nii mõttetu. Hõbemedal täitis mu lootused rohkem kui küllaga,» sõnas Trepp.



Tegelikult polnud täiskasvanute EMil finaali jõudmine Trepi jaoks sugugi mitte esmakordne. 2003. aastal üllatas ta kõiki, kui pääses kõigest 15-aastasena Dublini EMil mitmel alal finaali. Samal aastal võitis ta juunioride EMil Glasgow’s pronksi. Aasta hiljem kordas ta juunioride EMil pronksivõitu, ent lootus täita olümpianorm purunes.



Pärast seda kaduski ta paariks aastaks areenilt. Tekkis ülekoormus, käevigastus ja lootusetus… Peaaegu kaks aastat tammus ta lihtsalt paigal. «See oli väga raske aeg. Kui tagasi mõtlen, siis ei saagi aru, kuidas ma selle üle elasin,»


meenutas Trepp ja lisas: «Sisemuses ei kartnud ma kunagi, et võiksin ujumisest loobuda. Ma pole allaandja tüüp. Ma poleks end kunagi niimoodi alt vedanud.»



2007. aastal sõitis Trepp USAsse Lousiana ülikooli tudee­rima ja hakkas end vaikselt üles töötama. Ta treenis tugevamini kui kunagi varem ja hakkas endasse taas uskuma.



Tänavu suvel märkas treener Reiter juba sootuks teistsugust Treppi kui tavaliselt. Ta nägi, et vana õpilane on tagasi. Ta nägi, kuidas Trepi silmad taas särasid…



«Jane harjutas taas rõõmuga! Seda oli juba suvel näha, et ta suudab ujumist jälle nautida,» sõnas Reiter.



Aljand finaalis


Matialaverlikult võiks öelda, et Eesti ujumiskoondise saak polnud paha. Ühtekokku tegid eestlased 12 starti, püstitasid kümme isiklikku rekordit ja seitse Eesti rekordit.



Lisaks Trepile jõudis finaali ka Martti Aljand, kes 100 meetri rinnuliujumises pääses kuuenda ajaga tänasesse finaali. Poolfinaalis märgiti tema ajaks 57,58, mis ühtlasi on ka Eesti rekord. «Martti tegi võimsa üllatuse! Sellist aega ei osanud meist keegi oodata,» sõnas Aljand.



Aljand parandas koos koolikaaslase Martin Liivamäega ka 200 meetri kompleksujumises Eesti rekordit enam kui sekundiga, ent edasi ei jõudnud. Aljand läbis distantsi 1.56,99ga ja Liivamägi 1.57,02ga, kuid need tulemused andsid kõigest 19. ja 20. koha.



Andres Olvik läbis 200 m selili 1.56,71ga ning sai 24. koha. Johan Rohtla sai samal distantsil ajaks 2.01,11, teenis 33. koha.



Kätlin Sepp parandas Eesti rekordit 100 m seliliujumises kahe sajandikuga – 1.01,13 – ja sai 37. koha. Annika Saarnak ületas 100 m vabaltujumises kümnendikuga Jana Kolukanova Eesti rekordi, sai ajaks 54,78 ja 33. koha.



TABLOO


Ujumise EM


Naised. 50 m rinnuli. 1. Moniek Nijhuis (Holland) 29,68, 2. Jane Trepp (Eesti) 29,82, 3. Janne Schaefer (Saksamaa) 29,92. 200 liblikat. 1. Aurore Mongel (Prantsusmaa) 2.03,22, 2. Petra Granlund (Rootsi) 2.03,82, 3. Franziska Hentke (Saksamaa) 2.04, 68


Mehed. 50 m vabalt. 1. Frederick Bousquet (Prantsusmaa) 20,53, 2. Duje Draganja (Horvaatia) 20,70, 3. Sergei Fesikov (Venemaa) 20,84. 200 m kompleksi. 1. Markus Rogan (Austria) 1.51,72 … 19. Martin Liivamägi 20. 200 m selili. 1. Stanislav Donets (Venemaa) 1.48,62 … 24. Andres Olvik 1.56,71, 33. Johan Rohtla 2.01,11.



Jane Trepp


•    Sünd: 13. märts 1988


•    Pikkus: 175 cm


•    Kaal: 60 kg


•    Treenerid: Tiit Reiter, David Geyer, Adam Smith


•    Haridus: Lousiana ülikool, psühholoogia


•    Saavutusi: kahekordne juunioride EM-pronks; lühiraja EMi 7. koht 100 m kompleksi ja 8. koht 50 m rinnuli 2003; mitmekordne Eesti meister ja Eesti rekordiomanik

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles